用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 國內学普通話
go

國內学普通話

請問有冇家長試過暑假帶小朋友到中國國內学普通話 ? 如有可否分享一下嗎 ?

我都好想知!

I am interested in this very much too. Any idea about it in Guangzhou?

有冇人知呀? 我找很久也找不到,,,,, thanks!! 有分享嗎?

乜您唔担心小朋友一不小心,走失比人拐走,睇見D童丐慘況,心都寒哂,我係大陸返工,知道治安好差,建議您不耍帶小朋友返大陸

Yes, we tried it last summer for four weeks.

First, my husband has a apartment in China.  We hired a teacher to teach my twins. Children mainly learnt PTH.  

I think it is quite useful, as the environment can support their learning.

I also took my indo maid to help me to do all house work.

原帖由 kirkma 於 11-2-28 21:52 發表
i want to know too!

學聯同埋好多旅行團都有遊學團,可以去觀光+學普通話,不過唔知幾大先參加得,自己最好打聽一下.

北京好多大學都有普通話班,但應該都有一定年齡要求,你小朋友究竟幾大呀?

我都有呢個打算. 其實, 我同我小朋友平時間中都用普通話對話. 佢而家2.5歲, 可以用簡單的普通話同我對話. 不過, 我自己的普通話都係好普通. 我識拼音, 但唔係好流利, 好多音都要執. 而且出街唔可以講得太多普通話. (我唔係好流利, 唔敢同人地講). 始終, 在國內可以多些機會講, 我想返國內一個月到, 租屋一個月, 請一個當地阿姨照顧囝囝. 順道, 讓他學下....唔知work 唔work呢?

BTW, 我曾經在數年前, 一個女仔到北京玩, 我覺得北京應該比廣州安全.
原帖由 tongtong11 於 09-5-7 18:13 發表
請問有冇家長試過暑假帶小朋友到中國國內学普通話 ? 如有可否分享一下嗎 ?

原帖由 slimmum 於 11-3-9 23:25 發表
我都有呢個打算. 其實, 我同我小朋友平時間中都用普通話對話. 佢而家2.5歲, 可以用簡單的普通話同我對話. 不過, 我自己的普通話都係好普通. 我識拼音, 但唔係好流利, 好多音都要執. 而且出街唔可以講得太多普通話. ( ...

我覺得甘樣成本好高,而且唔一定有效,因為d阿姨都系來自四湖五海,普通話唔一定標準.

我認為,如果你不怕辛苦,可以考慮報讀內地少年宮d興趣班,甘樣,對小朋友的普通話一定有幫助,不過會辛苦d,每個星期都要去,但總比花一個月時間+金錢去短期學習好得多

多謝您的意見. 我的兒子太細, 應該還未可報內地少年宫的興趣班. 暫時都係我來教他.
原帖由 share123 於 11-3-10 09:16 發表

我覺得甘樣成本好高,而且唔一定有效,因為d阿姨都系來自四湖五海,普通話唔一定標準.

我認為,如果你不怕辛苦,可以考慮報讀內地少年宮d興趣班,甘樣,對小朋友的普通話一定有幫助,不過會辛苦d,每個星期都要去,但總比花 ...

上年暑假,因為家中有事,所以暑假時帶了孩子到北京約三星期。我們怕他在家很悶,所以上午讓他上幼稚園。不過有趣的是,我孩子的普通話沒進步,反而英文進步了,那是因為那幼稚園是全日制,上午主要由外藉老師上課,下午才是華人教授。

如果在北京入幼稚園,要先到當地「健康院」﹝忘記正式名稱﹞抽血和刺手指驗血色素,有報告後才能正式上課。這是最難過的一關,因為當地的護士態度很差,我孩子受軟不受硬,一開始便被她們嚇壞,我很辛苦才能說服孩子伸出手來!

原帖由 slimmum 於 11-3-9 11:25 PM 發表
我都有呢個打算. 其實, 我同我小朋友平時間中都用普通話對話. 佢而家2.5歲, 可以用簡單的普通話同我對話. 不過, 我自己的普通話都係好普通. 我識拼音, 但唔係好流利, 好多音都要執. 而且出街唔可以講得太多普通話. ( ...

I have thought of this before.  After visiting my friends and talking to their kids in Beijing, I have changed my mind:

1.  It is super hot in summer time.
2.  The nannies cannot speak proper PTH.
3.  The kids don't have many opportunities to speak PTH.  If you put them in school/courses, probably these would be dedicated to foreigners including Hongkongers.  If you go out with them, it's more likely that parents will do the talking.

My friends' kids are studying at international schools.  They say that the only chances to speak PTH is during Chinese lessons (not many a week), talk to nanny (limited) and drivers (very limited).  They won't watch local TV (not interested).

How about Taipei?  Will it be a better alternative?

台灣係講國語,唔係PTH

I'm sorry, there is a difference.....?

原帖由 OK媽媽 於 11-3-12 22:12 發表
台灣係講國語,唔係PTH

原帖由 TinHay 於 11-3-31 15:59 發表
I'm sorry, there is a difference.....?

就像美国英文和英国英文的分别,而且兩地的拼音方法不同。

对,少年宫绝对是一个很好的选择,你还肯能有机会认识到一些当地的学生,从而达到两地文化和教育上的交流。

其实,语言主要是应用,如果是6岁以下的孩子,可以找一些双语学校:上午英语、下午普通话的学校,让孩子多接触和沉浸。

原帖由 share123 於 11-3-10 09:16 發表

我認為,如果你不怕辛苦,可以考慮報讀內地少年宮d興趣班,甘樣,對小朋友的普通話一定有幫助,不過會辛苦d,每個星期都要去,但總比花 ...

原帖由 TinHay 於 11-3-31 15:59 發表

用詞&發音也都好唔同,一聽就知

醒目開學勳章 貢獻勳章

反而我寧願參加香港的playgroup,有互動 (其實好多都著重聽和講),返大陸學--講真,大陸治安我有保留
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

I had a PTH teacher come to our home twice a week, not expensive. My kid study around 6- 7 mths, she like PTH very much. Every lesson, she will learn 拼音, reading , do some exercise such as matching the chinese word to the sound 拼音, write the 拼音 beside the simple chinese word. sometime singing, poem ...etc . very happy and learn many PTH. Sometime they will see the PTH dvd at home. I think hire individaual teacher is more effective !!