用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我仔被同學仔欺負,本來只有幾個,依家就擴展到班班都有. ...
樓主: sanlocama
go

我仔被同學仔欺負,本來只有幾個,依家就擴展到班班都有. [複製鏈接]

一定要盡快決解呢件事,寧願轉校,唔係再咁落去對小朋友有好大影響及陰影,我細個都成日比同學笑,大個左都有陰影,做人好冇自信,生活唔開心架..................

Can I have the name of the school, please?    Please pm me.

I think the school is irresponsible.       The head master and the teachers have problems too.

Hope your child can find another "good" school.

Cheer up and don't give up.

原帖由 ChuiB 於 09-5-9 02:17 發表
唔洗諗啦, 轉校吧 !
咩都係假, 最重要自己個仔讀得開心, 唔可以再拖啦!
要好留意個仔情緒, 小心佢做傻事 !

me too.  不要再找什麼名校, 應該不難, 即刻找住校社工
幫助.

住校沒布社工,只有輔導主任.

上星期一我仔仔又被個同學仔叫另一個同學仔話一齊去追我仔來打.........

原帖由 yeungmammy 於 09-5-26 13:26 發表

me too.  不要再找什麼名校, 應該不難, 即刻找住校社工
幫助.
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

先與校長傾傾
同埋可以申請調班
不同的同班同學
相信會好少少

原帖由 sanlocama 於 09-6-10 22:07 發表
住校沒布社工,只有輔導主任.

上星期一我仔仔又被個同學仔叫另一個同學仔話一齊去追我仔來打.........

班班都有幾個同學仔虾佢,佢比人標籤左,已同校長講都無用,校長仲叫佢一有人虾你,你就應該同老師講,無奈的是..................
虾一個人係有好多種方法,唔同佢玩,*妙下你*(用眼),講你一些唔好聽的花名,阻住你行都係,你地話........
如果你地個仔,一回到學校都比人咁整,不止一個人,而係班班都有幾個,其他唔出聲果d都唔會主動同我仔做朋友,而且萬一有小朋友同我仔做朋友,果細路都擔心自己比埋人地虾.mouth:" />
我成日都個仔講,同人相處要有禮貌,同人分享,佢一有不好行為,博咀等,我都話佢,佢亦知咩係岩,咩係唔好,所以成日比人打,我以前唔知佢比人虾,重成日罵佢,唔準佢打人,如果你再打人,我就罰佢,原本佢係保護自己,而我之前都唔知佢係保護自己.

原帖由 JOJA 於 09-6-10 22:23 發表
先與校長傾傾
同埋可以申請調班
不同的同班同學
相信會好少少

:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

原帖由 sanlocama 於 09-7-4 12:13 發表
班班都有幾個同學仔虾佢,佢比人標籤左,已同校長講都無用,校長仲叫佢一有人虾你,你就應該同老師講,無奈的是..................
虾一個人係有好多種方法,唔同佢玩,*妙下你*(用眼),講你一些唔好聽的花名, ...

唯一的方法就是轉校.
如繼續留在此校根本沒法解決問題.
考d普通d小學, 有d教會小學很有愛心. 現在你囝囝的心理問題大過學術問題, 首先要離開舊校, 才能解脫.

當前之急要解決問題先,媽媽要堅強及果斷,如果吾喺小朋友會好無助,如果妳有返教會叫教會幫吓妳呀!原來當妳行前一步之後,看東西又吾同.

Please check private message.

我仔仔上星期考到一間都不錯的學校,但佢又唔肯轉校,今天我再同佢講,佢話唔鐘意間學校,我話你依家間學校成日都有人虾你,轉過間新環境,有新同學,再識過人會好好多,但佢話依家都無人及少左人整佢,我就話,當然啦,成個月都無返過學,無見過同學仔,咁緊係無人虾過你啦!

原帖由 cheuklam521 於 09-7-5 14:34 發表
當前之急要解決問題先,媽媽要堅強及果斷,如果吾喺小朋友會好無助,如果妳有返教會叫教會幫吓妳呀!原來當妳行前一步之後,看東西又吾同.

上次返教會問過一個神父,但回覆的是,我都唔識你,唔知點同你寫,可能我無入善會,只是有時去做下彌撒,都係自己唔夠神心.

