用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無讀緊YORK K2 啲家長呀
樓主: Chincco
go

有無讀緊YORK K2 啲家長呀

原帖由 rebeccalo 於 09-6-8 16:02 發表

你還未開始找學校? U3開學先叫校長寫信,其實吾知有無作用.

I already started to apply P1 for my daughter. 但上次學校出通告時就無要求校長寫信, 因為作用好似唔係好大

哦,唔怪得問我仔仔都說7月先知。
我仔仔也好少講學校的事,次次都要不停的問他。聼人說,少講野面試會蝕虧地,所以我好擔心。
我認識同班的另一個仔仔(崔玉峰),他就講好多野,人又成熟地,我問他媽媽如何教他,她說沒怎麽教,都是她仔仔自己中意看書。他是大仔,小朋友相差幾個月真的有這麽大的差別?
看過你的blog,你都OK哦,我都想寫但沒有時間寫.

原帖由 SARAHTSANG 於 09-6-7 23:24 發表
唔係我囝囝說的,他在學校發生什麼事都好少講,他的表達能力好差,係我在學費單上看到的,張單打U3D唔係打L2G不過後來學校話搞錯了班別,我諗U3都應該出緊學生証只是電腦快了所以張單先打U3D,唔知係埋大部分原班升上呢? ...

醒目開學勳章

原帖由 Chincco 於 09-6-8 22:20 發表
Dear rebeccalo,
我哋係荃灣區架! 但真係連一間心儀啲學校都無囉, 所以只好跨區博一博.
咁我應該幾時請校長寫信呀 ? 囡囡上學期考到前幾名, 所以想睇埋佢今個學期啲成績, 希望佢可以保持水準啦. 咁到時先請校長幫手 ...

荃灣區我都吾熟..有無考慮過搬?
我係8月尾叫校長寫信,過一星期就收到.信上校長寫上囡囡所有L2得過的獎及贊美說話.可能這樣幫助囡囡孝到心儀小學.

醒目開學勳章

原帖由 CTWCHOW 於 09-6-9 09:27 發表

I already started to apply P1 for my daughter. 但上次學校出通告時就無要求校長寫信, 因為作用好似唔係好大

吾知有無幫助,但多一封信無所為.

原帖由 rebeccalo 於 09-6-9 21:32 發表

荃灣區我都吾熟..有無考慮過搬?
我係8月尾叫校長寫信,過一星期就收到.信上校長寫上囡囡所有L2得過的獎及贊美說話.可能這樣幫助囡囡孝到心儀小學. ...

我哋落左根向荃灣, 暫時都無打算搬.
咁我都要揾校長幫吓手先.
Thank you !

hi, rebaccalo.
my daughter is going to study in York K1 this coming Aug. Just want to know which primary school your child has assigned to?

醒目開學勳章

原帖由 pluto_yuen 於 09-6-10 11:03 發表
hi, rebaccalo.
my daughter is going to study in York K1 this coming Aug. Just want to know which primary school your child has assigned to?

協恩中學 附屬小學
私校 :
1)九龍塘小學
2)德望
3)聖保綠

Hi Rebeccalo,

U wl go to interview of all 4 schools ? Not for 2nd round's lucky draw ? How's about 陳守仁 ? Do u think it is a good school ? Tks !

原帖由 rebeccalo 於 09-6-10 12:31 發表

協恩中學 附屬小學
私校 :
1)九龍塘小學
2)德望
3)聖保綠

Hi rebeccalo,
請問可唔可以比封請校長幫忙寫信的sample比我呀 ?
Thanks a lot !

我都想要, Pls pm

原帖由 Chincco 於 09-6-10 14:12 發表

Rebeccalo,

可唔可以e-mail sample比我呀?感激!!

Thanks
Karen

原帖由 Chincco 於 09-6-10 14:12 發表

醒目開學勳章

原帖由 cateyes 於 09-6-10 13:13 發表
Hi Rebeccalo,

U wl go to interview of all 4 schools ? Not for 2nd round's lucky draw ? How's about 陳守仁 ? Do u think it is a good school ? Tks !

係大抽獎派到,真係好開心
no ,我見左以下私校
1)九龍塘小學
2)女拔
3)聖方濟各
4)德望
5)聖保綠

直資
1)陳守仁
2)播道

陳守仁o.k的,但升中就吾知好吾好 , 我囡囡入到第二次面試,最后都考吾入

醒目開學勳章

sorry ,電腦前排種毒,全部無咗..

唔好意思打攪各位,   我朋友都想徵K2課本, 請問大家有冇意思出售呢?  Thanks.