用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何教導仔仔不要野蠻及打人
go

如何教導仔仔不要野蠻及打人 [複製鏈接]

仔仔今年3歲, 非常野蠻仲成日扭計又咸, 我都無晒方法.
今天晚上, 我照常同仔仔在電腦上聽英文歌, 但係仔仔好唔專心, 我已經同仔仔講左幾次, 你唔專心, 我唔同你再聽, 我會息左個綱, 但係仔仔都唔理我, so我息左個綱, 一息左個綱, 仔仔就開始扭計, 仲出手打我(兜巴星我塊面), 我成個人呆左....... 我問仔仔, 點解打媽咪, 仔仔又唔講, 我只好罰仔仔企, 後來爸爸問咩事, 我原原本本講佢知, 爸爸話: 仔仔唔只打你, 仲有打爺爺同"麻麻",我真係唔知點算好..... pls help me !!
我好擔心亦心痛, 仔仔3歲, 係咪"種"壤左??
   0    0    0    0

原帖由 whl060418 於 09-4-29 05:12 發表
仔仔今年3歲, 非常野蠻仲成日扭計又咸, 我都無晒方法.
今天晚上, 我照常同仔仔在電腦上聽英文歌, 但係仔仔好唔專心, 我已經同仔仔講左幾次, 你唔專心, 我唔同你再聽, 我會息左個綱, 但係仔仔都唔理我, so ...

我個囝細細個時都有打我老公, 我會阻止佢同話佢, 用眼"勵"住佢.  佢會知自己不對.
雖然我老公講話, 個囝同我玩je. 我同我老公講, 唔可以, 今日同你玩就會郁手郁腳, 第日細路仔玩都興起, 又或者同小朋友有衝突, 就會慣手勢"打人" 所以一次都唔可以放佢.  
要捭佢知道郁手打人係"嚴重罪行" 絕對唔可以輕輕放過. 否則你第日, 日日返學校見家長, 捭老師投訴佢係學校打人.

首先你們不可以用打來教囝(我家都唔會, 最多叫佢伸隻手出 lai, 話捭佢聽依家我因乜事打你(罰你)).
如果捭我, 我會帶埋老公同囝囝講(捭佢知道你係同一陣線), 昨晚你打我, 我同爸爸都好唔開心, 問囝囝如果你做 D 爸爸媽媽唔鍾意, 你想唔想爸爸媽媽打你, 如果打你, 你會唔會唔開心, 等佢感受人感受. 如果你再咁做爸爸媽媽會好唔開心, 同埋會以後唔再啋你. 仲有以後都唔可以打人, 包括爺爺. 爸爸媽媽都好鍚你同爺爺, 所以如果你再打爺爺, 我一定唔會原諒你, 所以你一定要記著以後都唔可打人. (如果再有下次再打人, 你話捭佢聽我好嬲, 所以會罰你(即唔再啋你,唔該一定要做到, 否則無效果.), 直至佢知道錯, 同好誠懇咁向人認錯為止.

至於非常野蠻仲成日扭計又咸, 我會唔埋佢由佢咸, 自己做自己. 等佢咸到佢收晒聲先問佢, 你係唔係有同媽咪講? 係咪唔開心, 如果唔開心用口講捭我聽, 媽咪會聽你講, 但我唔會同一個咸緊小朋友講, 同埋同佢講番道理, 唔好以為佢細唔識什麼道理, 道理一定要講, 今日唔明潛而默化, 第日都會明. 久而久之, 佢知咸都無用, 就唔會再咸, 祇會同你講道理.

平時係唔係爺爺同麻麻阿陪伴bb?
有可能老人家太(仲)小朋友

我個仔都有打人ge情況﹐ 以前係開心就會拍人(其他人會認為係打﹐ 因為幾大力)﹐ 我都老師講過呢個問題﹐ 佢話係因為阿仔吾識表達(因為佢有語言遲緩)﹐ 所以先用肢體語言黎表達﹐ 經過幾個月解釋﹐ 佢E+少左呢個情況﹐ 拍都係好細力.  當然同小朋友打交就會大力啦。

我想要慢慢同佢解釋會好D。

我個女21個月, 又係突然會出手打人, 不過只打我, 堂姐和表姐, 有時同佢玩得好地地都會突然一巴打過來, 所以真係好唔明佢既動機law, 究竟佢係開心過龍傻咗, or....., 我聽朋友教我罰佢企, 都唔係幾work, 好似唔識驚咁, 各位媽咪, 請問有咩方法教下我, 我唔想個女成為小霸王呀......救命!

我個仔唔知點解越黎越惡..仲成日發脾氣tim.細細個已經成日同堂哥哥打架...閙交..依家就快3歲都仲係咁..打同講都冇用.可以點好..點先可以2兄弟唔打架呀..咁耐都未學識分享?

