用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無讀緊YORK K2 啲家長呀
go

有無讀緊YORK K2 啲家長呀

有無讀緊K2啲家長呀 ! 就快要幫小朋友揾小學啦 ! 大家有咩心水呀 ?

Hi

我小朋友係L2G,你呢? 我諗會考直資小學啦!陳守仁,播道啦!你呢有無意見?

原帖由 KPMS 於 09-5-14 18:21 發表
Hi

我小朋友係L2G,你呢? 我諗會考直資小學啦!陳守仁,播道啦!你呢有無意見?

hi,
我囡囡係L2A1架, 我啲心水同你差唔多, 不過都想報埋宣道, 最衰崇真國際要成5千幾啦

我個小朋友都係L2G,我枇想同他考英華小學,聖芳済各英文小學,我怕機會好微 ,你們做了Portfolio嗎?我還未開始,雖然看了校長的示範CD但都不知如何做好?

原帖由 SARAHTSANG 於 09-5-23 00:57 發表
我個小朋友都係L2G,我枇想同他考英華小學,聖芳済各英文小學,我怕機會好微 ,你們做了Portfolio嗎?我還未開始,雖然看了校長的示範CD但都不知如何做好? ...

你個小朋友係囝囝呀, 咁你有無join英華個個簡介會呀 ? d家長話聖芳濟各勁多功課做架喎 !
份portfolio 我都係打算揾人幫手做啦, 自己好似無從入手咁. 不過都要等到8月左右先可以開始做, 因為有部份資料/cert要到8月先有. 我報左王錦輝個簡介會, 你哋呢 ?

我報了英華的簡介會好搶手7月11日先開始依家都滿額個別時間.我想知王錦輝是一間怎樣我的小學?

My son is L2G too and I the prefer primary school is the same as yours.  I do not begin make profoilo too. I heard that 英華小學 is very difficult because too many children to apply. My son is a little son and I am afraid 機會好微 too.

原帖由 SARAHTSANG 於 09-5-23 00:57 發表
我個小朋友都係L2G,我枇想同他考英華小學,聖芳済各英文小學,我怕機會好微 ,你們做了Portfolio嗎?我還未開始,雖然看了校長的示範CD但都不知如何做好? ...

回覆 1# KittyWang 的文章

我係浚灝媽咪,識唔識我仔仔呀?我都未做portfolio,公司好忙都無時間教仔仔!

Yes,I remember.
I am 丁宇庭(DingYuTing) mami.
Are you liveing near the LaiChiKowk since I saw your prefer shcool is nearby there.I am living at LaiChiKowk.

原帖由 KPMS 於 09-5-26 14:38 發表
我係浚灝媽咪,識唔識我仔仔呀?我都未做portfolio,公司好忙都無時間教仔仔!

I live in Tseung Kwan O
please call back !
[email protected]

SARAHTSANG 你係邊個同學仔媽咪?就快評估啦你哋有冇同囝囝囡囡溫習呀?

回覆 1# KPMS 的文章

HI,I'm kelvin wong 媽咪我們的校網係40如有請各家長給點意見,為選校問題好頭痛 依家忙於評估溫書都冇時間理其他事,因我仔仔上學期一般下學期好擔心特別是寫字我見溫習紙上的格子比功課的細好多我仔仔成日寫出界,

係呀我囝囝之前都寫出界,你可是試吓,你與他一齊寫,你一劃佢一劃,不正確即時改正,試多幾次就OK啦!(好似鼻字就叫佢望住你在格仔內寫自先,之後佢學你寫一次提點他要細個D,OK你再寫田,佢亦寫一次,之後再寫下半字.要重覆寫幾次),之前老師比咗ACTIVE BOOK,我仔仔都寫正確,老師話不正確才寫一頁,但係我叫囝囝正確都要練習,都要寫一頁,鼓勵佢如果寫完咪可以玩囉.我試過比本簿佢寫,佢都唔想,但係用ACTIVE BOOK係學校佢就OK囉。 

Hello all mum,

My son also is studying K2 in York.  He is in L2Eam.  I also want to apply private primary school or DSS for my son.  

Fion
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

有無媽咪尋日去左陳守仁啲簡介會 & 參觀學校呀  ?

I added you in my MSN lar.

原帖由 KPMS 於 09-5-26 23:29 發表
I live in Tseung Kwan O
please call back !

我囝囝都寫出界, 佢寫字不看個例子,而且寫的快,講多次又沒有信心,真是頭痛。都不知道如果考試會怎樣。

原帖由 KPMS 於 09-5-27 02:05 發表
係呀我囝囝之前都寫出界,你可是試吓,你與他一齊寫,你一劃佢一劃,不正確即時改正,試多幾次就OK啦!(好似鼻字就叫佢望住你在格仔內寫自先,之後佢學你寫一次提點他要細個D,OK你再寫田,佢亦寫一次,之後再寫下半字.要重覆 ...

黃鍵泓的情況同你囝囝一樣.我都有同感,但我囝囝又心急又粗心大意是但完成了就算都唔理會美唔美觀,正唔正確,我教到都冇耐性了.
原帖由 KittyWang 於 09-5-27 14:11 發表
我囝囝都寫出界, 佢寫字不看個例子,而且寫的快,講多次又沒有信心,真是頭痛。都不知道如果考試會怎樣。

HELLO, 黃鍵泓 MAMI, 我聽我仔仔講過你仔仔的名字。

寫字情況真 一樣,讓他多練習又不肯。油顏色又是油出界,寫字好大力,寫一陣又話累,讓他不用這麼大力寫又不聽。日日做功課好似打仗。我鄰居的gril寫字畫畫就很好,有耐心, 有心機。唔通男仔和女仔真不同?

原帖由 SARAHTSANG 於 09-5-28 00:19 發表
黃鍵泓的情況同你囝囝一樣.我都有同感,但我囝囝又心急又粗心大意是但完成了就算都唔理會美唔美觀,正唔正確,我教到都冇耐性了.  

hello你地好ar, 我小朋友依個星期六會去york interview, 我想問問你地對依間學校既評價,因為小兒現在在維多利亞讀梗PN,原本會在原校升K.1,但因為某些原因 (是我家的問題,與該校無關)想轉校但又吾想程度差太遠, 你們覺得york既程度ok ma ??英文是否真的很好??還有是不是真的有很多雜費??小學派位好ma ???
請覆,因我真的很想知答案