用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好辛苦呀, 個女好難教....
go

好辛苦呀, 個女好難教.... [複製鏈接]

唔知係寵壞還是天生. 由小到大都自己想做就做, 唔想做誰也叫唔到, 又軟工硬工咩都無符.
初時細過, 6299成日投訢我話我被太大壓力佢, 自問不是要求高的媽媽. 只是個女每事都睇心情狀態, 明明可以做到都唔做, 有時唔做有時好差有時又非常好. 已經小二啦, 連老師叫的功課都可以不理, 堂上的功課都時時帶回家做. 因為有時99接放學老師向佢投訢, 現在6299終於明白.
頁頁都大?紅筆寫住請補做, TEST唔合格. 老師都講佢唔係唔識係唔專心. 但佢又非常鍾意返學WO, 日日講唔停今日邊個好好笑邊個又點點點.
試過因為老師叫佢做堂上練習同老師對鬧, 結果俾老師訓, 發皮氣大哭, 其他家長紛紛打電話來問我家發生咩時掍到佢情緒咁唔好. 其實外在因素無變.
有同佢談過好多好多次, 都無結果. 家人對我說算啦大D會好D, 但都唔可以不理架,連補習老師都就快頂唔住啦.

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

有無同學校社工傾過呀?
會唔會有其他原因(例如資優), 令佢覺得學校上課既野好悶, 所以無心機? 我真係聽過個case係咁架, 個小朋友係讀超級名校, 次次test淨係做晒最深果2條, 跟住唔做wor! 攪到次次唔合要見家長.........好彩學校都肯配合
原帖由 Mime 於 09-4-29 09:44 AM 發表
唔知係寵壞還是天生. 由小到大都自己想做就做, 唔想做誰也叫唔到, 又軟工硬工咩都無符.
初時細過, 6299成日投訢我話我被太大壓力佢, 自問不是要求高的媽媽. 只是個女每事都睇心情狀態, 明明可以做到都唔做, 有時唔 ...

試下尋找家庭輔導服務,可能有幫助,最少可給自己出出氣,而且社工有時可提供有效管教意見。

我估樓主你有返工, 有無諗過唔做野, 放多d 時間教返好個囡囡的學習態度.

我個女都有類似情況 (鍾意做就做, 唔鍾意就唔想做) , 但就冇咁嚴重, 可能我較惡的關係, 都可迫到佢做D佢唔鍾意做嘅野 (如練琴同計數), 不過我都會多D同佢傾同解釋, 我發現佢唔鍾意做係因為佢覺得自己已經識同覺得果D野悶, 所以唔想練習同做, 佢係一個有D小聰明既小朋友, 唯有多D道理同多D愛心LOR

小小見解希望幫到你, 首先find out問題關鍵在那裡, 可以同女女傾下, 了解以下問題:

女女同老師之間既關係
女女對老師既睇法
是否所有科目都欠交功課
女女對欠交功課後果既睇法 (如她覺得好小事, 引道她想一想欠交功課對老師做成什麼負面影響)
Tomorrow is better

我小朋友K3,其實同你個囡囡一樣,乜都講心情先肯做,亦都試過係學校大喊同扭計.我現時都好擔心佢升上小一後會如何,怕佢跟唔上功課之餘,亦怕佢情緒唔好,影響咗學習,所以我都好煩.如你所講,有d人都話大d會好些,但我怕佢到時經已成為習慣了!

你試吓搵d教小朋友情緒的課程比佢讀吓,可能有改進,兼且這類課程的導師,多數係讀心理學,或者能夠評估到小朋友的情況的.其實,我都waiting緊上述課程,不過暫時小朋友返緊其它興趣班,所以未有時間返到這個課程,希望稍後我可以幫佢join到,能夠得以改善啦.

原帖由 Mime 於 09-4-29 09:44 發表
初時細過, 6299成日投訢我話我被太大壓力佢, 自問不是要求高的媽媽. 只是個女每事都睇心情狀態, 明明可以做到都唔做, 有時唔 ...

你囡囡幾歲??
看上去好似不是寵壞, 因為好多小朋友在家如何嬌寵, 返到學校都會收歛.
她不是不喜歡返學, 而是用情緒去對抗??
她在家都是這樣嗎??
我想首先你要分析, 當她情緒發時, 是否控制不到, 抑或是她"以此要脅"其他人??
發洩級數多少, 時間長短, 對象?? 如發狂大喊, 狂打玩具/物件, 亂掉物件.....  - 這都是不尋常的發洩方法.

