用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 北大朗誦勁差, 你有冇同感?
樓主: Spidermum
go

北大朗誦勁差, 你有冇同感? [複製鏈接]

是什麽組織呢?他們網站上“本會簡介”的内容是空白了呐....是否只是租借“英華”和“港大”的場地用來比賽和頒獎呢??

原帖由 ki33221100 於 09-5-13 01:10 發表
唔知北大朗誦比賽個名到底是真是假,不過以下一個朗誦比賽由香港大學支持就一定係真:

全港中華文化推廣活動

(古典詩詞文朗誦比賽
比賽日期:6月28日
比賽地點:英華書院
頒獎典禮:香港大學) ...

全港中華文化推廣活動

我今早打去問, 有位小姐話留意明日網上公佈, 但6月28日就cancel, 再問是否會平日比賽, 佢都話明天先公佈。如果平日比賽, 咪要請假! 真係打亂陣腳  mouth:" />      

原帖由 JuiceMum 於 09-6-15 10:44 發表
我好早就報佐名, 但考試去佐26同29號, 打去問, 佢話要退參賽費要寫信, 但寫佐信都唔等如退到, 個會要研究下, 問佢會唔會改期, 佢又話未知........總以為佢地係non-profit, 總諗住可以扣除行政費就退得......

****** ...

小公主媽媽:
Can you explain further on this? -
"我知道有人仲報左Ms. Txxx主持的面試班,d家長都仲唔醒覺."
I am interested to know.

原帖由 小公主媽媽 於 09-6-14 12:46 發表
但係我都唔明點解每次都仲有咁多家長報名參加朗誦班, 我知道有參加朗誦班都未必有獎,因為實在太多人參加朗誦班,分得比邊個,我知道有人仲報左Ms. Txxx主持的面試班,d家長都仲唔醒覺.

我覺得個個比賽都有不公平的事發生,大 ...

subscription is required for reading their articles online.  I can send you the scanned article if you pm your email address to me.  

原帖由 marky 於 09-6-16 07:54 發表
pls post the link, if any!

我會post 多d出黎....

借北大之名搵家長老襯(壹週刊第1005期)
(呢個係Ms. Tang)
小一派位剛放榜,不少家長見子女獲派心儀小學,開心到好似中六合彩。這世代家長將子女當成金叵羅,願意大灑金錢為子女鋪路,難怪近年專辦小朋友增值活動的機構愈開愈多。
坊間一間標榜與北京大學附中附小遠程教育...

原帖由 marky 於 09-6-16 10:25 發表
thank you, please don't worry, I will visit the public library later this day.

Yea, I think their adminstration is really bad too, maybe they want to save costs! the office is so small, can't even fit comfortably 3 people! And they hire those like high school summer jobs' girls to work there, they rarely can answer any questions straight! I think if they keep on doing things this way, I think they will soon be phased out!

spiderman,

我都聽有家長講話上Learxxxx Kxx的面試班,話Ms. Txxx好掂,原來個個Mr. Wxxx話自己識DxS的校長,可以有辦法入到名校,大家信唔信呢????

1年前,我through Learnxxx Kxx 報校際朗誦,不過冇報朗誦course.  比賽完,上去Learnxxx Kxx 羅cert.  居然搵唔到唔見左!

[現該的朗誦比賽真係多,幾乎個個月都有,真係要睇清楚,好在BK有一幫熱心媽咪報料(當然有別有用心g)我都有報「全港中華文化推廣活動,有去聽佢地搞g解說會,個位老師講得好好,嫌時間太短添,我在獅子會都有見過佢做賽後總結,d評語好中肯,真係可以讓你學到嘢,況且英華港大的場地你估係可以隨便租借g,
冇話厘地名校,就算普通學校都唔可以隨便借啦,同埋比賽顧問有英華校長個名O,你估佢唔驚打爛招牌,大家擔心都係因佢係第一屆,.現該好多野都被豬流感搞到失晒預算,也不能全怪人,好在個比賽推遲到711,
冇取消到,好唔好賽過咪知囉.
quote]原帖由 ystaihk 於 09-6-15 12:33 發表
是什麽組織呢?他們網站上“本會簡介”的内容是空白了呐....是否只是租借“英華”和“港大”的場地用來比賽和頒獎呢??

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題