用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

其實我們從小都是用粵語學中文
又不覺得自己或同年代的人語文水平很差
反而是自己多看課外書
適當地背誦佳句
對提升語文的寫作能力的幫助更明顯
至少我自己學習中文的過程是這樣
是否用普通話其實影響不算大....

當然若要跟廣東以外的人溝通的話
學習普通話還是有它的語言上的功用

普通話教中文是好的開始,
但粵語(廣東話)同樣重要,

乜學校今年轉用普通話教中文咩? 但事前學校從未講過喎? 是全校學生都轉, 還是個別級別呢?

VVbaby,

我女女個日係 H 組呀 ^.^

請多多指教

原帖由 VVbaby 於 09-7-5 22:44 發表

baba_mama,

你好呀, 你囡囡尋日係咩組別呀? 我囡囡係F組呀!

校長話係明年先開始,來年的小一會係第一批學生轉用全普通話授課,學校不會全校推行,會由小一開始。

校長話會好全面,連默書都會係用普通話,唔會返轉頭。
我都希望學校成功,小朋友得益。

但係我都係 concern 學校的閱讀氣氛,如果學校無呢個氣氛,就算小朋友喜歡閱讀,都難給學生機會 ....

原帖由 vvmakyy 於 09-7-6 13:06 發表
乜學校今年轉用普通話教中文咩? 但事前學校從未講過喎? 是全校學生都轉, 還是個別級別呢?

咁你就放心, 我記得學校一星期有兩堂閱讀堂 - 一中一英, 同學要帶圖書回校睇, 幾好架

原帖由 baba_mama 於 09-7-7 11:58 發表
校長話係明年先開始,來年的小一會係第一批學生轉用全普通話授課,學校不會全校推行,會由小一開始。

但係我都係 concern 學校的閱讀氣氛 ...

版主

原帖由 baba_mama 於 09-7-7 11:52 發表
VVbaby,

我女女個日係 H 組呀 ^.^

請多多指教

多多指教呀!

原帖由 baba_mama 於 09-7-7 11:58 發表

但係我都係 concern 學校的閱讀氣氛 ...

Dear baba_mama
囡囡講過, 學校圖書館經常滿座, 入唔倒去,
閱讀氣氛已好,
但在家裡都要保持, 出街乘車都要呀!哈哈哈

I don't really recommend use "Potunghua" to teach Chinese.
I've seen some kids they really failed on Chinese language. (Parents are keen on "Potunghua" for Chinese subject.)
At home, we already used two language (English and Cantonese).  We didn't have any experience to teach our kids or practice at home.
Moreover, most of the subjects still teaching by English in Secondary schools today.
The public examination so far in Hong Kong is using "Cantonese Chinese".
I prefer so far "Potunghua" is a kind of side language like French or Spanish in the school.  It's make our student more easy to learn other language without pressure.
This is one of the reason that I prefer other school.

"Potunghua" speaking or "Cantonese" speaking is a agrument in 1912 after Dr. Sun Yat Sen be the president.

hello各位好
終於都多咗d人回應下啦
我個日係c組的
請多多指教

(我應該係全日最激個個媽咪)

其實聽完家長會當日,下午即要返到幼稚園行畢業禮
飯都冇得食......餓死
言歸正傳......我冇國語底,
以前都係唱歌學國語,點算?
希望囡囡吸收到啦

係k2時,國語老師話佢唔係好識聽
所以比個老師捉住單獨教,
下學期都算有進步,上堂起碼知道老師問咩!
我睇國語教都好既,起碼係多咗幾會接觸國語
原帖由 VVbaby 於 09-7-5 10:35 發表
hi! 大家好呀, 尋日聽完家長會, 感覺唔錯, 亦都好開心, 因為學校終於用普通話教中文喇!

大家又點睇呢??  

版主

原帖由 水玲瓏 於 09-7-14 11:06 發表
hello各位好
終於都多咗d人回應下啦
我個日係c組的
請多多指教

(我應該係全日最激個個媽咪)

hi! 係呀, 我都希望呢到會有多d人呢!
點解你會話自己係全日最激個個媽咪黎既??

版主

原帖由 水玲瓏 於 09-7-14 11:15 發表
其實聽完家長會當日,下午即要返到幼稚園行畢業禮
飯都冇得食......餓死
言歸正傳......我冇國語底,
以前都係唱歌學國語,點算?
希望囡囡吸收到啦

係k2時,國語老師話佢唔係好識聽
所以比個老師捉住單獨教,
下學期都算 ...

我既普通話都唔掂架, 不過, 我覺得小朋友會冇問題既, 越早學會越容易學呢!

hi, 小女都是今年讀小一,她在幼稚園時不用默書和串字,我非常擔心英文默書,又擔心功課量多。總知擔心,擔心。

During this summer holiday, try to spell some words that she knew in the school.
Checked with some relative's K3 exercises and prepare all P.1 English books earlier in August.

Hi,
你們好, 小女希希分班試是F組,
希望日後大家多多指教.

希Mum

hi 你地好呀,

果日我個女係D組, 請大家多多指教....

雖然我個女間KINDER個個星期都默4日書 (2- maths, 1-eng, 1-chi), 不過, 放左假咁耐... 應該咩都俾返晒先生lu... 所以, 而家又要開始努力bring back返佢既memories.. 哈哈.. 大家一齊努力啦...

hi 你地好呀,

果日我個女係G組, 請大家多多指教....大家知不知道可唔可以用公仔書包例如:公主/Hello Kitty等.你哋買咗書包未?

係可以用有公仔的書包, 學校只係唔可以學生用有的書包.

原帖由 bbyiuyiu 於 09-8-2 18:45 發表
hi 你地好呀,

果日我個女係G組, 請大家多多指教....大家知不知道可唔可以用公仔書包例如:公主/Hello Kitty等.你哋買咗書包未?
綽盈媽咪 ;-)
‹ 上一主題|下一主題