用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章十一 (08年7月至9月) ...
樓主: 亞水
go

「家長發問及閒聊區」舊文章十一 (08年7月至9月)

textbooks易,不代表考試題目易.

原文章由 sallychs 於 08-7-31 13:52 發表
I checked the textbooks for my son . P.1 mathematics is very simple as K3. but from the book list, they have to buy P2 maths textbook later. and the Chinese book is easy at the beginning.

原文章由 zz 於 08-7-31 14:02 發表
textbooks易,不代表考試題目易.

我本來睇完d書都覺得唔係太難, 亞仔應該ok呀, 但你咁講完我又驚過... 希望真係ok啦

冬令時間既星期五係放下午1:30分
請問學校有冇飯食架?

冬令星期五,三至六年級因為要上ECA,所以同樣時間放學,不過會早20分鐘食飯;至於一、二級,我唔清楚。

原文章由 maria_lai 於 2008/8/1 15:50 發表
冬令時間既星期五係放下午1:30分
請問學校有冇飯食架?

原文章由 zitalin 於 08-8-1 21:36 發表
冬令有飯開, 食完再上堂, P1-P2 冇ECA, 所以早些放學!

咁係咪星期五照有飯食, 不過就好似odin話早d開飯, 然後p1-2就1:30pm放學走人, 而p3-6就繼續上堂到2:45pm放學?

yes. p1-2是早放學,但沒有校車,家長自己接送.如果要坐校車,就必須留到2:45才放學.

原文章由 maria_lai 於 08-8-2 00:09 發表

咁係咪星期五照有飯食, 不過就好似odin話早d開飯, 然後p1-2就1:30pm放學走人, 而p3-6就繼續上堂到2:45pm放學?

Easy?!  Yes, 只係要明白課文同識得讀晒課書係easy.
但如果要個細路背默一課加讀默一課就未必個個都攪到。
努力D啦!

原文章由 sallychs 於 08-7-31 13:52 發表
......and the Chinese book is easy at the beginning.

HKCEE result
10As 4
9As 3
8As 4

29 students qualified for the early admission scheme and they have the option to enter University after F6. All of them have a minimum of 6As and score at least a C in both English and Chinese Language.

A total of 444As this year (including 5*s)
(for normal school is ~20As, for famous school ~ 200As)

La Salle is something more.

我去了LSC網看,好清楚。

原文章由 InitialD 於 08-8-5 00:58 發表
HKCEE result
10As 4
9As 3
8As 4

29 students qualified for the early admission scheme and they have the option to enter University after F6. All of them have a minimum of 6As and score at least a C in ...

[ 本文章最後由 snowbell 於 08-8-5 14:42 編輯 ]

dear all

請問8月30日家長會主題是什麼?請指教, 好似要成4小時.

原文章由 Hi-Mum 於 08-8-8 17:06 發表
請問8月30日家長會主題是什麼?請指教, 好似要成4小時.

如果冇記錯, 內容是講解怎樣使用學校的互聨網.

是也,我囝囝唔識串字的。中文就OK。
原帖由 Malaya 於 08-8-4 11:40 發表
Easy?!  Yes, 只係要明白課文同識得讀晒課書係easy.
但如果要個細路背默一課加讀默一課就未必個個都攪到。
努力D啦!

原來是外英內中的學校, 早會是全英語,上堂用中文.

LS唔係中文小學嗎? 所以用中文教書囉.
不過英文堂係咪都用中文呢?

高年級情況:
除咗英文及科學上堂用英語教授、普通話科用普通話教授外,其他科目全用粵語。
上任校主持早會時,會先用英語,後會用粵語補充,祈禱就多數用英語,LSPS唱校歌都係只會唱英文版。現任校長相信會沿用既往方針。
聽講LSPS以前係英文小學,不過為咗就政府收o既收生及母語教學政策,所以改成中文小學,如果我講錯,麻煩知情家長或舊生指正。

原帖由 maria_lai 於 08-9-5 08:39 發表
LS唔係中文小學嗎? 所以用中文教書囉.
不過英文堂係咪都用中文呢?

回覆 # 的文章

Hi,

我有這本書(2001年版)並有書內附送的IT活動冊(2005年版) ,有意請pm我

亞水兄,

pls check mail