用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

你地都知.....停咗課都成兩星期,囡囡考得唔好,
加上同組有個同班同學,係老師同我傾既時候,
佢好開心....成日走過去個同學度傾計,
老師就話佢個底唔好,又話佢唔定,
返小學會好辛苦

其實我係考試前幾日都有同佢溫習
前一晚仲溫到1:00a.m.
但係.....考到咁既結果,我就覺得白費心機
所以一出課室我就忍唔住係咁喊....失晒控

係上個星期....老師再打電話黎問我有冇訓練佢
叫我訓練佢每日坐係屋企一個鐘,等佢可以定d喎

原帖由 VVbaby 於 09-7-14 23:04 發表

hi! 係呀, 我都希望呢到會有多d人呢!
點解你會話自己係全日最激個個媽咪黎既??

係喎....我仲想問下大家會買邊本字典比小朋友呀
我尋日係圖書館見到牛津同朗文
你地會點選擇呢?

hi
我想問下小一英文和中文是否跟課文默書,我可以從那方面準備

版主

原帖由 水玲瓏 於 09-8-4 12:35 發表
你地都知.....停咗課都成兩星期,囡囡考得唔好,
加上同組有個同班同學,係老師同我傾既時候,
佢好開心....成日走過去個同學度傾計,
老師就話佢個底唔好,又話佢唔定,
返小學會好辛苦

其實我係考試前幾日都有同佢溫習
...

唔好咁緊張啦, 放鬆d, 可能你迫得佢太緊要, 反而有反效果呢! 趁暑假同佢溫習下, 應該會好好多既!
我依家都趁暑假叫我囡囡睇多d書, 唔好玩到個心散晒!

請問你地知道邊班未呀?
d課本要包啦,但係個班別好多都要寫書面或書背

各位......明早返學校見啦

係呀, 仲未有班資料, d書我都未包呀。

hi

你地今晚開家長會呀, 提一提大家, d 書本最好不用包, 老師話唔環保, 加上d書包咗會好重, 老師攞咁多作業返回教員室會好重, 同埋小朋友返學時個書包又會再重d

原帖由 LittleSheep 於 09-8-27 10:10 發表
係呀, 仲未有班資料, d書我都未包呀。

OH,,,,等我仲晨早包好晒書,,,不過作業我就冇包,,甘唔包LU
我想問開學果日係咪要交返幼稚園果D暑假功課返去呀?

大家好,我小朋友是1D班,有無同班同學仔呀?開完家長會,真是好多通告要簽,大家得閑上嚟多D溝通下.

Hello sue_yee_t,

我小朋友都係讀1D班架, 唔知我地果晚有無見過 同交換過電話呢?? 我小朋友叫Ellen..

日後多多指教!!

想問一問, 聽日開學應該唔須要帶書住, 到3/9 先開始帶, 係唔係呀? 因為果晚講左太多野.. 亂晒~~ 哈哈~~

原帖由 sue_yee_t 於 09-8-29 21:22 發表
大家好,我小朋友是1D班,有無同班同學仔呀?開完家長會,真是好多通告要簽,大家得閑上嚟多D溝通下.

hello VIKIEPAUL 個晚是DADDY去開家長會,我諗住明天都帶埋書番學,俾佢自己適應下啦.想問一下,視藝堂要帶的桌墊是要用咩類型的,是否即是托盤?我的小朋友叫卓琳.
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 09:43 發表
Hello sue_yee_t,

我小朋友都係讀1D班架, 唔知我地果晚有無見過 同交換過電話呢?? 我小朋友叫Ellen..

日後多多指教!!

想問一問, 聽日開學應該唔須要帶書住, 到3/9 先開始帶, 係唔係呀? 因為果晚講左太多野.. 亂晒 ...

Hi,我的小朋友都是1D叫瑤瑤,你哋選擇什麼課外活動?因為很多相同時間很難選擇。

我打算報phonics 同體操, 不過, 想問一問, 2樣體操, 有咩分別? 我知道老師有講過.. 不過, 唔係好記得...

瑤瑤係唔係31號, 卓琳係唔係33號呀? 我個女係18號呀~

原帖由 bbyiuyiu 於 09-8-31 10:53 發表
Hi,我的小朋友都是1D叫瑤瑤,你哋選擇什麼課外活動?因為很多相同時間很難選擇。

卓琳是33號呀,你點知?我都是打算報PHONICS和藝術體操.我都唔知有咩分別.
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 12:28 發表
我打算報phonics 同體操, 不過, 想問一問, 2樣體操, 有咩分別? 我知道老師有講過.. 不過, 唔係好記得...

瑤瑤係唔係31號, 卓琳係唔係33號呀? 我個女係18號呀~

...

HEHE 因為我果日影低左張name list呀嘛...

我睇返聖家website , 基礎體操係玩彈跳果d, 而藝術體操, 就係玩呼拉圈, 絲帶果d.....

原帖由 sue_yee_t 於 09-8-31 12:50 發表
卓琳是33號呀,你點知?我都是打算報PHONICS和藝術體操.我都唔知有咩分別.

hello VIKIEPAUL  sue_yee_t,明天只需帶通告回條  暑期作業(沒有是否不用帶呢)白板。視藝堂要帶的桌墊是好似用不要的雜誌紙張。

bbyiuyiu,

係啦, 我地無暑期作業架喎, 其實係咪唔係同我地講呢?聽日就要帶桌墊啦咩? 死啦, 我唔知添, 咁係唔係聽日帶呀??
但係, eng既作業, 聽eng老師講,. 又係唔係要聽日收呢??如此說來, 佢地聽日咪左一袋, 右一袋咁返學?  

原帖由 bbyiuyiu 於 09-8-31 14:46 發表
hello VIKIEPAUL  sue_yee_t,明天只需帶通告回條  暑期作業(沒有是否不用帶呢)白板。視藝堂要帶的桌墊是好似用不要的雜誌紙張。

VIKIEPAUL 英文有作業咩?做咩作業呀?我老公開完家長會番嚟,無講過啵?
原帖由 vikiepaul 於 09-8-31 15:25 發表
bbyiuyiu,

係啦, 我地無暑期作業架喎, 其實係咪唔係同我地講呢?聽日就要帶桌墊啦咩? 死啦, 我唔知添, 咁係唔係聽日帶呀??
但係, eng既作業, 聽eng老師講,. 又係唔係要聽日收呢??如此說來, 佢地聽日咪左一袋, 右一袋 ...

唔係做功課呀, 而係1D既eng老師話, 佢英文科, 唔好包作業, 包textbook唔理你, 而作業,第一日就會收晒佢....唔知佢第一日既意思係9.1 , 定係正式上堂既9.3呢...

果日學校實在講左太多野... 唔太記得到...

原帖由 sue_yee_t 於 09-8-31 15:30 發表
VIKIEPAUL 英文有作業咩?做咩作業呀?我老公開完家長會番嚟,無講過啵?
‹ 上一主題|下一主題