我想如果你同佢傾完沒有用, 真是要尋求外在幫助, 老師&社工如何講?? 是否須作評估??

早些發現問題, 可早些改善.   努力!!!

都唔知從那裡說起好. 在幼稚園時問題已存在, 可能功課不太多, 幼稚園的老師又太忍讓, 當時鬧吓都會做, 但唔會做得好law.
可能是家中第一個孫, 每事爺爺mama都順從她的 . 需然不是一齊住但住得好近, 所以常常都見面.
到了小一, 見的野多了/做的野多了/常以為自己長大了, 所有事都不聽, 引導/道理都說盡, 總是我想點點點... 我唔想...
在小一之前已經放棄事業, 回家專心教女. 在小一整年都非常辛苦, 所有學科都好像要從新教過, 每當無mood就說唔明唔識, 可以坐足3~4小時. 其他學校有導修堂, 其他同學都可以在學校完成功課, 回家只是溫書.
在學校同在家都是一樣 , 佢試過test/exam就是唔想做交白卷, 老師話俾多d時間佢, 佢都可以拒絕的.
由小一開始我已經接觸學校的社工, 社工說佢無有情緒問題/也不是資優生. 只是思想幼稚, 大d會好d. 等吓又一年, 唔知佢幾年先覺得要做好些.
上年個個(老公/62/99)都話我好找間咁深咁多功課的學校, 叫我不要迫佢. 我同佢地講, 這間學校不算太深屬中等水平, 但最重要的是阿女可以做到90~100分, 係佢自己唔做. 我成日同佢講我收6~70分, 你是一定做得到. 佢拿100分又唔會好high 10+分又唔覺得好衰. 即使同佢講拿到幾多分, 我們可以帶佢去邊到玩(任佢選), 每天做晒功課回來, 獎佢sticker/stamp/etc... 但都無用, 有時好會做小小. 好多時連堂課都無做.
到了今年表弟也升了小一, 讀的同她大致差不多. 表弟從前見到英文想死, 同佢媽媽講唔想讀書的. 一上了小一可以第一學期考第七兼做班長. 其怪的是, 阿女好開心咁四圍同人講佢表弟好勁, 我們無將佢兩作比較. 我只是同全家人講所有小學所教的野都差不多, 除了名校啦. 事實証明的是一個會聽人教, 一個唔聽教.
之後我的家人開始發覺問題的所在, 個個都捉住我個女哦, 老公/mama都陪讀書啦. 但皇帝女連爸爸mama都敢鬧. 已往, 因為是我主力教導方面, 阿女只會同我頂撞.

原帖由 黃巴士 於 09-4-29 18:12 發表

你囡囡幾歲??
看上去好似不是寵壞, 因為好多小朋友在家如何嬌寵, 返到學校都會收歛.
她不是不喜歡返學, 而是用情緒去對抗??
她在家都是這樣嗎??
我想首先你要分析, 當她情緒發時, 是否控制不到, 抑或是她"以此要 ...

學琴的老師成日都話佢, 好聰明好有天份. 只要佢每天可以練10~15分鐘就已經好好了. 可是佢懶散的.
有同佢講不如唔好學琴啦, 佢又話唔好. 有時佢又彈得好鬼好. 有時彈到唔知似咩. 上堂都係咁, 有時超水準有時勁無水準, 無的時間較多.
好似校際音樂節咁, 之前老師都預測唔到可以拿多分, 只是說你去啦. 回來可以彈到80+, 評審的評語都不差. 佢平時練琴都唔會練好耐, 亦不是每次都好. 即使去比賽佢都有彈錯, 但又唔知點解錯得來都不會扣太多分.

看來真是個寵壞了的皇帝女,若要教好女兒,應該是全家,連同爺爺等等一起與社工學習教導孩子之道。

教仔女要一條心呢,家庭中若意見分岐,孩子就會懂得take advantage和難教。

原帖由 Mime 於 09-4-30 09:15 發表
都唔知從那裡說起好. 在幼稚園時問題已存在, 可能功課不太多, 幼稚園的老師又太忍讓, 當時鬧吓都會做, 但唔會做得好law.
可能是家中第一個孫, 每事爺爺mama都順從她的 . 需然不是一齊住但住得好近,  ...

你的情況, 與我以前有些相似??
1) 62/99住得近, 日日經常見面.  囝囝覺得他是可CONTROL & ORDER 62/99 做任何事情.
2) 小一後期, 我轉了在家工作+教導他
3) 小一,二時, 3催4請至做功課. 但不會不做, 但十分"求其"些.
4) 小一初時, 補課心情好, 便串吓字, 心情不好, 便不出聲, 走來走去, 攪玩具.. 總之務求HEA灑些補習時間.
5) 只要肯用心溫書, 溫很短時間都可以識灑.

