用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無讀緊YORK K2 啲家長呀
樓主: Chincco
go

有無讀緊YORK K2 啲家長呀 [複製鏈接]

REbecca, your daughter is so lucky. I want my daughter apply Good Hope too, can you share how to apply and what we need to do if we apply Good Hope?

醒目開學勳章

回覆 1# CTWCHOW 的文章

CTWCHOW
其實考試當日沒有什麼準備,只是囡囡面試當日好開心,囡囡重話老師話呿表現好好. 問問題又用英文.

醒目開學勳章

回覆 4# Chincco 的文章

我有做portfolio

Do they need any portfolio? How do they interview? Any special requirement for students, such as music, sports, Arts etc.?

醒目開學勳章

回覆 1# CTWCHOW 的文章

Hi CTWCHOW
我只是把所有証書(包括學校成績表/校內外課外活動証書)加囡囡畫的一些圖晝.但記得考試當日叫囡囡看清楚畫紙上的圖樣才去畫圖畫.另家長會在另一班房填問卷..放心吾係太深.

咁請問你有無加埋自薦信及推薦信呀 !

原帖由 rebeccalo 於 09-6-5 22:12 發表
Hi CTWCHOW
我只是把所有証書(包括學校成績表/校內外課外活動証書)加囡囡畫的一些圖晝.但記得考試當日叫囡囡看清楚畫紙上的圖樣才去畫圖畫.另家長會在另一班房填問卷..放心吾係太深. ...

醒目開學勳章

回覆 1# Chincco 的文章

我有叫校長寫信,自己就無寫.

我今日好開心, 囡囡派到第一志願 ..

祝你地個個都考到或派到心儀學校

Congratulation呀 ! 比我都開心啦 ! 第一志願喎 !

咁你之前有無幫囡囡報考直資呀 ? 考到直資啲話, 好似話要放棄大抽獎, 你囡囡考到邊間小學校呀 ? 唔知到時校長會唔會肯幫我囡囡寫呢 ?

原帖由 rebeccalo 於 09-6-6 22:35 發表
我有叫校長寫信,自己就無寫.

我今日好開心, 囡囡派到第一志願 ..

祝你地個個都考到或派到心儀一學校

回覆 1# rebeccalo 的文章

Rebeccalo 恭喜你

你入咗那一間呀?係咪住的同一區呢?
你之前驚唔驚呀?

醒目開學勳章

回覆 2# Chincco 的文章

Chincco

我有考直資,但如收咗,吾可比參加大抽獎
1)陳守仁入到第二次面試 .
2)播道

私校:
1)九龍塘小學
2)女拔
3)聖方濟各
4)德望
5)聖保錄
你只要寫信比校長.多數都肯寫

醒目開學勳章

原帖由 KPMS 於 09-6-7 00:19 發表
Rebeccalo 恭喜你

你入咗那一間呀?係咪住的同一區呢?
你之前驚唔驚呀?

多謝

星期五晚成晚瞌吾都.又要print 定文件,用作扣門用.
囡囡派到協恩小學 -34綱

你地好:

我是新手..我小兒讀緊N1D升L2, 我開始擔心小一選校問題,當小兒讀緊L2時, 係咩時間開始報考小一的?(因為要預備cert.), 係咪睇自己心儀學校幾時有開放日? IF YES, 應該點搵d資料? 日日上網睇???  我所選的心儀學校同你們一樣...另一樣擔心的是他的課外活動..好像是...讀了都沒有好表現..有點waste $$ ...唉, 請回覆, thankssss

難怪你咁開心啦, 考到協恩小學.
原本我細囡會今年入york讀k1 (張相著紅衫個隻妹妺呀),
點知咁好彩比佢考到協恩幼稚園, 聽d家長話今年千幾人考, 只係收60人, 仲派到上午班, 所以最後決定比佢讀協幼.
因為d家長話, 協小只接受協幼啲小朋友叩門, 係唔會接受外生架喎 ! 你知啦,到妹妹啲時候連15分都無, 希望比多條出路妹妺. 如果妹妹入到協小就好啦 !
但家姐......唉! 真係煩 !

