用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學校網11 - 你會點揀
go

小學校網11 - 你會點揀

聖公會聖彼得上午小學 or 聖公會聖彼得下午小學 or 聖公會基恩小學 or 聖安多尼學校 or 般咸道官立小學?

最理想更係聖公會聖彼得上午小學, 但學位不多, 驚入唔到.

原帖由 ansonl 於 09-4-29 16:30 發表
聖公會聖彼得上午小學 or 聖公會聖彼得下午小學 or 聖公會基恩小學 or 聖安多尼學校 or 般咸道官立小學?

我囝囝去年在"自行"選完小學, 希望可以幫到你.

聖彼得: 上午班比較熱門, 因為容易安排課餘時間;
般咸道官立小學: 我諗呢間係最難入, 因為只得2班再加上小班教學, 今年聽聞得25人供自行/統一派位, 機會比較微.

這2間係中西區最熱門既津校, 因為好多人話中學派位好.

其次是 聖公會基恩小學 or 聖安多尼學校 (醫院道): 評語差不多, 是次熱門之選, 有些人話 聖安多尼學校(醫院道) 英文幾深.

請問你第一輪選左邊間, 我都在頭痛緊, 邊間好, 因我聽人講, 如果第一輪選果間, 就算第二輪都唔得, 叩門選番果間都易d.

原帖由 mymelody2003 於 09-5-4 14:28 發表
我囝囝去年在"自行"選完小學, 希望可以幫到你.

聖彼得: 上午班比較熱門, 因為容易安排課餘時間;
般咸道官立小學: 我諗呢間係最難入, 因為只得2班再加上小班教學, 今年聽聞得25人供自行/統一派位, 機會比較微.

這2 ...

第一輪派到"中西區聖安多尼", 因為我知道聖彼得及般官最多人選, 派到機會很微; 再加上我不喜歡上/午校, 及 般官用活動校學, 學生較好動, 所以選左中西區聖安多尼, 老師及校長幾nice的.

你可以參加小學的開放日, 以便了解環境及可以直接問老師, 實地觀察是必須的, 希望幫到你

原帖由 熙媽咪 於 09-5-18 00:17 發表
請問你第一輪選左邊間, 我都在頭痛緊, 邊間好, 因我聽人講, 如果第一輪選果間, 就算第二輪都唔得, 叩門選番果間都易d.

英皇小學好嗎??好像每人提過!!

11網學校順序排列
1) 聖公會聖彼得上午小學
2) 聖公會聖彼得下午小學
3) 般咸道官立小學
4) 聖公會基恩小學
5) 中西區聖安多尼學校

1) 聖公會聖彼得上午小學
2) 般咸道官立小學
3) 聖公會聖彼得下午小學
4) 中西區聖安多尼學校

般官小四英文會學 proofreading

請問聖彼得, 般小, 自行分配得15分有無機會呢?

我諗機會很微.

原帖由 jaycee_mami 於 09-6-8 22:18 發表
請問聖彼得, 般小, 自行分配得15分有無機會呢?

原帖由 sweetbb5 於 09-6-8 22:43 發表
我諗機會很微.

咁第二輪大抽獎, 係咪睇你運氣, 假如好彩的話, 15分都入到, right?

係呀! 我上年都係好彩抽到!
:

有同學仔媽咪 "自行" 20分抽唔到聖彼得上午班, 但 "大抽獎" 就抽到, 睇你彩數!

我諗"聖彼得"同"般官"都好講運氣架, 因為得2班再扣除必收學生, 學位真係少少少.