用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀N1 全日好定半日好?
go

讀N1 全日好定半日好? [複製鏈接]

下年想比bb讀n1, 請大家比少少意見, bb讀全日好定半日好?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我覺得要睇屋企情況
好似我咁~ 屋企得工人睇住個仔, 我又諗住生多個, 所以一路都希望搵全日~ 希望自理能力好返d (工人唔會教呢d嘢!)
點知~原來好多"名校" 都係半日嘅, 如果佢有全日, 都好貴 (e.g.5-6k)
所以~ 最後變咗屋企附近全日N1 同 九龍塘心儀N1 之爭! 學費差唔多.. 唔想放棄間好d嘅學校, 所以唯有放棄一早決定咗要讀嘅全日N1

I will send my child to half day N1 because I don't want my child have much pressure since nursury school.

原帖由 tomato100hk 於 09-4-24 16:45 發表
下年想比bb讀n1, 請大家比少少意見, bb讀全日好定半日好?

我諗住比個仔返半日N1, 一返學就要返全日, 我覺得好慘呀  不過都係視乎家庭既需要

以我為例, 我全職媽媽+1工人, 大仔返半日, 細女到時剛剛9個月大, 又係教佢野時候, 亞仔放學返黎, 兩個食野, 咁我同工人可以輪住湊1人1個....瞓醒下午覺可以一齊玩

我都煩緊呀
我係全職做野, 仔仔不嬲俾婆婆揍,
仔仔兩歲一個月, 不嬲都諗住俾佢讀N1, 得一個時經濟完全無問題

但今年年頭有左BB, 煩惱就大把
又諗緊請吾請工人好, 請工人大仔就可以讀半日, 工人又可以幫我睇住我個細仔, 咁當然婆婆會睇住工人啦, 但就會增加負擔

又諗緊大仔讀全日, 就吾洗請工人, 咁可以慳返少少囉~~

因為經濟環境問題.........都吾知點好, 好煩惱呀
仔仔讀半日預計 2700 (第一間心儀學校-安基司)
全日 4300 (第二間學校-小時候)
工人 每月3580 +雜費
有無人可以俾d意見我呀.................

純粹經濟問題的話, 去申請政府幼兒園學費減免囉

原帖由 tammy0419 於 09-4-25 16:22 發表
我都煩緊呀
仔仔兩歲一個月, 不嬲都諗住俾佢讀N1, 得一個時經濟完全無問題

又諗緊請吾請工人好, 請工人大仔就可以讀半日, 工人又可以幫我睇住我個細 ...

想慳錢當然返半日啦, 但你要諗定, 細O既出世後, 邊個睇細仔? 你兩公婆係咪可以ON TIME收工返屋企睇佢?

原帖由 tammy0419 於 09-4-25 16:22 發表
我都煩緊呀

又諗緊請吾請工人好, 請工人大仔就可以讀半日, 工人又可以幫我睇住我個細 ...

細b出世後, 諗住都係我個媽揍, 但就請工人協助
我地係ontime返工架, 放工先可以睇住個仔囉

原帖由 JHsbb 於 09-4-25 23:07 發表
想慳錢當然返半日啦, 但你要諗定, 細O既出世後, 邊個睇細仔? 你兩公婆係咪可以ON TIME收工返屋企睇佢?
‹ 上一主題|下一主題