用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 荃灣南豐-藝術風誇大,失實!
樓主: wing_ying
go

荃灣南豐-藝術風誇大,失實!

我自己同仔仔都有學開畫....初時我都認為一味要創意, 學左之後先感受到技巧都好重要
因為好多時有好多idea, 如果畫唔到出來, 都是一樣
就好似一個天才科學家, 如果佢文字/語言能力差, 都唔可以同人分享到佢既科學成果一樣
所以我個人覺得技巧都好重要
如果個form都畫唔到出來, 何來創意呢?

原帖由 wing_ying 於 09-6-3 08:29 發表
學校D 視覺藝術老師唔識視覺藝術都唔出奇,我細個果時都係啦,E家外面開畫班d畫室,話自己著重創意,原來係抄畫,何來創意,他們只著重小朋友完成的作品要靚,中間唔理幫手畫幾多,只要家長見到滿意就得,所以我們都要認真選 ...

之前在11/F,幾時開業唔係咁重要,最緊要是課程適合自己的小朋友,已經足夠.
原帖由 wing_ying 於 09-5-4 02:39 發表
荃灣南豐-藝術風的畫袋印上since1999,原來是假的,只在兩年前才開業,真是誇大,失實! 如何教小朋友??
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

I think 技巧 & 創意 最好同步啓發.  Just like a pair of chopsticks.  

I agree 啓發創意 better start early, but find it very hard for little kids to learn this in a studio class setting from a teacher.

To me, the best way to 啓發創意 is to let our kids 接觸不同環境事物和藝術 at early age, and to enrich their lives, which can be done better by parents than teachers.  

Not that I agree with the centre or about copying, but if we think deeper, how can one teach about 創意?  Will we parents accept a teacher who just let the kids 亂畫, then call it a piece of art?

Just some thoughts.

原帖由 wing_ying 於 09-6-4 09:38 AM 發表
技巧當然重要,如果創意同技巧相比,我就覺得創意重要好多,創意是需要由細開始啓發,不是話練就練,技巧就可以慢慢練
就好似比小朋友學作文,落堂時見到篇文,寫得好,最後才知老師準備一篇文比佢抄,你話學唔學到野?
再加上 ...

其實我覺得 miss321 & kowmman 都講得啱吖,但開幾耐對於我嚟講都唔重要,最重要係小朋友學得開唔開心,佢哋教嘅方法 work 唔 work ? 我囡囡而家係嗰度學緊畫畫,都已經學咗 3 堂(連埋試堂),佢學得好開心喎,日日都問幾時再去上堂.....而且見佢畫出嚟嘅畫都OK吖,咁仲想點呢?我暫時就覺得幾滿意,我唔介意佢開咗幾耐,無新又點會有舊吖,只要啲老師係用心去教,就已經OK啦!!

原帖由 Kowmman 於 09-5-4 14:41 發表
我都覺得miss321所講既都有可能。
因為的確有唔少學校係搬過,如果佢係搬過的話,咁有d咁既情況出現都唔奇吧??

其實間機構到底開左業幾耐係咪真係咁重要呢?
當然如果初初要比較時呢個都係主因,但如果都已經學緊,只要學得 ...

綽琳 BeBe 係瑪嘉烈醫院出世喇,出生時體重3.75kg

原帖由 wing_ying 於 09-7-25 00:12 發表
我個囡囡學左成年,之前我就覺得佢畫得很有創意,學左之後好似唔識係冇畫跟的情況下畫畫,佢都學得好開心

我覺得小朋友學得開心是很重要的。但創意都是畫畫的重點, 如果只是抄畫,學技巧,無創意的發輝,咁同教一個技工有咩分別?如果有興趣可以上這個網睇下,入面有藝術家分享繪畫同創意的感想。
www.choikaiyan.com/cc/Share.html