用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幫吓我啦,比 d意見!
go

幫吓我啦,比 d意見!

小兒是九龍城網Band 1 中 至Band 1 尾學生,我頭5位排位如下,會否太進取? 謝謝!
1. 旅港
2. 迦密
3. 丘佐榮
4. 何文田官立
5. 銀禧

原帖由 chunleungmama 於 09-5-3 22:04 發表
小兒是九龍城網Band 1 中 至Band 1 尾學生,我頭5位排位如下,會否太進取? 謝謝!
1. 旅港
2. 迦密
3. 丘佐榮
4. 何文田官立
5. 銀禧

銀禧放第5,基本上是浪費那個位置。
[進不了2頭中中何官,band 1中的英中銀禧
更加無可能。]

你頭4位排位都ok,不過第5位放銀禧好似奇怪左d,因為銀禧比丘佐榮及何文田官立好少少,除非你認為你這樣排是4位必入。

原帖由 chunleungmama 於 09-5-3 22:04 發表
1. 旅港
2. 迦密
3. 丘佐榮
4. 何文田官立
5. 銀禧

原帖由 tigerlo 於 09-5-4 11:54 發表
你頭4位排位都ok,不過第5位放銀禧好似奇怪左d,因為銀禧比丘佐榮及何文田官立好少少,除非你認為你這樣排是4位必入。

其實個個都甘認為"第5位放銀禧好似奇怪左d"....
會唔會出現旅港,華英,銀禧呢d band1頭, 中既學校反而大把位.....或者好似LS有19個位都無人揀呢....

原帖由 samuel89 於 09-5-4 12:18 發表

其實個個都甘認為"第5位放銀禧好似奇怪左d"....
會唔會出現旅港,華英,銀禧呢d band1頭, 中既學校反而大把位.....或者好似LS有19個位都無人揀呢....

Agree,通常有一些執雞機會,不過中就好,不中就浪費了一個排名,甚至跌落多幾個都有可能.

但很多同level [Band 1 中 至Band 1 尾]想穩陣那堆家長都會選銀禧為第1/2位,你選銀禧為第5位,不容易執雞。

何官是band 2學校, 如我就會將何官放在第5位.

頭3志願真係唔中, 都入左第4志願中中, 第5志願放銀禧, 真係機會好微.

1. 旅港
2. 迦密
3. 丘佐榮
4. 何文田官立
5. 銀禧

原本我第5位係填陳瑞祺(喇沙)書院,但有2位媽咪同我講依家陳瑞祺現在校風麻麻哋,我又驚阿仔入到學壞,還是我轉去鄧鏡波好D呢?點算呀!我已經交咗表啦!

或者大家應為入到頭4位機會大唔大,就算何文田官立都滿意架啦!

原帖由 chunleungmama 於 09-5-4 15:32 發表
原本我第5位係填陳瑞祺(喇沙)書院,但有2位媽咪同我講依家陳瑞祺現在校風麻麻哋,我又驚阿仔入到學壞,還是我轉去鄧鏡波好D呢?點算呀!我已經交咗表啦!

我都已經交咗表啦!.....
呢幾日好似仲可以去學校叫班主任改, 過幾日交俾教統局,對住D官(勁官僚), 就無晒計啦

原帖由 samuel89 於 09-5-4 16:06 發表

我都已經交咗表啦!.....
呢幾日好似仲可以去學校叫班主任改, 過幾日交俾教統局,對住D官(勁官僚), 就無晒計啦

已經冇機會,聽日就要全部交上教育局。

原帖由 chunleungmama 於 09-5-4 15:32 發表

或者大家應為入到頭4位機會大唔大,就算何文田官立都滿意架啦!

這個不用太擔心,其實如無意外,你這頭4位機會都好大。

鄧鏡波的校風+成績比陳瑞祺更差。
[陳瑞祺只不過以band 1英中來說是較不理想]
不好轉去鄧鏡波。

我都知無得同老師改啦,依家為有聽天由命,希望大家都可以入到心儀中學,如果派去何文田官立,你哋話我好唔好去顏保玲叩門?

原帖由 chunleungmama 於 09-5-5 12:47 發表
我都知無得同老師改啦,依家為有聽天由命,希望大家都可以入到心儀中學,如果派去何文田官立,你哋話我好唔好去顏保玲叩門?

想入英中都不防去顏保鈴叩門
顏保鈴好似都進步緊(依家Band1尾)
但入到何官都算唔錯啦

probably i'm too late to give comments now. totally agree with the rest. The fifth choice is really wasted.

i hope he can enter into your first choice. but let's put aside how likely your son can get into those schools u like. i think it's an appropriate time to prepare well ahead. you may want to list out what other schools you can send letters to and start drafting the letter. or else it'll too late to prepare anything when the result releases.

Good luck!

原帖由 必必 於 09-5-4 14:58 發表
頭3志願真係唔中, 都入左第4志願中中, 第5志願放銀禧, 真係機會好微.

回覆 # 的文章

請問你的意思是否我所填的頭5志願都無乜機會,最好現在寫定叩門信呢?

原帖由 chunleungmama 於 09-5-6 16:33 發表
請問你的意思是否我所填的頭5志願都無乜機會,最好現在寫定叩門信呢?

又不須太擔心。
因為你都問「如果派去何文田官立,
你哋話我好唔好去顏保玲叩門?」,
準備定也是好事。

而且唔怕一萬,最怕萬一。
我讀中學的年代,我朋友的妹妹,成績不錯,
派位表都寫得很正路。
但結果派去band 3學校[惠僑]。
最後成功叩門入沙田蘇浙。
[不過那朋友+妹妹+一家人叩門前向同學/老師求救,
反而日久見人心,部分同學說很多難聽的說話,
又自豪入到名校,老師/校長又不協助
.....早些安排會安全一些!]

原帖由 nywing 於 09-5-7 00:57 發表

又不須太擔心。
準備定也是好事。

派位表都寫得很正路。
但結果派去band 3學校[惠 ...

派到何官都很好. 點解還要去顏寶玲? 你有沒有去"顏"學校附近看過呢?

何文田官立應該好過顏寶玲。我一定先選何官。

原帖由 nywing 於 09-5-7 00:57 發表

又不須太擔心。
準備定也是好事。

派位表都寫得很正路。
但結果派去band 3學校[惠 ...