用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,大家好我囡囡都係1A斑,佢叫晴晴,請多多指教~~~
英文默書係咪默pg.2 (4段句子),另外請問尋日的writting 是不是做2頁?

原帖由 tunghei 於 09-9-9 21:36 發表
1A class 要英文默書 (pg.2-4),唔知點默呢?句子or 單字or 咁多頁都要默晝

mymavis.....
我都覺得好混亂,又或者我地仲未應付到
希望遲d會好d啦

我囡囡星期一都有宗教功課
你囡囡係咪做p.1呀?
我想問下點做呢?
係堂上已經做咗d,囡囡返黎話要填色
仲有....係右手邊有條長型既圖案,係咪要剪出黎呢?

原帖由 mymavis 於 09-9-10 08:46 發表
各位
尋日阿囡好不幸地被老師寫了"欠交功課", IT功課帶左又無收, 宗教功課無帶又話要交, 下次都係帶晒所有功課以防萬一, 唔怪得d學生書包咁重啦, :question: ...

等我答吓咀先, 我女只係填左顏色, 寫左字, 佢冇話有野要剪!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-10 19:52 發表
希望遲d會好d啦

你囡囡係咪做p.1呀?
我想問下點做呢?
仲有....係右手邊有條長型既圖案,係咪要剪出 ...

原帖由 mymavis 於 09-9-10 08:46 發表
各位
尋日阿囡好不幸地被老師寫了"欠交功課", IT功課帶左又無收, 宗教功課無帶又話要交, 下次都係帶晒所有功課以防萬一, 唔怪得d學生書包咁重啦, :question: ...

慘,,今日我老公去接嵐嵐放學,班主任見到我老公就話嵐嵐成日發夢,,,唔夠專心,,,我諗我有排教佢喇,,佢應該放左甘耐假放到心都散晒,,唔知佢幾時先回魂
你指宗教功課係咪講緊果2個心心呀?果日我叫左嵐嵐帶返去,我諗除左做0係書0既功課之外,穩陣d都係第2日帶埋返去好d喇

版主

原帖由 水玲瓏 於 09-9-10 19:52 發表
希望遲d會好d啦

你囡囡係咪做p.1呀?
我想問下點做呢?
仲有....係右手邊有條長型既圖案,係咪要剪出 ...

家姐仔都只係話填顏色, 唔駛剪架!
佢仲話寫字個格仔都要填埋顏色, 你地係唔係呀??

原帖由 windymama 於 09-9-10 11:20 發表
hi,大家好我囡囡都係1A斑,佢叫晴晴,請多多指教~~~
英文默書係咪默pg.2 (4段句子),另外請問尋日的writting 是不是做2頁?

HI,我囡囡都係1A班,佢叫黃泳嵐
DICT.係書P2-4
尋日WRITING係咪書入面圈果D句子呀?我囡圈左2句咋,,,唔知有冇MISS,佢每句寫3次囉
另外今日中文詞語,我見佢手冊寫6個,但我見佢只寫左4個0係簿0既,,(我,要,上學,爸爸)

醒目開學勳章

hi,你好呀~~
Dict 應該係p.2 (其中4句)   唔知啱唔啱~~~~
Writting係有3個句子,每句寫3次,不過我個囡寫左2頁???
中文係4個,,(我,要,上學,爸爸)
咁14/9 係咪要默Aa-Zz + Name

原帖由 phoebe^^ 於 09-9-11 02:16 發表

HI,我囡囡都係1A班,佢叫黃泳嵐
DICT.係書P2-4
尋日WRITING係咪書入面圈果D句子呀?我囡圈左2句咋,,,唔知有冇MISS,佢每句寫3次囉
另外今日中文詞語,我見佢手冊寫6個,但我見佢只寫左4個0係簿0既,,(我,要,上學,爸爸) ...

回覆 1# windymama 的文章

多謝各位家長解答疑難, 其實那份宗教功課是心心那份。

1A班 - 昨天中文功課手冊是寫了六但囡囡也只寫了四個生字, 英文默書應該係p2-p4.

各位媽媽妳們好,我的女兒是1B班的不知有沒有1B班的媽 媽在這裏? 請多多指教!!!
另外1A 及 1D班英文已經要默課文了嗎P.1-P.4???

大家好!

我的女兒是1B.
多多指教.
My baby is now

回覆 110# sasachu 的文章

Hello sasachu,

Hi! 大家好!  我個女係1C班架, 唔知有無1C班同學仔呢?:)

原帖由 windymama 於 09-9-11 09:57 發表
hi,你好呀~~
Dict 應該係p.2 (其中4句)   唔知啱唔啱~~~~
Writting係有3個句子,每句寫3次,不過我個囡寫左2頁???
中文係4個,,(我,要,上學,爸爸)
咁14/9 係咪要默Aa-Zz + Name

...

手冊寫DICT係P.2-4...
星期一係Aa-Zz + name...

IB - Jangle mum - Angel

我囡囡讀1B. 新階段新挑戰. 大家一起努力吧! 多多指教.

哈哈.....各位大家好呀
nnma, sasachu, Mera, 大樑與木屑你地好

趁現在還有時間
我已經將大家報上黎既班別同囡囡名分好
放咗係第一頁啦

我係1b班既
上個星期已經講咗英默啦
範圍算大,對個小朋友黎講有d難度
開始同佢溫啦,不過....佢好似好唔緊張
點算呢?

大家係咪已經收到課外活動通告啦?
我只係得珠心算咋
你地如何呀?

水玲瓏,你唔是1D班咩,點解又轉左1B.我是1D卓琳,今日收到興趣班交費通知,報藝術體操和PHONICS兩個都OK左.

我個女叫晞琳, 麻煩你幫我update埋個list, 唔該晒!
我個女後日都要默英文p2-4呀, 嘩!都好多呀!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-14 17:21 發表
哈哈.....各位大家好呀
nnma, sasachu, Mera, 大樑與木屑你地好

趁現在還有時間
我已經將大家報上黎既班別同囡囡名分好
放咗係第一頁啦

我係1b班既
上個星期已經講咗英默啦
範圍算大,對個小朋友黎講有d難度
開始同 ...

係呀....我傻下傻下打錯咗呀
haha....唔該你提我

你就好啦....兩樣都ok
我好想佢入芭蕾舞架
原帖由 sue_yee_t 於 09-9-14 18:00 發表
水玲瓏,你唔是1D班咩,點解又轉左1B.我是1D卓琳,今日收到興趣班交費通知,報藝術體操和PHONICS兩個都OK左.

Mera.....唔使客氣

你後日要默啦.....咁快既
1a同1d都係下星期呀

溫屎人啦咁急
原帖由 Mero 於 09-9-14 22:31 發表
我個女叫晞琳, 麻煩你幫我update埋個list, 唔該晒!
我個女後日都要默英文p2-4呀, 嘩!都好多呀!

8號風球....
你點解經常都遲到又早退呢?
今次又留幾耐呀
‹ 上一主題|下一主題