用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好正的語言訓練圖咭
go

[聽/語障] 好正的語言訓練圖咭

最近,我用過一盒訓練語言的教材咭,是治療師介紹的,非常正,因為內容是以香港文化為背景,很適合我的仔仔。我仔仔有語言遲緩,我買過外國出版的教材咭,但內容有點不適合,很難全部用得著,這套卻可以全部合用,圖咭的公仔是我們黃皮膚的中國人樣,哈哈!表情重好鬼馬生動,仔仔好鐘意睇呀!

在那裡可以買到呢?可pm資料給我嗎?謝謝。

原帖由 sandy52 於 09-4-26 19:57 發表
最近,我用過一盒訓練語言的教材咭,是治療師介紹的,非常正,因為內容是以香港文化為背景,很適合我的仔仔。我仔仔有語言遲緩,我買過外國出版的教材咭,但內容有點不適合,很難全部用得著,這套卻可以全部合用,圖咭的公仔是我們黃皮膚 ...
:-)

I am also interested in it. Would you please share the information?
Thanks!
原帖由 sandy52 於 09-4-26 19:57 發表
最近,我用過一盒訓練語言的教材咭,是治療師介紹的,非常正,因為內容是以香港文化為背景,很適合我的仔仔。我仔仔有語言遲緩,我買過外國出版的教材咭,但內容有點不適合,很難全部用得著,這套卻可以全部合用,圖咭的公仔是我們黃皮膚 ...

網頁我已經詳細睇過,都好容易操作,每份教材都有介紹可以訓練那方面,重有圖例睇,好多言語治療師都有用。
www.orchikids.com.hk

我打電話問過,佢地話有寄存服務在西九龍中心五樓有零售,可以親自上去睇左即時可以買。網頁有查詢電話可以問下。

各位家長,

我打電話問左買呢d言語及智能訓練教材的地點,睇完如果覺得合用可以買。

星期六2/5開始:
在  深水埗西九龍中心5樓

蘋果商場5K248號「GGM」舖位寄存零售
    下午3:00~9:00

我睇完再話俾大家知!

我同朋友星期日上左去睇,教材的內容很生活化,都是香港為背景,內容很適合。我買了程序故事、what would you say、同一盒智能訓練的圖咭,我朋友仔仔的治療師都是用這些教材,所以佢買左關係與聯想、德育解難,我地打算交換一齊用。以前我都買過呢d語言教材,但背景是外國文化,不是全部合用。分享完,多謝各位。

各位家長:

這個綱上教材及遊戲商店,美國進口及價錢全城最平:

www.learningisfun.com.hk

kawai,

你介紹的網頁,裡面的教材是訓練大小肌肉,
並唔係訓練語言架! 而且是外國入口的。
我時時同其他家長一齊去灣仔附近,都搵到訓練小肌肉玩具的細舖位,真係好平,因為唔係外國入口的,一定平過呢間。

sandy52

套圖咭好似幾好,但我一個人買晒咁多套真係有d唔化算啦,依家諗緊買唔買,你用成點呀!
智能訓練的圖咭,係講咩?點樣同小朋友增加智能呀
灣仔邊度有訓練小肌玩具鋪頭,請話我知

請問你 程序故事和what would you say好唔好? 效果如何?

原帖由 sandy52 於 09-5-4 21:59 發表
我同朋友星期日上左去睇,教材的內容很生活化,都是香港為背景,內容很適合。我買了程序故事、what would you say、同一盒智能訓練的圖咭,我朋友仔仔的治療師都是用這些教材,所以佢買左關係與聯想、德育解難,我地打算交換一齊 ...

