用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果6月6日派位落空,係唔係即日扣門? ...
go

如果6月6日派位落空,係唔係即日扣門? [複製鏈接]

咁又要準備D咩!
Thanks!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我都想知丫, 有冇人分享一下, 6月6日係星期六喎.....

我舊年已經刺激完咯, 亞囡好彩派到第一志願唔使叩門.

但我都有準備後著, 有些可以同你們分享既

可以派位前早一星期左右打定去心儀學校問定會幾時有叩門表格, 幾時派同截止, 需要什麼資料(因有些要自備回郵信封及相片)

準備晒的資料用file入好(課外活動証書, 生活相, 幼稚園推薦信等)~~最好預備三至五份備用

記住截止前遞就ok, 不需第一天就馬上遞交, 因為一定好多人, 同埋要明白學校收生不是先到先得, 是要選擇適合的學生入讀.

仲有溫馨提示 : 如可以不要帶小朋友到派位現場, 如不能, 就算派不到心儀, 也不要在小朋友面前表現得太傷心, 因為會嚴重影響小朋友. 一切要以平常心面對.

最後, 希望你地既小朋友都順利派到第一志願, 不須叩門, 祝福你們

醒目開學勳章

THANK

原帖由 sarahlee 於 09-5-8 14:57 發表
我舊年已經刺激完咯, 亞囡好彩派到第一志願唔使叩門.

但我都有準備後著, 有些可以同你們分享既

可以派位前早一星期左右打定去心儀學校問定會幾時有叩門表格, 幾時派同截止, 需要什麼資料(因有些要自備回郵信封及相 ...

請問如果我決定去扣門,係咪都要按時去派咗俾我那間學校註冊先?

醒目開學勳章

除非你有私校學位, 如果唔係一定要去派o左俾你o個間學校註冊先, 因為扣門唔一定成功o家, 如果扣唔到又冇去派俾你o個間學校註冊, 到時真係唔知點算....

原帖由 kaka01 於 09-5-11 10:18 發表
請問如果我決定去扣門,係咪都要按時去派咗俾我那間學校註冊先?

咁如果我有私校學位在手, 而又想叩門其他津校or直資, 咁6月6日洗唔洗去派左比我o個間學校度註冊先架? 如果註冊左而之後又叩門其他學校成功, 可唔可以取消之前個註冊架?
CATHY ;-)

咁如果我有私校學位在手, 而又想叩門其他津校or直資, 咁6月6日洗唔洗去派左比我o個間學校度註冊先架? 如果註冊左而之後又叩門其他學校成功, 可唔可以取消之前個註冊架?
CATHY ;-)

CATHY ;-)

原帖由 alley_fun 於 09-5-12 11:17 發表
咁如果我有私校學位在手, 而又想叩門其他津校or直資, 咁6月6日洗唔洗去派左比我o個間學校度註冊先架? 如果註冊左而之後又叩門其他學校成功, 可唔可以取消之前個註冊架? ...

1)必須先註冊,才可以叩津校/官校 (直資就不受影響)
2)當叩門成功,去原先註冊的學校取回註冊證,跟住將註冊證拿去成功叩門的津校/官校註冊便可.

醒目開學勳章

原帖由 咩咩豬 於 09-5-14 21:57 發表

1)必須先註冊,才可以叩津校/官校 (直資就不受影響)
2)當叩門成功,去原先註冊的學校取回註冊證,跟住將註冊證拿去成功叩門的津校/官校註冊便可.

叩門係冇規則o既, 所以係唔會有"必須先註冊,才可以叩津校/官校"o既呢個限制. 如果你已經有私校o係手而又寧願讀呢間私校都唔會讀抽到o個間官津的話, 咁就唔應該去呢間官津註冊, 咁其他人先有機會去o個間學校叩你唔要o個個學位. 至於之後你仲去邊間學校叩門(無論私校/直資/官津)都冇人官o家o勒!

當然, 如果你冇backup, 就梗係先去註冊啦! 因為就算最後你(touchwood)叩唔到門都唔會冇書讀嘛!

6月6日放榜後,是否即時要到所派的學校註冊?

原帖由 cwaisum 於 09-5-15 10:02 發表
6月6日放榜後,是否即時要到所派的學校註冊?

註冊另外有日子的,請看番教統局給你的資料.

我都好急放榜呀~~但我冇諗過叩門.

FITTI, do you have private school as backup??

原帖由 FITTI 於 09-5-15 13:35 發表
我都好急放榜呀~~但我冇諗過叩門.

如果可以就第一時間去左心儀既學校攞表或者親自去交表,因為註冊果兩日通常都會見到校長,雖然無講明係先到先得,但大家都知叩門位唔係多,通常早交表既都有得in,既然都喜歡果間學校就提早留個好印象,至於派到唔理想既學校,都可以嘗試去個間學校參觀下,了解下,再決定去唔去註冊^^

GOOD LUCK~~

[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]
‹ 上一主題|下一主題