用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) ...
樓主: khmama
go

2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載)

原帖由 狄麗絲 於 09-5-1 15:55 發表
Dear Khmama

Many thanks.  Not late. We only be submit on next Monday. Will that be so agressive to put 4 EMI band one in first? How about  金文泰中學 and 培僑中學can I put them on 5th and 6th?

...

男仔冇女仔咁多他區band2位選. 金文泰有聯繫位, 即使聯繫小學band1唔會選佢, 相信band2都會填佢第一, 所以放後面抽到機會較微, 反而文理同培僑都唔錯, 如果你唔想太進取, 可以放呢兩間前o的, 跟住已經要填浸信會呂明才, 陳白沙, 聖伯多祿.

原帖由 khmama 於 09-5-1 18:14 發表

如果間英中唔係見晒所有人, 你就放第一試下, 始終你都唔知banding, 呢個決定最差只係入唔到第一, 第二放番他區仍然有機會. 假如放榜唔滿意, band1尾band2頭既中學都應該去叩, 唔好只叩英中, 因為競爭好大. ...

謝謝khmama的幫忙!

Many thanks Khmama

Just want to know 文理 belongs to band 2 or band 3?? I am not familiar of eastern district school, with thanks.

原帖由 khmama 於 09-5-1 18:23 發表

男仔冇女仔咁多他區band2位選. 金文泰有聯繫位, 即使聯繫小學band1唔會選佢, 相信band2都會填佢第一, 所以放後面抽到機會較微, 反而文理同培僑都唔錯, 如果你唔想太進取, 可以放呢兩間前o的, 跟住已經要填浸信會呂 ...

原帖由 狄麗絲 於 09-5-3 11:15 發表
Many thanks Khmama

Just want to know 文理 belongs to band 2 or band 3?? I am not familiar of eastern district school, with thanks.

文理屬band2中至尾, 係中西區既他區學校中, 唔計金文泰, 已經算比較好.  上年會考最好成績四優二良.

Hi, khmama,

Very urgent,please check email, please

原帖由 hippomum 於 09-5-3 14:58 發表
Hi, khmama,

Very urgent,please check email, please

我已經覆咗email, 收唔收到?

原帖由 khmama 於 09-5-3 15:31 發表

我已經覆咗email, 收唔收到?

Hi, khmama

已經收到妳的電郵,不過比妳的資料妳收到未?Thanks!

Dear khmama,

多謝妳的寶貴資料,萬分之感激.

小女中西區Band 2頭,
甲部 1st choice St Claire 2nd choice 金文泰
乙部 1st choice St Claire 2nd choice 金文泰 3rd choice 鴨真 4th choice 培僑 5th choice 培德

哪個機會大一點?

謝謝!

Pls check PM.  唔覺遲.  如選擇無錯而又派唔到, 叩門都會以首三志願為目標.

Thanks for your adv. / yeegi

原帖由 yeegi 於 09-4-28 15:45 發表
Khmama,

Pls check PM / yeegi

原帖由 yeegi 於 09-5-4 14:47 發表
Pls check PM.  唔覺遲.  如選擇無錯而又派唔到, 叩門都會以首三志願為目標.

Thanks for your adv. / yeegi

覆咗啦. 祝順利.

原帖由 Connygiwa 於 09-5-4 11:28 發表
小女中西區Band 2頭,
甲部 1st choice St Claire 2nd choice 金文泰
乙部 1st choice St Claire 2nd choice 金文泰 3rd choice 鴨真 4th choice 培僑 5th choice 培德

哪個機會大一點?

謝謝! ...

你係唔係聖嘉勒小學既學生? 如果係先好填聖嘉勒第一. 聖嘉勒同金文泰都有小學既人爭, 反而你試下聖公會呂明才, 高主教同鄧肇堅可能機會仲大. band2頭甲部3個志願唔好留空, 唔係就徙咗可能抽入英中既機會.

謝謝你的"定心丸", 希望7月7唔洗週圍撲.

Thanks a lot / yeegi

原帖由 khmama 於 09-5-4 21:11 發表

覆咗啦. 祝順利.

Dear Khmama

小女是屯門區的,今年9月升小六,band 1尾,有聯繫中學,應該怎樣選校?是否有試算表參考?請覆e-mail: [email protected] 萬分感謝!

