用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

vikiepaul,

我囡囡叫曉盈, 我囡囡仲未識晒d同學仔, 佢話唔知邊個係煦琳, 你問吓你囡囡識唔識曉盈!!!

原帖由 vikiepaul 於 09-9-8 09:39 發表
hi mandymfl,

你好呀~~ 你囡囡叫咩名?

多多指教.. 我囡囡叫煦琳呀...

回覆 1# mandymfl 的文章

原來你係盈盈媽, 好高興再遇見, 你依家在那區上班, 可否一起食lunch?

vvbaby - 我要多一點上bk先得, 因為成日都唔記得幫mavis整野, 昨天因忙記量體溫, 要老師寫手冊提醒, 真係抵打

原帖由 mymavis 於 09-9-8 17:26 發表
原來你係盈盈媽, 好高興再遇見, 你依家在那區上班, 可否一起食lunch?

vvbaby - 我要多一點上bk先得, 因為成日都唔記得幫mavis整野, 昨天因忙記量體溫, 要老師寫手冊提醒, 真係抵打 ...

mymavis,
我都係1103媽咪黎ga,,不過你應該唔記得lu,嵐嵐成日都唔記得野,今日寫漏手冊啦,,差d miss左eng wb唔記得做,,好彩我同佢執書包果時睇下本workbook,唔係就欠功課ga喇
同我地一班,,第時我都要上黎問下有咩功課先得喇

hihi......我個囡都係1D班,最細粒個個就係啦
佢叫敏琳Melissa,請各位多多指教

我冇黎28號個家長會
希望各位家長可以不厭其煩解答下我既問題

我想知道"德育課"係咩課堂黎架?
另外....."視藝課"要帶d咩文具呢?
1D班係咪暫時只係星期五要著PE衫呀?

VVbaby......好彩我個日叫我囡囡寫多一行
問佢又唔識答喎,激C我啦
我話.....都係寫多兩次,如果寫少一行而當你做漏功課
而要老師係手冊度比個黑豬印,就唔抵啦
佢就肯寫多行啦.....
不過已經遲到咗一次,留咗案底lu
原帖由 VVbaby 於 09-9-5 23:40 發表

我個女話唔包學校寫果行, 即係總共寫4行呢!

唔知下星期會唔會開始有默書呢??

回覆 2# phoebe^^ 的文章

Hello 嵐嵐媽
你好! 我有d印象, 不過我同你都比較少出售0311既活動. 真係開心係呢度可以遇見咁多朋友, 好有親切感

另外,我有個問題想問

如果有電腦功課或數學功課而明天又沒有那一科,那怎麼辦? 應該是下堂交還是明天交?

原帖由 mymavis 於 09-9-9 09:40 發表
Hello 嵐嵐媽
你好! 我有d印象, 不過我同你都比較少出售0311既活動. 真係開心係呢度可以遇見咁多朋友, 好有親切感

另外,我有個問題想問

如果有電腦功課或數學功課而明天又沒有那一科,那怎麼辦? 應該是下堂交還是明 ...

我想問今日中文詞語寫名果度係寫幾多個GA?嵐嵐唔記得,而家寫晒成版先
我今日照俾佢帶埋電腦書呀,我驚要交MA,,,所以帶定先

版主

HIHI! 你好呀, 你仲記唔記得我呢??
我地拎校服果日見過面呢!
我個女認得你個女呀, 佢話有次小息想搵你個女, 點知未行到去就打鐘喇!
德育堂我都唔知要帶咩呀, 今日佢地上完問下阿女先!
視藝堂要帶圍裙, 手袖, 枱墊(或可以用雞皮紙代替), 每星期帶返屋企清潔.
另外仲要帶埋木顏色筆, 剪刀, 漿糊筆, 呢幾樣可以放係學校, 唔駛拎走!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-8 23:31 發表
hihi......我個囡都係1D班,最細粒個個就係啦
佢叫敏琳Melissa,請各位多多指教

我冇黎28號個家長會
希望各位家長可以不厭其煩解答下我既問題

我想知道"德育課"係咩課堂黎架?
另外....."視藝課"要帶d咩文具呢?
1D班 ...

版主

我地都試過差d唔記得量體溫, 好彩最後Daddy都記得咋!

原帖由 mymavis 於 09-9-8 17:26 發表

vvbaby - 我要多一點上bk先得, 因為成日都唔記得幫mavis整野, 昨天因忙記量體溫, 要老師寫手冊提醒, 真係抵打 ...

1A class- 中文寫名要寫一頁(呀女講),今天呀女交了IT homework, 但又話下堂交, 呀女話老師無講.

各位1D班既同學,

想請教一下, 今日收到既功課, 小冊子P2-5, 究竟係咩科架? 同埋, 係唔係聽日就要交? 我地好似都要做埋一份架喎... 應該點做呢???

原帖由 tunghei 於 09-9-9 16:54 發表
1A class- 中文寫名要寫一頁(呀女講),今天呀女交了IT homework, 但又話下堂交, 呀女話老師無講.

