用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風
樓主: ada_pmlo
go

馬鞍山主風 [複製鏈接]

原帖由 monkichi 於 11-4-11 17:18 發表

以我所知(之前聽學校講座), 小一至小三都會同班, 到升小四先會再分班.
但係非普教中嗰三班係唔會同普教中嗰兩班混埋.

即係升小四時, A 至 C 班學生會混埋再編班, D 同 E 班會混埋再編班.

我之前都問過(上一任)校 ...
我明白喇, thanks~ 咁其實普教中果 2 班(D,E) 到左 4 年級係咪依然都係繼續用普通話教中文直至到六年級畢業為止架? (呢個我純綷問下架啫..)因為我今個星期六要去番我仔以前讀果間幼稚園度開個家長會, 向啲即將要皂小一的高班家長分享番"馬主"呢間學校, 所以想搞清楚啲資料囉, 陣間比人問到口啞啞果陣就真係瘀爆..

原帖由 maymaywong0417 於 11-4-12 09:33 發表
我明白喇, thanks~ 咁其實普教中果 2 班(D,E) 到左 4 年級係咪依然都係繼續用普通話教中文直至到六年級畢業為止架? (呢個我純綷問下架啫..)因為我今個星期六要去番我仔以前讀果間幼稚園度開個家長會, 向啲 ...

D同E班應該六年都係普教中.

回覆 722# monkichi 的文章

oic...thanks! 唔知會唔會喺放復活假前派成績表呢...今次仔仔都退步左

原帖由 maymaywong0417 於 11-4-12 11:03 發表
oic...thanks! 唔知會唔會喺放復活假前派成績表呢...今次仔仔都退步左

正常嘅, 老師唔讀卷, 靠小朋友自己睇, 真係考佢地實際功力.

我阿囝五份卷當中有三份係進步, 兩份係退步.

總分都退步十分左右.

原帖由 monkichi 於 11-4-12 11:11 發表

正常嘅, 老師唔讀卷, 靠小朋友自己睇, 真係考佢地實際功力.

我阿囝五份卷當中有三份係進步, 兩份係退步.

總分都退步十分左右.
唔關讀卷事, 係佢做數學卷啲應用題時,佢自己諗多左, 加多左, 所以做錯左...其他卷就同上次差不多...

有沒有小四同學的家長? 馬鞍山中心開左英皇教育的課程. 想搵人一齊組班. 有興趣pm我. 謝!!
‹ 上一主題|下一主題