我唸首先須了解你囡在想什麼?? 在品德上先著手, 其次才學業等.
1) 為何囡囡沒聽老師/任何大人勸告?? 她心態是什麼?? 為何不尊重老師??  老師是否做了些事情令她不服/不認同老師某些行為?? 你覺得囡囡駁咀有道理嗎??  
2) 學校駁咀事件 - 身邊的小朋友如何看她, 她的睇法??

你先須要知道她的答案, 此答案是從她而發的(不是你灌溉給她的).
小朋友是很聰明, 好可以講一些你想聽的說話, 而不是真心的, 所以你須吐她講真心話. 但此時, 不要予她任何COMMENT及糾正.

佢有2主科都是班主任教的, 班主任對佢的評語不太差, 上堂都算守紀律, 有時topic喜歡的好熱烈參與發表, topic唔喜歡咪發吓夢law. 平時與同學相處有時好, 有時被人戲弄會發皮氣, 但又喜歡與戲弄佢的人一齊玩, 鬧完又好快無事. 老師說只是不太喜歡做功課, 叫我們多d同佢講吓. 成績飄忽老師又無野講, 成日同我女講要努力.

佢駁咀多數是對家人, 當然佢當正自己好有道理. 不過, 次次都講唔道我們. 好好笑架, 佢見到表弟鬧媽媽佢又識話人不對, 咁我即時打蛇隨棍上, point out佢同樣的問題, 佢咪講另一d野law. 其實道理是明的, 不過睇吓發生在誰人身上.
佢有時都好主動做野, 我們都即刻表揚佢, 叫佢要keep住努力. 但永遠都是好一天, 就當完事.

黃巴士:
咁你仔仔現在表現好些有無?

原帖由 黃巴士 於 09-4-30 09:59 發表

你的情況, 與我以前有些相似??
1) 62/99住得近, 日日經常見面.  囝囝覺得他是可CONTROL & ORDER 62/99 做任何事情.
2) 小一後期, 我轉了在家工作+教導他
3) 小一,二時, 3催4請至做功課. 但不會不做, 但十分"求其" ...

原帖由 Mime 於 09-4-30 10:46 發表
佢有2主科都是班主任教的, 班主任對佢的評語不太差, 上堂都算守紀律, 有時topic喜歡的好熱烈參與發表, topic唔喜歡咪發吓夢law. 平時與同學相處有時好, 有時被人戲弄會發皮氣, 但又喜歡與戲弄佢的人一齊玩, 鬧完又好 ...

本來打了一大段, 但按錯鍵DELETE咗. 激死!!

我囝囝現情況好多了.  
囝囝都是第1個孫, 62&99當然寵啦!! 都要共識教小朋友由你們教, 他們不要INVOLVE入內.  當然是私下C6講, 婉轉些仍要RESPECT長輩啦!!

以下是我長氣的SHARE:-
1) 平時多予他分享事情. 聽吓小朋友心底話.

囝囝現小三了, 小一時經常勞氣叫他做功課. 後來汲取吓朋友&老師意見, 去用適合他的方法去引導他.
囝囝多數在校大部份完成功課, 餘下做剩的多是不明白/要花多上時間/勞作(沒興趣的)等未做的功課, 留待回家才做.

2) 同儕亙動~
小朋友大大吓, 會有自己朋友團子, 同儕間會亙相影響, 感染.  小朋友多數喜歡認"NET", 同學間每天互通電話, 問吓功課-識唔識做, 要唔要做, 我做完未??, 麥你咁耐都未攪掂??, 好易做遮等等.   小朋友可自然間提升對功課/學業的投入感, 有了融合, 自然加強了完成功課的責任感.

你先了解囡囡是哪類型?? 再找她信服的方法引導她.

3) 駁咀- 囝囝以前都經常駁咀, 他當然是有自己的POINT, 起初我以為是駁到他心服, 他便不會再駁.  原來不是這樣的, 你駁了他, 未必等同他信服. 只會加強了他的EXCITED&戰鬥感, 樣樣ARGUE.
你可以從週邊發現, 為何她喜歡駁咀?? 是否有身邊人經常是這樣? 她又照樣學了以此得到利益?? 好像, 說服了你, 便可以有利益, 說服了老師便不用做好些.  
當是RULE的時候, 去減少他辯駁的機會, ORDER她-這是責任.
沒責任, 沒FREE LUNCH.  
不可任性, 如她任性, 你學她一樣任性, 要她身同感受.
要她AFFORD任性的後果.  有些事要堅持, 不可心軟.