My son is 6yo. A lot of kids will start "hitting" people after 2yo as an exploratory act, trying to experiment and find out what they themselves are capable of. If this act is not explained to them properly or stopped within a reasonable time, it will become a "habit".

My suggestion is

1) explain it's not nice and why
2) hold the kid's hand and hit him with his own hand, first lightly and then hard. So, he understands what it feels like to be hit.

This is different from hitting him yourself, cos in theory he hits himself, same way/ hand he hits you. So if he does not like being hit by himself, others don't like being hit by him either.

I find the above more effective than send him to the quiet corner as a 2 yo cannot immediately understand/ correlate hitting and being sent to the quiet corner. Seems 2 different incidents. If you ask him later, he will only remember you have sent him to the quiet corner without remembering the reason why he has been sent there in the first place.

However, if you hit him using his own hand, he will remember he hit himself!! And he will wonder why!! And then he will remember.

My 2 cents anyway.

e

回覆 1# cemily 的文章

我都好同意CEMILY的建議,我仔仔5yrs 以前都會開心時會打人,我會好嚴勵地罰佢,現在有妹妹,他不會打妹妹,但妹妹十分野蠻,會打哥哥,我會打佢手仔,並罰佢企或叫佢係房內反省,如果唸清楚才可出間房,並誠心誠意向哥哥道歉.

原帖由 wootaitai 於 09-8-20 00:52 發表
try the supernanny techniques. It works well

does it work on a 2.5 years old? i tried to put my girl to the naughty corner, no response at all

有雞先有蛋,小朋友打人,一定是大人教的,因為就算大人無打過小朋友,都會有時冇意之間,支持打人是對的,傳達左比小朋友,例如:小朋友跌倒,媽媽就會講『打打個地地先』。

我家的小姪仔(2歲多)都係成日打人的.而且,手法同方向都係學足佢阿媽---專打人家的頭.不論佢就手打到的,或是高過佢,佢都會琴高去打對方的頭!
小姪仔又係好鍾意掟野!因為佢阿媽發脾四時,吾理三七廿一,就手就掟!

阿嫂話個仔咁佢好煩.....!

其實,小朋友好似張白紙咁,妳點做,佢點學.父母要有耐性,有愛心,做個好榜樣佢地睇.同佢地傾多d,教佢地多d關心別人.例如打電話問候親友,教佢感激別人等等.
好多時,會見到有人問,俾幾大既小朋友學d咩英文/普通話/數學等的知識.但其實,我地往往會忽略了教導小朋友如何跟別人相處.尤其現今香港家庭,好多都只會生一個小孩,萬千寵愛在一身.如果日間由工人姐姐/祖父母帶,小朋友更容易養成自我驕縱.

我都唔知點解教極佢同極佢講佢都係要打人,
係咩人都打無論平時佢會驚o既長輩佢都敢打, 只可能會細力d,
前幾日老師先投訴佢好硬頸又爭玩具..
今日又投訴佢打人同推跌人...
其實佢2歲開始已經係咁..到而家都就3歲喇..
我知道屋企人同我自己都好仲佢..
不過我見佢真係有d過份地野蠻臭脾氣又唔專注..掛住玩..
已經開始惡對佢..
但有時見話佢再係咁就唔理佢佢又會喊得好慘..
唔知佢係真係唔開心..定知佢喊我就乙水佢..
不過見佢喊又真係心痛..
而且就算我點惡..
屋企d老1輩都係會仲佢..什至我鬧佢地就乙水..
我都唔知點算..

回覆 1# whl060418 的文章

完全明白!!
我都係佢而家咁樣我先第1次擔心同心痛到想喊..真係好驚佢3歲定80..:(

醒目開學勳章

Highly recommend this book to mums here

How to talk so kids will listen and listen so kids will talk

Available at Public library, also with translated copies.

...同埋同佢講番道理, 唔好以為佢細唔識什麼道理, 道理一定要講, 今日唔明潛而默化, 第日都會明. 久而久之, 佢知咸都無用, 就唔會再咸, 祇會同你講道理. .....

Very agree, and I'm doing this way to train my kids. But the problems is the 老人家 so spoil them. And I always argue with the 老人家, they always think that they are still small, will understand later. But this generation is totally different than before. Nowaday, the kids so smart and learn so fast. I try to 講道理 to them since under 2yrs old. They will understand and know what they do. But sometimes cannot control their temper jei.

原帖由 popokit 於 09-5-18 18:21 發表

我個囝細細個時都有打我老公, 我會阻止佢同話佢, 用眼"勵"住佢.  佢會知自己不對.
雖然我老公講話, 個囝同我玩je. 我同我老公講, 唔可以, 今日同你玩就會郁手郁腳, 第日細路仔玩都興起, 又或者同小朋友有衝突, 就 ...

‹ 上一主題|下一主題