amon28,

有d家長唔會一次過全部買,會選擇性買一兩盒,之後用一段時間,有需要先買埋其他,而家睇下你個寶寶最適合用邊套就買先。
智能訓練圖咭係訓練寶寶記憶、配對能力、推理能力等,因為學語言要有呢d能力學起來先容易,教材個盒背面有好多指引,可以一路參考一路做。
智能係天生的,但係冇訓練寶寶係未用盡自己d能力,所以要做多d推理、配對等遊戲;說話其實係模仿,如果配對能力好、記憶能力好,會學得快d。
灣仔小肌玩具鋪頭我重未去,去完先話你知。

bobolam,

我就覺得程序故事和what would you say各有好處,仔仔較容易用what would you say,因為睇真實相片然後講有關嘅說話,相片嘅內容係仔仔會發生嘅情形,有喺屋企、喺學校、喺街嘅內容,而且說話可以講長又得講短又得,仔仔能力唔高可以講簡單d,識講後咪再講長d囉! 主要係俾仔仔學識遇到某個情況要點講。
而程序故事係個個治療師都會用離排程序同講故事的,有去做語言訓練都大約知點用,如果覺得6幅太多,可抽出其中3-4幅離用。
每套教材都可以彈性運用,睇自己個仔能力同鐘意咩去揀啦!

amon28,

灣仔買訓練小肌玩具鋪頭,我之前好耐去過,但唔識講地址,識行去,大約喺合和中心附近,我問左先前同我去個朋友話你知。

amon28,

我問左朋友去灣仔買小肌肉訓練的教材嘅地點,係灣仔地鐵站對住的電車站,再行入泰源街,成條街有好多街頭小舖,賣平玩具的,你可以自己搜羅一下。

另外,買言語訓練教材的地點有更改,
雖然雅珀教材公司都同樣有得賣,但一定冇折扣,
奧加創作公司寄存零售地點就有少少折扣,少少都好過冇,幫補一下! 大家可以瀏覽該公司網頁就可知道寄存零售的地點。

我成日係灣仔太原街買玩具, 但真係唔知有買訓練小肌玩具鋪頭, 可否pm我鋪頭名???

Sandy52

有一日我經過西九龍就上去睇睇,但我唔記得幾多號,間間鋪都唔似有得買,行咗好耐都找唔到邊間鋪
協康都有得借但永遠都借唔到,因為治療師成日keep起同小朋友做training
我都有去泰源街買玩具,佢哋比較平,其中有間有買一些圖咭做配對,排序,大小,我覺得幾有用又唔貴$35一盒

原帖由 sandy52 於 09-6-17 15:54 發表
amon28,

我問左朋友去灣仔買小肌肉訓練的教材嘅地點,係灣仔地鐵站對住的電車站,再行入泰源街,成條街有好多街頭小舖,賣平玩具的,你可以自己搜羅一下。

另外,買言語訓練教材的地點有更改,
雖然雅珀教材公司都同樣有得賣,但 ...

請問可否提供詳細地址及店舖名呀 ???
謝謝 ~~

請問可否提供詳細地址及店舖名呀 ???  (泰源街)
謝謝 ~~

原帖由 amon28 於 09-6-19 09:52 發表
Sandy52

有一日我經過西九龍就上去睇睇,但我唔記得幾多號,間間鋪都唔似有得買,行咗好耐都找唔到邊間鋪
協康都有得借但永遠都借唔到,因為治療師成日keep起同小朋友做training
我都有去泰源街買玩具,佢哋比較平,其中 ...

amon28,

西九龍中心五樓蘋果商場最近我上網睇,轉移到對面一間5K211-212號舖位,門頂上掛左一個A4size招牌仔,寫住奧加教材,因為係寄存零售,方便d家長有個多個地方買,所以唔係成間舖賣教材,店主放的位置唔起眼架,你要問佢攞黎睇,上網有埋舖頭電話,如果上到西九龍搵唔到,打電話問位置啦!
http://www.orchikids.com.hk/contactus.html

記得去嗰度買有折架,另一間教材公司少少折都冇!

sze0830,

泰源街詳細地址及店舖名講唔倒呀,我朋友話因為一路行一路買,細細間,有d喺樓梯低的舊式玩具舖,真係冇寫底個舖名噢! 你係咪要買小肌肉教材呀? 想買咩教材呢?