原帖由 rebeccalo 於 09-6-7 09:44 發表

多謝

星期五晚成晚瞌吾都.又要print 定文件,用作扣門用.
囡囡派到協恩小學 -34綱

醒目開學勳章

原帖由 Chincco 於 09-6-7 20:48 發表
難怪你咁開心啦, 考到協恩小學.
原本我細囡會今年入york讀k1 (張相著紅衫個隻妹妺呀),
點知咁好彩比佢考到協恩幼稚園, 聽d家長話今年千幾人考, 只係收60人, 仲派到上午班, 所以最後決定比佢讀協幼.
因為d家長話, 協 ...

你細囡到好好彩,考到協恩幼稚園.我阿囡當年就孝吾到..
係呀 ! 栛恩小學吾收外生叩門 ,聽文只考慮協幼學生.昨天帶囡囡去看看小學,見到好多人話要佈名表,學校都話無而且重大大隻字寫上"不設叩門位"
你可以試下自行收生時,入紙去協恩 (如有宗教會為5分)
即共20分 . 一定入倒 ...
我囡囡沒有宗教.得15分自行收生吾夠分.入吾倒 ,而大派彩就派倒..

唔係我囝囝說的,他在學校發生什麼事都好少講,他的表達能力好差,係我在學費單上看到的,張單打U3D唔係打L2G不過後來學校話搞錯了班別,我諗U3都應該出緊學生証只是電腦快了所以張單先打U3D,唔知係埋大部分原班升上呢?
原帖由 KittyWang 於 09-6-4 09:30 發表
I asked my son last night.He told me will know at July wor. How do you know? You son told you?

原帖由 rebeccalo 於 09-6-7 22:43 發表

你細囡到好好彩,考到協恩幼稚園.我阿囡當年就孝吾到..
係呀 ! 栛恩小學吾收外生叩門 ,聽文只考慮協幼學生.昨天帶囡囡去看看小學,見到好多人話要佈名表,學校都話無而且重大大隻字寫上"不設叩門位"
你可以試下自行 ...

希望妹妹到時真係有機會可以叩門入到協小啦 !
大囡得15分, 又無宗教, 應該無咩希望架啦! 我都有心儀一兩間直資小學, 如果到時真係抽唔到好啲, 都可以幫佢去其他小學叩門, 有無咩好提議呀 !
咁萬一你囡囡抽唔到心儀啲小學, 你又無幫佢留定直資個位, 咁點算呀 ? 咁你有無買定保險, 幫留定私校個位呀 ?

校長封信的作用是否真的咁大? 我沒有申請校長的推薦信, 搞到我有D擔心

醒目開學勳章

原帖由 Chincco 於 09-6-8 09:20 發表

希望妹妹到時真係有機會可以叩門入到協小啦 !
大囡得15分, 又無宗教, 應該無咩希望架啦! 我都有心儀一兩間直資小學, 如果到時真係抽唔到好啲, 都可以幫佢去其他小學叩門, 有無咩好提議呀 !
咁萬一你囡囡抽唔到心 ...

你係邊個校綱?
其實私校我有交留位費, 除九龍塘小學不用交費之外.
如果抽吾到心儀 , 我會讀一年私校再去叩門 .

醒目開學勳章

原帖由 CTWCHOW 於 09-6-8 12:16 發表
校長封信的作用是否真的咁大? 我沒有申請校長的推薦信, 搞到我有D擔心

你還未開始找學校? U3開學先叫校長寫信,其實吾知有無作用.

Dear rebeccalo,
我哋係荃灣區架! 但真係連一間心儀啲學校都無囉, 所以只好跨區博一博.
咁我應該幾時請校長寫信呀 ? 囡囡上學期考到前幾名, 所以想睇埋佢今個學期啲成績, 希望佢可以保持水準啦. 咁到時先請校長幫手會唔會太遲呀 ?係咪要自己寫信比佢要求架 ?
Thanks a lot !
‹ 上一主題|下一主題