回覆 # 的文章

Hi Khama,

中西區男Band1尾, 第一志願博聖若瑟/英皇/皇仁,以校風和成績如何排第二至六包括聖保羅、聖類斯、高主教、鄧肇堅和呂明才。

聽聞聖保羅校風好過聖類斯,但以成績論這兩間是否接近, 用聖類斯包底是否指排在所有英中的最後?請幫忙!

Dear Kamama

Could you please send me the updated excel file.

Thanks

Sandy
([email protected])

原帖由 khmama 於 09-5-4 21:22 發表

你係唔係聖嘉勒小學既學生? 如果係先好填聖嘉勒第一. 聖嘉勒同金文泰都有小學既人爭, 反而你試下聖公會呂明才, 高主教同鄧肇堅可能機會仲大. band2頭甲部3個志願唔好留空, 唔係就徙咗可能抽入英中既機會. ...

Dear Kamama

我囡囡是北區P.5生, 成績浮沈,上學期初老師話係band 1尾2頭, 考完試就跌得好慘!  四月試就好返d, 但未派成績表, 我更怕她在來緊的第一次呈分又如上學期跌返, 直不知怎麼辦 ?!

可否send派位試算表給我, 並請指教如何計來年的派位試算表 !!    十分謝謝 !!

Email : [email protected]

Dear Kamama,

My son is in P5 and we live in Homantin.  Please kindly send the Excel file to my email addresse - [email protected].

Thanks a lot for your assistance

原帖由 Maja-Ng 於 09-5-7 11:49 發表
Dear Kamama

我囡囡是北區P.5生, 成績浮沈,上學期初老師話係band 1尾2頭, 考完試就跌得好慘!  四月試就好返d, 但未派成績表, 我更怕她在來緊的第一次呈分又如上學期跌返, 直不知怎麼辦 ?!

可否send派位試算表給 ...

唔好咁担心, 好好地利用呢個暑假, 睇定出年既課程. 尤其是數學科, 比重係9, 一張卷定輸贏, 唔似中英文o的分咁難攞.預先學定, 上堂易明o的.

回覆 34# wai98 的文章

屯門區大部分英中都有聯繫小學, 假如呢o的聯繫小學有1/3係band1而又選自己既中學, 而多過1間聯繫英中就再平均計算, 咁每間中學既競爭如下 (註:假設自行已成功既學生數目係1/3以外, 如果唔係, 下面競爭聯繫位既數目會相對減少, 競爭非保留位既數目相對增加):
梁銶琚: 193人爭31個聯繫位
南屯: 20人爭31個聯繫位
屯官: 20人爭31個聯繫位
鄉議局: 20人爭14個聯繫位
李兆忠: 148人爭31個聯繫位
董玉娣: 148人爭31個聯繫位

淨係聯繫小學都已經有大約550-600人填呢o的中學, 估計剩低大約500個band1生冇聯繫中學, 當中如果有30%選梁銶琚, 20%選李兆忠, 20%選董玉娣, 20%選陳瑞芝, 10%選南屯. 各間學校既競爭就會如下:
梁銶琚: 162+150 = 312人爭73個非保留位
南屯: 50人爭73個非保留位
屯官: 少數人爭73個非保留位
鄉議局: 少數人爭3個非保留位
李兆忠: 117+100 = 217人爭73個非保留位
董玉娣: 117+100 = 217人爭73個非保留位
陳瑞芝: 100人爭98個非保留位
劉金龍: 少數人爭75個非保留位

第一志願抽完, 梁銶琚、李兆忠、董玉娣、鄉議局都應該冇位, 陳瑞芝同南屯可能有少量位剩, 而屯官同劉金龍就大把位. 所以第二志願可以搏多一間英中. 南屯太多人選, 要穩陣就選屯官或劉金龍(女校). 不過呢o的英中質素可能差過田家炳同譚伯羽呢o的band1中中. 究竟搏陳瑞芝/南屯, 定是屯官/劉金龍, 定是田家炳/譚伯羽, 就自己去考慮勒.

如果你間中學係較好既英中, 都可以搏下第一志願, 如果唔想搏, 不妨考慮陳瑞芝同南屯, 競爭冇咁大.