4) 我曾試用反話去激發他"唔做功課,咪唔好做囉, 唔溫書, 我約咗朋友出街食飯啦,  唔得閒理你, 唔合格/留堂/留班係你, , 醜果個係你, 唔係我."唔好指意我呀.  
將責任俾返佢, 要小朋友AFFORD返.
到留堂, 我唔得閒接你架, 我唔會咁核突去接你架!!
因為小兒是有些怕嚇, 所以我會"兇"佢.
>> 當然個個小朋友唔同, 唔係個個受嚇, 所以你要分析用什麼方法去"治"她??
有些小朋友好聰明, 父母唔好俾佢估到你會點, 要不時變陣.

謝謝你用這那多時間同我分享.

62&99(其實我細姑仔對我99都好無禮貌, 當工人咁洗.但都唔覺得有咩問題 ). 現在已經明白及暫時同一陣線.因為我嚇佢地, 話阿女再是這樣落去一定無得求. 現在面臨留班的險境(我誇大了小小)對62&99講. 99現在非常擔心. 對阿女都不太順從,由其是我在場.

好聲好氣相量/激辯/ 反話, 什麼都出齊, 現在我都無再同佢激辯or鬥咀. 只是輕輕說, 我已經提點過你, 要是不聽後果是自己受晒.
最近我成日同佢講, 欠人野是要還的. 欠功課老師追到天腳底也會追, 上星期老師仍在追佢抄回上學期的抄書功課. 數學改正 - 這2晚連續改到11點. 因為上堂時唔願做亂填些答案, 佢可以 25+48+92=1. 好明顯是諗都唔想諗. 我咪同佢亂填e+咪又係要還law.
我都有同佢分析, 如果留班就以後都不能再同這班同學一齊, 佢仲駁話小息去佢地班房找咪得. 我只好說ok, 如果真的留了班請不要講俾多次機會, 因為我不能改變學校的決定.

原帖由 黃巴士 於 09-4-30 13:42 發表

本來打了一大段, 但按錯鍵DELETE咗. 激死!!

我囝囝現情況好多了.  
囝囝都是第1個孫, 62&99當然寵啦!! 都要共識教小朋友由你們教, 他們不要INVOLVE入內.  當然是私下C6講, 婉轉些仍要RESPECT長輩啦!!

...

原帖由 Mime 於 09-4-30 15:32 發表

62&99(其實我細姑仔對我99都好無禮貌, 當工人咁洗.但都唔覺得有咩問題 ). 現在已經明白及暫時同一陣線.因為我嚇佢地, 話阿女再是這樣落去一定無得求. 現在面臨留班的險境(我 ...

你囡囡現在玩"AIR"&爛, 她是否覺得沒相干/ 不關心??
你再與她說你想小息同以前或新同學仔玩, 她們都未必會理睬你, 因為其他同學父母都鍾意小朋友同你玩, 因為你馬虎對事, 求求其其囉.  
咁你點同其他小朋友或長輩交待你留班?? 唔係唔出聲就得.
以前我嚇囝囝, 他會話"你講遮"!! 我有時會由得佢碰釘.
小朋友有時會愈"林"佢, 佢愈得戚.

你有沒試嚴厲對自己, 如她不做功課, 你不食飯(飯照煮), 不做家務, 不為她簽手冊, 不為對功課(但有關學校的, 要與班主任共識, 父母在管教中).... 是她的錯, 但不是罰她, 是罰你自己.
或者同佢講媽媽唔開心, 跟著喊, 又唔出聲, 不是嬲她, 只是怨自己, 終日愁眉苦臉.... 看她是否有反應??

你的囡囡十分聰明, 懂得以為進. 恃寵而驕!!
不要洩氣, 努力去教她!!

原帖由 Mime 於 09-4-30 15:32 發表

62&99(其實我細姑仔對我99都好無禮貌, 當工人咁洗.但都唔覺得有咩問題 ). 現在已經明白及暫時同一陣線.因為我嚇佢地, 話阿女再是這樣落去一定無得求. 現在面臨留班的險境(我 ...

MIME,

我都感同身受, 俾灑些時間他, 都仲係咁激氣!! 可唔可以乖些少呢?? 我細個都唔洗父母咁操心,好乖個喎. 點解依家些小朋友咁"棘手"&勞心???

‹ 上一主題|下一主題