我囡都寫左1頁,,甘另外WRITING呢?想問下有幾多句句子呀?我囡圈得2句咋,,,但我見手冊寫3SENT.
電腦功課我今日拎左返去,我囡話下堂先交
甘今日係咪TOTAL得2樣功課咋?

hihi...你好
我地坐咗係個台度傾計嘛......係咪呢?
小息....我個女應該第一時間係去咗玩啦
佢話認得你個女呀......
不如約埋一齊小息玩呀
但就要大家提醒去洗手間啦

真係唔該晒你既詳盡報導啦
聽日就係視藝課啦,要帶呢d嘢未呢?
老師冇提過喎
原帖由 VVbaby 於 09-9-9 16:12 發表
HIHI! 你好呀, 你仲記唔記得我呢??
我地拎校服果日見過面呢!
我個女認得你個女呀, 佢話有次小息想搵你個女, 點知未行到去就打鐘喇!
德育堂我都唔知要帶咩呀, 今日佢地上完問下阿女先!
視藝堂要帶圍裙, 手袖, 枱墊(或 ...

我都唔係好清楚係咩科.....
大概都係學校想用呢本小冊子黎鼓勵學生
全面既發展同學習
除咗本來科目,好似加入咗公教育
等佢地可以做個好孩子啩

不過點做就真係唔知啦
氣質.....你地填咩呀?
都唔知係佢地寫....我地簽名定係點呢?
真係好難明bor
原帖由 vikiepaul 於 09-9-9 17:07 發表
各位1D班既同學,

想請教一下, 今日收到既功課, 小冊子P2-5, 究竟係咩科架? 同埋, 係唔係聽日就要交? 我地好似都要做埋一份架喎... 應該點做呢??? ...

呢本小冊子唔知係唔係同德育科有關呢!
我對著本小冊子都好頭痛, 都唔知點寫...!

mymavis,

我現在轉左份24小時的工作, 在屋企工作多, 就係轉左做全職媽媽! 待盈盈返左全日, 我可以帶妹妹一齊來香港區跟你食個lunch...!

原帖由 水玲瓏 於 09-9-9 20:03 發表
我都唔係好清楚係咩科.....
大概都係學校想用呢本小冊子黎鼓勵學生
全面既發展同學習
除咗本來科目,好似加入咗公教育
等佢地可以做個好孩子啩

不過點做就真係唔知啦
氣質.....你地填咩呀?
都唔知係佢地寫....我地簽 ...

係喎.....點解我會想唔到呢?
致親愛的女兒:~~
"我永遠支持你.........唔住啦"
hahaha.....

原帖由 mandymfl 於 09-9-9 20:47 發表
呢本小冊子唔知係唔係同德育科有關呢!
我對著本小冊子都好頭痛, 都唔知點寫...!

mymavis,

我現在轉左份24小時的工作, 在屋企工作多, 就係轉左做全職媽媽! 待盈盈返左全日, 我可以帶妹妹一齊來香港區跟你食個lunch. ...

1A class 要英文默書 (pg.2-4),唔知點默呢?句子or 單字or 咁多頁都要默晝

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-9 17:07 發表
各位1D班既同學,

想請教一下, 今日收到既功課, 小冊子P2-5, 究竟係咩科架? 同埋, 係唔係聽日就要交? 我地好似都要做埋一份架喎... 應該點做呢??? ...

我依家先得閒上黎呀, 果本小册子我諗冇分咩科掛, 應該聽日交喇! 我就只係填左第二頁同簽名, 其他都係阿女寫架, 寫就好快, 不過, 諗點樣寫就煩喇, 所以攪到阿女今晚夜左瞓添!

版主

原帖由 水玲瓏 於 09-9-9 18:34 發表
hihi...你好
我地坐咗係個台度傾計嘛......係咪呢?
小息....我個女應該第一時間係去咗玩啦
佢話認得你個女呀......
不如約埋一齊小息玩呀
但就要大家提醒去洗手間啦

真係唔該晒你既詳盡報導啦
聽日就係視藝課啦,要 ...

係呀, 你記得我喇, 嘻嘻! 原來你個女返去都有提起我個女呀, 咁你個女去左邊到玩呀?? 佢同邊個同學仔玩呀??
我個女就同盈盈一齊, 呢兩日仲走去隔離班搵同學添呀, 聽見佢講都幾攪笑, 好似大個左咁, 識得自己係學校搵人喇!

唔駛客氣, 我都係問隔離班先知咋, 我地班又真係好似冇乜點講, 唔通係我冇留心, 不過, 跟隔離班帶左先囉, 都冇壞既!

版主

原帖由 tunghei 於 09-9-9 21:36 發表
1A class 要英文默書 (pg.2-4),唔知點默呢?句子or 單字or 咁多頁都要默晝

我係1D班, 老師講過要默句子連埋標點符號架, 唔知同你班一唔一樣呢!

回覆 1# VVbaby 的文章

各位
尋日阿囡好不幸地被老師寫了"欠交功課", IT功課帶左又無收, 宗教功課無帶又話要交, 下次都係帶晒所有功課以防萬一, 唔怪得d學生書包咁重啦,
‹ 上一主題|下一主題