用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
go

09/09入讀小一之家長入來傾下

如有錯漏,請提出修改
以下是小一各班家長一覽:~~~

Class A
tunghei(belle chan)
phoebe^^(黃泳嵐)
mymavis(Mavis)
windymama(晴晴)
kimkamkim
Yummie (栩穎)

Class B
nnma
sasachu
大樑與木屑
Class C
Mero(晞琳)
Edithma
Class D
水玲瓏(敏琳 Melissa)
VVbaby(若希 Hazel)
sue_yee_t(卓琳)
vikiepaul(煦琳)
bbyiuyiu(瑤瑤)
mandymfl(曉盈)
ngahei550(雅希)
sc2002(巧怡)

未報班別既媽咪,儘快報啦
Monghar
Jordan040534201
TingTing55
baba_mama
parentslove
LittleSheep

我囡囡今年讀P2, 學校勁唔勁見仁見智啦, 功課量都真係幾多嫁, 仲要每年去兩次音樂會, 仲有project tim, 但係我囡囡讀得很聞開心, 唔駛擔心, no problem.

好嘢.....終於有人回覆啦
雖然你係p.2家長
不過好多謝你比咗咁多料我

我又好想問下.....係咩音樂會呀?
係咪學校舉辦架呢?
仲有....如果想同學校既老師溝通
應該點做呀?

最緊要都係囡囡開心....

音樂会係自己在出面買飛个D, 記住要入場券 and 場刊, 至於contact 老師就要留contact number, 代放學後才有時間打番比你了。

Hi all,

My daughter has been allocated to 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) to start her P1 in Sept 2009.  Please help share some information and to answer some of my queries below:

1) What is their English level?  Will they be like St. Mary - to teach one year level higher?  Meaning ... using P2 text book for English?

2) What is their Mathematics language?  English or Chinese?

3) I heard that they will use Putonghua for Chinese lesson?  Is this correct?  

Please give me more inside as I would want to prepare my daughter for this school.

Thanks in advance!

Dear Monghar

1) What is their English level?  Will they be like St. Mary - to teachone year level higher?  Meaning ... using P2 text book for English?
A:英文是正常Level, 無教高度, 但老師要求高

2) What is their Mathematics language?  English or Chinese?
A:數學是中文教的

3) I heard that they will use Putonghua for Chinese lesson?  Is this correct?
A:你在那裡聽到呢? 初小中文科是用廣東話教的,
但會有普通話科,是重點科目,要考口試和聽

希望幫到你

Hello,

你地好... 多多指教..

各位新學年的小一家長

學校已出了新通告 ”小一新生家長會通告”. 
綽盈媽咪 ;-)

My daughter will be one of the students also. It is good to hear that they have so many different kinds of activities. Thanks for the information.

我都知出咗啦
死啦.....聽朝就係分班試
好驚佢咩都唔識
學校同其他課外活動谷晒係呢個星期
我已經力不透支,尋晚開始有頭暈
今朝返學校畢業禮彩排我仲係腳浮浮
聽朝返學校評做,下午就要返幼稚園畢業典禮
冇晒時間同佢溫書
呢次聽死都得啦

版主

原帖由 水玲瓏 於 09-7-3 17:35 發表
我都知出咗啦
死啦.....聽朝就係分班試
好驚佢咩都唔識
學校同其他課外活動谷晒係呢個星期
我已經力不透支,尋晚開始有頭暈
今朝返學校畢業禮彩排我仲係腳浮浮
聽朝返學校評做,下午就要返幼稚園畢業典禮
冇晒時間同佢 ...

放鬆d啦, 我都冇同我個女溫書呢, 順其自然啦, 盡左力就ok喇!
聽日見啦, 如果有人認到我, 記得叫我喎, 嘻嘻!

你地就好啦.我阿囡學校取消左畢業禮呀,搞到之前排好曬嘅舞都無得表演.聽日評估我都無同阿囡溫書,我諗大家都唔使緊張啦..

Hi, everyone

My girl also join P1 this year.  

多多指教

tks

版主

hi! 大家好呀, 尋日聽完家長會, 感覺唔錯, 亦都好開心, 因為學校終於用普通話教中文喇!

大家又點睇呢??

其實咁多年黎小朋友用粵語都學得幾好,
轉用普通話都唔一定係會提高語文水平既,
反而仲有可能搞到小朋友無哂興趣添...

我都讚同學校的決定,學生也好像一張白紙,我覺得小朋友好容易習慣,況且學校不是全體學生同一時間進行,只係由今年的一年級學生開始,所以小朋友會容易適應。

原帖由 wonderfulnight 於 09-7-5 19:55 發表

版主

原帖由 wonderfulnight 於 09-7-5 19:55 發表

依家普通話同英文一樣咁重要, 越早學習越有利, 其實唔駛擔心, 都只係中文一科用普通話啫, 用普通話教中文係大勢所催, 就好似英文堂全英文一樣, 唔會有咩問題, 反而令到小朋友既普通話水平提高添!

版主

原帖由 baba_mama 於 09-7-5 22:34 發表
我都讚同學校的決定,學生也好像一張白紙,我覺得小朋友好容易習慣,況且學校不是全體學生同一時間進行,只係由今年的一年級學生開始,所以小朋友會容易適應。

...

baba_mama,

你好呀, 你囡囡尋日係咩組別呀? 我囡囡係F組呀!

版主

原帖由 baba_mama 於 09-7-5 22:34 發表

...

你講得冇錯, 其實比起好多學校, 都已經叫做容易適應喇, 起碼都唔係即刻係小一全普通話, 都有個適應期俾大家, 唔駛一開始就完全唔明白呢!