用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入讀N1 / K1的煩惱
go

入讀N1 / K1的煩惱 [複製鏈接]

我囡囡在07年12月出生,要到明年1月才可插班讀09年度的N1。 衛理堂已滿,要入waiting list,就算有位,都只是下午班,合一堂也一樣(不過我報名時合一堂說上午班是有位的,但到後來她說因我囡囡是插班,所以要入上午waiting,但如果我接受下午班,她們便馬上可幫我安排面試),這樣令我發覺原來插班是比較吃虧的。

最後明慧的下午班有位,雖然我已交了留位費,但在我心目中明慧不是很理想(不太喜歡),而且我不喜歡讀下午班,你們認為我應該在明年1月插班明慧,還是留待明年9月(即2010年度)才在心儀的學校讀k1呢 ? 或報明年k1 ?

p.s. 因為囡囡年紀太細,除了以上3間學校,其他較遠的學校我是不會考慮。
   0    0    0    0

不好意思,打錯字:

*Quote*
還是留待明年9月(即2010年度)才在心儀的學校讀N1呢 ? 或報明年k1 ?
*Unquote*

原帖由 chloewong1211 於 09-5-8 15:08 發表
我囡囡在07年12月出生,要到明年1月才可插班讀09年度的N1。 衛理堂已滿,要入waiting list,就算有位,都只是下午班,合一堂也一樣(不過我報名時合一堂說上午班是有位的,但到後來她說因我囡囡是插班,所以要入上午waiting,但如果我 ...

就以我仔仔個case (06年12月), 如果你想你女女10年9月讀k1,即細女, 你可以俾佢10年1月插班讀n1先, 等佢可以早d適應學校生活, 如果你想佢做大女, 即10年9月讀n1, 11年9月讀k1, 咁就可以慢慢都未遲啦~視乎你有幾鐘意間學校, 值唔值得你為佢等啦~

Btw, 你都可以收下風, 你心儀間學校鐘唔鐘意收細b, 因為係呢幾年高出率年代, 唔少學校會收大b先, 當然唔排除會收細b啦, 相信你都感受到喇~

咁你仔仔最後係做大B定細B呢 ?  其實宜家我囡囡都只係識講幾個單字,所以我都好擔心佢咁未必有能力做到細B。

回覆 1# chloewong1211 的文章

Ta Ta 83,
My daugther is same as your son, she is Dec 06 little baby.
She is studying PN since 2 years old and I will put her in K1 this Sept.

However, I am considering to let her repeat K1 in 2010 as all people said little Baby is not favable.

I am so struggling now....

原帖由 chloewong1211 於 09-5-8 17:37 發表
咁你仔仔最後係做大B定細B呢 ?  其實宜家我囡囡都只係識講幾個單字,所以我都好擔心佢咁未必有能力做到細B。

我最後決定俾我仔仔做大b呀~

原帖由 msquare 於 09-5-9 00:40 發表
Ta Ta 83,
My daugther is same as your son, she is Dec 06 little baby.
She is studying PN since 2 years old and I will put her in K1 this Sept.

However, I am considering to let her repeat K1 in 2010  ...

我之前都考慮左好耐,我仔仔係2月開始返pn,班主任話我仔仔學術上完全可以跟得上大仔,表達能力好好,話我仔仔可以直上k1,但同c6考慮過,覺得仔仔性格仲好bb,好依賴,何況讀書留留長,都唔急於早一年半載,加上身邊都有細仔上到小學學習上比較吃力,我覺得依家佢仲細,好難睇到佢跟唔跟得上,所以寧願等佢ready好先開始佢ge學習生涯,最後決定左做大仔lor~

回覆 1# TaTa83 的文章

甘coming 9月,你仔仔是否上k1, 2010repeat k1 again?? which KG??

我女女9月會上k1,不過在屋企樓下kintergarden讀住先,出年再考過...

原帖由 msquare 於 09-5-11 12:18 發表
甘coming 9月,你仔仔是否上k1, 2010repeat k1 again?? which KG??

我女女9月會上k1,不過在屋企樓下kintergarden讀住先,出年再考過...

黎緊九月, 我仔仔會係HKPS讀n1, 2010年讀k1~

HKPS?? Shatin or KLT??

That's hard to get a seat in this school ar....

I interview K1 but failed because my daugther is small b....

so, you take school bus or not during N1??

原帖由 msquare 於 09-5-12 00:04 發表
HKPS?? Shatin or KLT??

That's hard to get a seat in this school ar....

I interview K1 but failed because my daugther is small b....

so, you take school bus or not during N1??

KLT呀, 有可能我仔仔以大b身份考n1所以贏面大d啦~
我都有考k1 (Shatin HKPS), 不過就waitlist lor~
我仔仔依家返n1都有坐校車呀, 大概十分鐘車程, 所以黎緊應該都會坐~

orr...10 mins school bus is acceptable lar...u live in KLN side??

I do not expect my daughter repeat PN so I have not interview for PN last yr, instead, I interview for K1....so waiting list only(becasue she is little B)...

早知我都比佢interview PN lar...

原帖由 msquare 於 09-5-12 23:52 發表
orr...10 mins school bus is acceptable lar...u live in KLN side??

I do not expect my daughter repeat PN so I have not interview for PN last yr, instead, I interview for K1....so waiting list only(bec ...

我住油麻地呀~
其實我同c6一路都想仔仔做細仔, 不過自從舊年係九龍塘見識過其他小朋友之後, 發覺大細仔ge分別真係好大, 而我自已心儀ge學校都係學術上比普通學校高ge, 所以後期至決定仔仔做大仔lor, 而由於舊年報學校個陣自已未做到決定, 所以k1同n1都有報d~
本來都無諗過repeat n1 ga, 係間k1學校通知我有位插班n1, 又見阿仔係屋企無無聊聊, 所以俾佢返下n1先lor~
‹ 上一主題|下一主題