用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 北大朗誦勁差, 你有冇同感?
go

北大朗誦勁差, 你有冇同感?

我小朋友今年二月參加左北大普通話朗誦比賽, 昨日終於取了CERT.  比賽當日明明話好快會通知家長取CERT, 點知只係一直拖話遲D, 但就在email通知家長有其他比賽可以報名 (當然係收 報名).
四月底, 我覺得實在太耐, email that Mr Wong and asked.
佢竟然叫我俾個名佢, 一星期就有!

1. 我唔明點解出cert 要拖咁耐(其他同類比賽都即場或好快). 2. 家長明明俾左報名費, 比賽都完了, 重要我俾番個名佢先幫我地印CERT.
3.
上到去重要等開門同等左最少十幾分鐘先俾到我 (我按門鈴成分幾兩分鐘都冇人應, 好似想扮冇人咁, 於是大力拍門先有人開門, 原來有兩職員, 一個在講電話, 另一在招呼一位參course的家長, 但唔知點解唔可以應門!).

其實北大
= Learning Key, 只係借個名  
家長的錢
.
其實冇得獎的不會知道得獎者是誰(因為多數都不會留下睇頒獎), 只是一場 “Wai wei wai”的比賽. 我不是Learning Key的學生, 雖然有被搵笨的感覺, 但算啦, 擋花了時間玩下, 但出cert 都有如此惡劣的安排, 只証明 此北大只是掛手羊頭賣狗肉, 亳不重視小朋友的努力和家長的心血.

此致不情願被偏的家長.

一般大6D遊學同比賽都系維威喂gala,學任何野都可以用北大、清華冠名。

I did have such bad experience years ago!!!

原帖由 Spidermum 於 09-5-10 01:33 發表
我小朋友今年二月參加左北大普通話朗誦比賽, 昨日終於取了CERT.  比賽當日明明話好快會通知家長取CERT, 點知只係一直拖話遲D有, 但就在email通知家長有其他比賽可以報名 (當然係收 報名).
四月底, 我覺得實 ...

所以多數人都只參加一次北大朗誦,唔會參加第二次.

原帖由 jjd 於 09-5-11 18:50 發表
所以多數人都只參加一次北大朗誦,唔會參加第二次.

Exactly !!!  And the exam fee is also expensive!!

其實每逢北大報名或賽後,都會有家長問,得到的回應都是好差的,但唔之點解,家長總是未到黃河心不死,點都會參加一次,但往往最後都會成肚氣。幾年前我都系其中一個。

原帖由 maymay32 於 09-5-11 23:47 發表

咁真係多謝你地提醒

thanks for your sharing.

醒目開學勳章 王國長老

你講得好攪笑
我女曾參加北大比賽, 都有獲獎, 我地無跟過learning key的, 所以我覺得北大做馬之餘, 都有係咁2睇下參賽者表現既........(可能家長心態, 搏得就搏啦, 反正北大咁懶, 用返校際誦材, 唔駛用腦準備)

我上次去, 如果唔係驚影響個女, 我真係想做"架兩"
明明話第一行唔俾坐, 唔俾影相, 但我就親眼見有個幼稚園組小朋友出去比賽時, 個媽即刻9秒9標去第一行, 近距離大動作指導個女, 而個爸就一路影video, 但全程無工作人員出聲, 認真嘆為觀止! 最堅係個小朋友拎左第一

如此比賽主辦單位, 的確獨一無二
原帖由 violetching 於 09-5-12 09:57 AM 發表
其實每逢北大報名或賽後,都會有家長問,得到的回應都是好差的,但唔之點解,家長總是未到黃河心不死,點都會參加一次,但往往最後都會成肚氣。幾年前我都系其中一個。

...

第一次唔知真係比北大搵左笨 ,一定冇第二次!

唔知北大朗誦比賽個名到底是真是假,不過以下一個朗誦比賽由香港大學支持就一定係真:

全港中華文化推廣活動

(古典詩詞文朗誦比賽
比賽日期:6月28日
比賽地點:英華書院
頒獎典禮:香港大學)

我同你情況一樣, 小朋友都係參加左今年2月PKU 朗誦比賽, 我仲幫佢報埋集訓班,  真係好扼$$, 十足黑店一樣.  我以後都唔會參加佢地D COURSE   

原帖由 Spidermum 於 09-5-10 01:33 發表
我小朋友今年二月參加左北大普通話朗誦比賽, 昨日終於取了CERT.  比賽當日明明話好快會通知家長取CERT, 點知只係一直拖話遲D有, 但就在email通知家長有其他比賽可以報名 (當然係收 報名).
四月底, 我覺得實 ...

一周刊今期報導﹕

新聞耳目 - 借北大之名搵家長老襯

小一派位剛放榜,不少家長見子女獲派心儀小學,開心到好似中六合彩。這世代家長將子女當成金叵羅,願意大灑金錢為子女鋪路,難怪近年專辦小朋友增值活動的機構愈開愈多。
坊間一間標榜與北京大學附中附小遠程教育...

但係我都唔明點解每次都仲有咁多家長報名參加朗誦班, 我知道有參加朗誦班都未必有獎,因為實在太多人參加朗誦班,分得比邊個,我知道有人仲報左Ms. Txxx主持的面試班,d家長都仲唔醒覺.

我覺得個個比賽都有不公平的事發生,大家都你想搵多幾多cert.

Every year, esp. the parents with K.2 children, keen on joining dfferent kinds of speech competitions so as to win some awards for applying P.1.  I thought it was the reason why even though the organizatiion was not good enough but still many parents paid money to them "voluntarily" which made these organizations to survive continuously.

As one of the parents before, I really learned a harsh lesson in  the past two years.  For joining some competitions with bad arrangement and on an unfair basis(such as x大, 普x會, 藝x), it not only wasted our money but also shaken the confidence of our children if they had remarkable performances before.  Hence, I tried to apply the competitions with better reputation (such as 校際 )this year so as to grasp the chance for allowing our children to have more exposure.

Frankly speaking, sometimes, the parents, like me,  would gain more insight after learning lessons.

報導都好詳盡, 好難post出來,不過講左好多真實的一面.

北大朗誦勁差, 你有冇同感?

Can't post the whole article here due to copyright issue.  Either buy one or read it in the public library.

原帖由 marky 於 09-6-15 07:16 發表
有冇詳細o既報導呀?