原帖由 cheuklam521 於 09-7-5 14:34 發表

thank!

原帖由 birdmom 於 09-5-26 11:26 發表
Can I have the name of the school, please?    Please pm me.

I think the school is irresponsible.       The head master and the teachers have problems too.

Hope your child can find another "good" sch ...

咁呀,首先帶小朋友去學校環境看╴看,然後一齊同小朋友上綱看吓學校各方面....如環境,活動等等,給她比較吓.妳要給小朋友知道她這個問題媽媽曾和她一齊面對,可使他不要逃避.加油

佢上次in完,人地話收佢,但佢一出門口就放聲大哭,唔想讀間英文小學,因為佢數學係佢覺得自己最叻,而考時轉左做英文,文字題死晒,佢話唔想讀間英文小學的原因.
而間學校就要你立即交錢,果校長就講左好多次,要你今日即4:00前交錢,如果唔交,以後就唔好再來報名........... 好似間學校都無咩愛心.
加上仔仔都好唔鐘意間學校,所以就...............
無交$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$4 :tongue:

原帖由 cheuklam521 於 09-7-6 21:28 發表
咁呀,首先帶小朋友去學校環境看╴看,然後一齊同小朋友上綱看吓學校各方面....如環境,活動等等,給她比較吓.妳要給小朋友知道她這個問題媽媽曾和她一齊面對,可使他不要逃避.加油 ...

can  u PM me the name for the 英文小學?

原帖由 sanlocama 於 09-7-7 19:02 發表
佢上次in完,人地話收佢,但佢一出門口就放聲大哭,唔想讀間英文小學,因為佢數學係佢覺得自己最叻,而考時轉左做英文,文字題死晒,佢話唔想讀間英文小學的原因.
而間學校就要你立即交錢,果校長就講左好多次,要你今日即4:0 ...

簽名被屏蔽

其實已經成日同佢傾下.就是有四川地震,佢當時才打消去死念頭.

原帖由 reneeleung 於 09-7-7 21:48 發表
其實呢d情況在我地讀書時都有發生的. 我都覺得呢間學校未必適合你的小朋友.

我建議你打去你住果區的edb, 問下邊間多d融合教育, 我只知幾個區, 最好問edb, d地區主任其實好nice, 應該幫到你的...

如果不計教名氣,  ...

我依家都讀緊間有融合教育及對有問題既學生會有特別照顧,及係人都覺得係一間不錯的學校,而問題學校名是好好的.而老師就..........:tongue:
係依家學校讀落左先知,(學校要佢有讀寫困難先有),好可惜,我仔仔未達標比人照顧所以佢一直都無享過這種褔利,但我從仔仔一年班,每學期及每次我都同班主任及各科老師講左,我仔仔有手眼協調障礙,醫院已經寫信比教署,但一直都無任何幫忙,直至發生被同學虾後,BK媽咪建議我搵輔導主任才得知,佢一直都唔知我仔仔有信是可以有輔導,因為教署無比通知學校,而要學校自己去問,而班主任又無將我仔仔事情告之輔導主任,所以.............
我都係覺得學校老師好無責任心,自己只做自己班及自己科的事,又怕事(同事同同事間欠缺溝通,因為班主任同我講,因為大家係同事唔好意思出聲,所以我仔就成日比同學寫佢成日及日日都欠交功課,老師都唔理我仔本手冊被人寫,叫我自己去問英文老師,仲比英文老師叫另一個同學成日CHECK住我仔D功課,就係咁日日比同學仔寫佢無交功課,成本手冊都係,同校長講話有D老師想訓練小朋友做小老師,來搵我仔做白老鼠,簡直不負責任),都係果個等退休校長種的禍,搞到老師自己顧自己,少做少錯.

如果你地個仔仔,每日交左功課都比同學寫佢無交,成本手冊花晒,你地會點做??????????

原帖由 reneeleung 於 09-7-7 21:48 發表
其實呢d情況在我地讀書時都有發生的. 我都覺得呢間學校未必適合你的小朋友.

我建議你打去你住果區的edb, 問下邊間多d融合教育, 我只知幾個區, 最好問edb, d地區主任其實好nice, 應該幫到你的...

如果不計教名氣,  ...

don't be upset la, tomorrow is better than today.

‹ 上一主題|下一主題