用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東家長選校分享
樓主: rowdywong
go

港島東家長選校分享 [複製鏈接]

原帖由 hkefai 於 09-6-13 09:19 發表
假設再有10%港島東Band 1生在甲部統一派位階段被收:
約1352-405-95=852 (約451-135-32=284 男 & 約901-270-63=568 女)

1) 庇理羅士    338-105-24=209----->64 (31%)
1a) 皇仁 3------>3 (100%) 愛秩灣官立小學 全 ...

呢個假設係唔成立既, 因為甲部係全港去抽, 你唔可以假設乙部填庇理羅士既人, 甲部一定會填庇理羅士而又一定抽到.

原帖由 khmama 於 09-6-13 16:35 發表

呢個假設係唔成立既, 因為甲部係全港去抽, 你唔可以假設乙部填庇理羅士既人, 甲部一定會填庇理羅士而又一定抽到.

但係甲部乙部都係填同區同選擇的機會係最大,咁假設甲部位大部分落在該區學生亦算合理的,無100%都最少70%啦.

原帖由 davidmimi 於 09-6-14 14:20 發表

但係甲部乙部都係填同區同選擇的機會係最大,咁假設甲部位大部分落在該區學生亦算合理的,無100%都最少70%啦.

其實我覺得hkefai嘅派位選校推算方法,都好有參巧價值

相信今年選嘉諾撒書院為第一志願嘅入讀機會相信比去年高,原因是今年嘉諾撒書院聯繫小學香港嘉諾撒學校的小六畢業生比往年少了大半,07-08年是274人,但今年08-09年衹有126人。以上年小學部有103人被派入聯繫中學計算,今年估計衹有約47人被派入嘉諾撒書院,即約有133為其他小學的小六生被派,形成其他小學的小六生如果選嘉諾撒書院為第一志願的入讀機會大增!

原帖由 hkefai 於 09-6-27 09:21 發表
相信今年選嘉諾撒書院為第一志願嘅入讀機會相信比去年高,原因是今年嘉諾撒書院聯繫小學香港嘉諾撒學校的小六畢業生比往年少了大半,07-08年是274人,但今年08-09年衹有126人。以上年小學部有103人被派入聯繫中學計算,今年 ...

如果 band 2 學生選嘉諾撒第一, 可有機會? 謝謝!

請問一下 :
以下提及的"嘉諾撒" , 是那一間呢 ?

又想問, 點知 什么 是 band 1 小學生呢 ? 我一直都吾明

咁如果, 在校內成績只是平平
咁又應該怎樣選中學呢 ?

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-2 11:54 發表
請問一下 :
以下提及的"嘉諾撒" , 是那一間呢 ?

又想問, 點知 什么 是 band 1 小學生呢 ? 我一直都吾明

咁如果, 在校內成績只是平平
咁又應該怎樣選中學呢 ? ...

1)嘉諾撒即是嘉諾撒書院
2)Band 1 小學生即全區成績名次頭33%小學生(報分試計)
3)要睇小朋友屬Band1/2/3?

仲有唔夠四十小時就知結果

仲有唔夠11小時就知結果

好驚個仔入到間唔好ge中學
仲有大約10個半鐘

原帖由 nywing 於 09-6-3 23:23 發表
雖然有聯繫,但筲箕灣官立中學
只是band1尾中學,我舊同事的小孩子,
讀筲箕灣官小,成績不錯。
不過我舊同事話情願力谷,
令孩子上到婦女會 / 張祝珊,
都不願直升筲箕灣官立中學。
望高處的小朋友一定不止3成。

...

Thanks for your comments

回覆 5# hkefai 的文章

Hi hkefai

多謝告知

請問在那裏可以知道那間學校是 band 1 呢 ?
我個女成績, 中文 60-70 分啦, 英文 80 啦, 數學 70 , 咁應點選學校呢 ?

嘉諾撒書院, 是不是鰂魚涌那間
即鰂魚涌嘉諾撒小學可直升女子嘉諾撒中學 呢 ?

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-8 10:12 發表
Hi hkefai

多謝告知

請問在那裏可以知道那間學校是 band 1 呢 ?
我個女成績, 中文 60-70 分啦, 英文 80 啦, 數學 70 , 咁應點選學校呢 ?

嘉諾撒書院, 是不是鰂魚涌那間
即鰂魚涌嘉諾撒小學可直升女子 ...

1) 一般小六班主任都知道那間中學主要收band 1
2)
要看你女兒屬Band幾,想問你女兒讀那間小學?
3)
嘉諾撒書院, 是鰂魚涌那間
鰂魚涌嘉諾撒小學 不是可直升女子嘉諾撒中學,祇有聯繫關係

原帖由 hkefai 於 09-6-27 09:21 發表
相信今年選嘉諾撒書院為第一志願嘅入讀機會相信比去年高,原因是今年嘉諾撒書院聯繫小學香港嘉諾撒學校的小六畢業生比往年少了大半,07-08年是274人,但今年08-09年衹有126人。以上年小學部有103人被派入聯繫中學計算,今年 ...

結果今年香港嘉諾撒學校衹有49人被派入嘉諾撒書院

原帖由 rowdywong 於 09-7-9 22:48 發表

結果今年香港嘉諾撒學校衹有49人被派入嘉諾撒書院  

Thanks! rowdywong

我個女讀柴米的

原帖由 hkefai 於 09-7-8 23:02 發表

1) 一般小六班主任都知道那間中學主要收band 1
2) 要看你女兒屬Band幾,想問你女兒讀那間小學?
3)嘉諾撒書院, 是鰂魚涌那間
鰂魚涌嘉諾撒小學 不是可直升女子嘉諾撒中學,祇有聯繫關係 ...

Thanks your info.

原帖由 rowdywong 於 09-7-9 22:48 發表

結果今年香港嘉諾撒學校衹有49人被派入嘉諾撒書院:good:  

基灣派得有番咁上下

原帖由 168148 於 09-7-17 17:11 發表
基灣派得有番咁上下

港島東的Band1成績比率較高的小學,基本上得幾間:
香港嘉諾撒學校
北角官立小學
北角衛理小學
滬江小學
聖公會聖米迦勒小學
中華基督教會基灣小學
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
香港中國婦女會丘佐榮學校
聖公會柴灣聖米迦勒小學

回覆 74# rowdywong 的文章

今年香港嘉諾撒小學祇有126人, 49人派入嘉諾撒, 已經很多啦!
‹ 上一主題|下一主題