用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章十一 (08年7月至9月) ...
go

「家長發問及閒聊區」舊文章十一 (08年7月至9月) [複製鏈接]

昨晚的校長退休晚宴,安排著實精采,衷心感謝各籌委的努力。

0    0    0    0

對呀! 無冷場, 我地一家都好enjoy.

原文章由 亞水 於 08-7-14 23:02 發表
昨晚的校長退休晚宴,安排著實精采,衷心感謝各籌委的努力。

大家媽咪,可以幫助我嗎?

小兒已停了差不多3個月琴,也找不到一位合適的鋼琴老師. 妳們可以幫我嘛??? 我有留意妳們的小朋友到有好的成績.  我只想小朋友開心認真地去學琴便開心了.  請大家給我介紹一下,好嗎?

thanks

wesleypiano

鮑校長榮休晚宴,整晚都很精彩,我都唔捨得她,有一段我都感動到想哭。 由第一次見她到現在畢業,她每一句說話都很有意思,兒子在這六年學校生活,有這麼捧的校長扶持,在家長角度我都引以為傲。

原文章由 1773 於 08-7-15 13:48 發表
對呀! 無冷場, 我地一家都好enjoy.

Hi all mummies,

I received some pm from all of you.  Thanks all mummies who gave me a helping hand.
小朋友現在彈4級歌. 因為轉老師所以停了. 以前的老師是一位只為了要學生贏獎便是好學生.

她從來好少讚賞人的一位上一輩的嚴師,經驗和技巧,她是有的,但我想小朋友開心地去enjoy彈琴.我其實想找一位當然是一位有經驗又有heart教小朋友,如果young更好,可以容易communicate嗎~認真又可以係愉快的氣氛下去完成, 小朋友開心學習自然會有好成績啦~

wesleypiano

Zitalin,

Better in Kowloon West.

Thanks

請問各位家長, 喇小副校何時上任?

謝謝

[ 本文章最後由 lsycbaba 於 08-7-22 11:29 編輯 ]

是梁周嘉平副校長呀!

原文章由 lsycbaba 於 08-7-21 22:00 發表
請問各位家長, 喇小副校何時上任,姓名是甚麽?

謝謝

想請補習老師

我囝囝今年將會讀一年班, 想請上門補習老師, 請大家幫幫手 . 地點九龍城

未試過努力就已經放棄,完全無喇沙精神﹗而且,為什麼會對小朋友咁無信心呢﹖為什麼要免強入讀喇沙呢﹖ 重有,唔係請到補習老師就一了百了,自己就可以輕輕鬆鬆。父母應該用心睇清楚小朋友返學後有甚麼問題才決定怎樣幫助他,這樣才是父母應有的責任﹗

原文章由 ec_cheung 於 08-7-22 15:45 發表
我囝囝今年將會讀一年班, 想請上門補習老師, 請大家幫幫手 . 地點九龍城

未試過努力就已經放棄,完成無喇沙精神﹗為什麼對小朋友咁無信心呢﹖為什麼免強入讀喇沙呢﹖重有,唔係請一個補習老師就可以一了百了,自己就可以輕輕鬆鬆。作為父母應該用心去睇清楚小朋友開學後有甚麼問題/需要才去想辦法幫忙。這樣才是做父母應有的態度,小朋友讀書才不會有太多壓力。希望你能認真考慮清楚這些問題吧﹗

原文章由 ec_cheung 於 08-7-22 15:45 發表

ec_cheung,

聽說今年小一是小班,活動,普通話教學,所以您囝囝可能會讀得好開心,不要太擔心!
過往喇沙小一的課程都唔算深,只要小朋友上堂用心,大多可以輕鬆學習!建議可先別請家教,到下學期看情況再考慮!!從小一就開始補習,真是有D慘!!!!

原文章由 Limegan 於 08-7-24 01:49 發表
ec_cheung,

聽說今年小一是小班,活動,普通話教學,所以您囝囝可能會讀得好開心,不要太擔心!
過往喇沙小一的課程都唔算深,只要小朋友上堂用心,大多可以輕鬆學習!建議可先別請家教,到下學期看情況再考慮!!從小一就開始 ...

Limegan,

我個仔都係黎緊9月讀小一
聽你咁講次後我都放心d
我都會俾亞仔試下先, 真係好唔得先再搵人幫

原文章由 beautyma12 於 08-7-24 01:09 發表
未試過努力就已經放棄,完成無喇沙精神﹗為什麼對小朋友咁無信心呢﹖為什麼免強入讀喇沙呢﹖重有,唔係請一個補習老師就可以一了百了,自己就可以輕輕鬆鬆。作為父母應該用心去睇清楚小朋友開學後有甚麼問題/需要才去想辦法幫忙。 ...

Hi beautyma12,

真係好多謝你的意見, 我是非常認同你的說話,而且我亦相信囝囝的能力是可以應付.
但為了他在放學後可以有人在傍協助他做功課 (因為放學後只得婆婆照顧)
所以才想到請個補習老師. 我於放工後只需和他復習, 留番剩餘時間玩下遊戲
.

另外, 我見佢好enjoy返學校上暑期活動, 仲話好鍾意.

普通話教學?? 冇聽過……

原文章由 Limegan 於 08-7-24 01:49 發表
ec_cheung,

過往喇沙小一的課程都唔算深,只要小朋友上堂用心,大多可以輕鬆學習!建議可先別請家教,到下學期看情況再考慮!!從小一就開始 ...

多謝你接受我的意見,並希望你不介意我的語氣較重。因為有小部份的家長為小朋友只想入到有名氣的學校但又不願意負起照顧的責任,所以我比較關心,很抱歉。

原文章由 ec_cheung 於 08-7-24 17:58 發表

Hi beautyma12,

真係好多謝你的意見, 我是非常認同你的說話,而且我亦相信囝囝的能力是可以應付.
但為了他在放學後可以有人在傍協助他做功課 (因為放學後只得婆婆照顧)
所以才想到請個補習老師. 我於放 ...

原文章由 beautyma12 於 08-7-26 00:47 發表
多謝你接受我的意見,並希望你不介意我的語氣較重。因為有小部份的家長為小朋友只想入到有名氣的學校但又不願意負起照顧的責任,所以我比較關心,很抱歉。

...

啊! 我並不是完全因為喇沙是間有名氣的學校所以才揀佢, 而是我兩個在喇沙畢業的弟弟極力推薦, 我自己又好鐘意學校的校風,所以好緊張仔仔的表現.
.

[ 本文章最後由 ec_cheung 於 08-7-29 17:52 編輯 ]

I checked the textbooks for my son . P.1 mathematics is very simple as K3. but from the book list, they have to buy P2 maths textbook later. and the Chinese book is easy at the beginning.

原文章由 maria_lai 於 08-7-24 10:49 發表

Limegan,

我個仔都係黎緊9月讀小一
聽你咁講次後我都放心d
我都會俾亞仔試下先, 真係好唔得先再搵人幫
‹ 上一主題|下一主題