用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有填表問題請教
go

有填表問題請教

有個 很笨的填表問題請教, 話乙部盡量填滿30間, 但網中本區學校扣除女校得8間, 是否乙部可以填網中他區學校呢?
HIMAMA

以我理解就係—可以的。
原帖由 HIMAMA 於 09-4-23 23:41 發表
有個 很笨的填表問題請教, 話乙部盡量填滿30間, 但網中本區學校扣除女校得8間, 是否乙部可以填網中他區學校呢?

原帖由 HIMAMA 於 09-4-23 23:41 發表

貴子弟的學校是否派咗本教署出

XX區中學一覽表
內容是有關本區及他區學校的名稱
詳細
列出該所學校的校名,
男校/女校/男女校
所派的學位
科目的學習語言
學校編號
..........等等

如果你有這本書的話,你便可以從中揀選學校,無論本區或他區也可以
因為他區學校的學位只供你所就讀本區的學生

如沙田區的XXXX中學
已預留30個學位給其他區份的學校

10個學給九龍城區
8個學位給黃大仙區
5個學位給深水埗區
3個學位東區
4個學位中西區

所以貴子弟就讀學校的區份應該有超過30間學校給你們揀選的.

註意:
填表時,請看清楚該本一覽表,學校編號
可能會有這些符號出現 @ * #   ........等等,

睇清楚這些符號是代表甚麼

其中一個符號是代表該校你沒有填他,
但是不好彩的話(你所填的三十間也不入),都會有機會派給你,
但是若你沒有填的話,就一定不會派給你,只派其他學校.

希望你能明白我的意思

因為我填表時亦發覺不夠30間,叫亞仔問老師,老師說可以填他區。

原帖由 heidili1997 於 09-4-24 11:19 發表
因為我填表時亦發覺不夠30間,叫亞仔問老師,老師說可以填他區。

你是指在"一覽表"這本書所列的學校
1. 本區和他區學校總數不夠三十間
2. 本區不夠三十間,但是還有他區學校

謝謝各位
我是指本區不夠三十間, 但計埋他區就足夠, 相信是可以填埋他區的, 對嗎?
另有第二個問題, 小兒中西區, 他區例如聖公會鄧肇堅中學只有9個非保留學額供中西區學生, 是否這9個學額已包括甲乙兩部 呢?即如全部9個學額已分配給甲部, 乙部就冇得分配, 是嗎?
原帖由 maomaochan 於 09-4-24 21:19 發表

你是指在"一覽表"這本書所列的學校
1. 本區和他區學校總數不夠三十間
2. 本區不夠三十間,但是還有他區學校
HIMAMA

原帖由 HIMAMA 於 09-4-25 23:40 發表
謝謝各位
我是指本區不夠三十間, 但計埋他區就足夠, 相信是可以填埋他區的, 對嗎?
另有第二個問題, 小兒中西區, 他區例如聖公會鄧肇堅中學只有9個非保留學額供中西區學生, 是否這9個學額已包括甲乙兩部 呢?即如全部9 ...

是的.你不用擔心每區都是有這個情況出現的.
只是頭痛怎樣搵嗰30間出嚟填.
但你不能不填.

現在你手上的資料(中西區一覽表)只是給乙部用的.

甲部是另有一個一覽表,這個就是供全港用的.

原帖由 HIMAMA 於 09-4-25 23:40 發表
謝謝各位
另有第二個問題, 小兒中西區, 他區例如聖公會鄧肇堅中學只有9個非保留學額供中西區學生, 是否這9個學額已包括甲乙兩部 呢?即如全部9 ...

對! 其實可以唔駛填滿30間中學, 因為有啲真係揀唔落手, 不過唔填盡嘅話, 最後可能派去一間你唔識,唔知同有雷公咁遠嘅學校。

你所講嘅聖公會鄧肇堅中學喺甲部有12個位開畀全港學生去爭, 而乙部如果係網內(灣仔區)就有96個位, 不過你係中西區, 所以只係他區, 學額只有9個, 所以唔係全部得9個, 而係甲部有12個(全港去爭)。乙部畀中西區網嘅學生有9個學額, 灣仔區有96個學額(因為係自己校網, 又冇直屬或聯繫的保留學額, 所以好多位), 東區有3個學額, 而南區亦都有3個。
另可看我在另一個標題的回覆, 希望幫倒你啦!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2122015&extra=page%3D1

明哂, 唔該哂兩位, 現在唸緊好唔好將SKHTSK放甲部第2位(自行都係第2位)和乙部第2位, 乙部chance大嗎?會唔會浪費個位呢?

原帖由 maglam1985 於 09-4-26 00:15 發表

對! 其實可以唔駛填滿30間中學, 因為有啲真係揀唔落手, 不過唔填盡嘅話, 最後可能派去一間你唔識,唔知同有雷公咁遠嘅學校。

你所講嘅聖公會鄧肇堅中學喺甲部有12個位開畀全港學生去爭, 而乙部如果係網內(灣仔區) ...
HIMAMA

甲部唔放第一志願, 睇怕好難派到位!
乙部中西區嘅英皇書院同聖類斯中學分別有71同63個位, 而且係男校, 少咗女生同你爭, 點解你唔揀呢兩間呢? 除非你好鍾意聖公會鄧肇堅中學喇(得9個位畀你嗰區)!

英皇會放甲.乙部第一位, 明白多左女仔爭 (機會唔大), 我個人比較喜歡男女校, 而呀仔面試後都幾鍾意, 所以心大心細放乙部第2位 (in case KC no luck),至於St. Louis不太熟悉,可能放第三位當保險,請問有冇多d St.Louis info.?
原帖由 maglam1985 於 09-4-26 15:01 發表
甲部唔放第一志願, 睇怕好難派到位!
乙部中西區嘅英皇書院同聖類斯中學分別有71同63個位, 而且係男校, 少咗女生同你爭, 點解你唔揀呢兩間呢? 除非你好鍾意聖公會鄧肇堅中學喇(得9個位畀你嗰區)! ...
HIMAMA

請指 教:
侄仔在灣仔區英文小學是Band 1 三次呈分試都是(2A1B)(Science A grade),我地極渴望佢可以去讀張祝珊,但一月份自行選校時錯過機會而沒有遞交申請表,想在甲部跨校網部份選填張祝珊第一博一博,有機會嗎?

是否Band 1生一定分配到Band 1?
乙部份會選填:

一、聖若瑟,

二、皇仁;

三、聖公會  

四、高主教  

五、金文泰

這是否太進取 ? 會成功嗎 ? 次序怎樣才穩當? 請多多指教,多多批判。

又如果乙部派得不理想,在第三次叩門時即7月放榜後還有機會投考張祝珊嗎?

原帖由 ylisam 於 09-4-26 20:52 發表
請指 教:
侄仔在灣仔區英文小學是Band 1生 三次呈分試都是(2A1B)(Science A grade),我地極渴望佢可以去讀張祝珊,但一月份自行選校時錯過機會而沒有遞交申請表,想在甲部跨校網部份選填張祝珊第一博一博,有機會嗎?

是否Ba ...

如果確定係band 1生, 喺乙部嚟講, 2A1B同全部A機會均等。其實中學係冇分band 1,2,3之分, 只有分受家長歡迎程度, 例如皇仁最受歡迎, 個個小學band 1生都想入, 咁就變成家長心目中的band 1學校, 有朝一日, 個個都話佢衰而連band 2生都唔揀, 咁就會變成band 3學校。所以你話係咪所有band 1生都可以派倒band 1學校, 呢個問題好難答, 要視乎網內家長心中的band 1中學的數目多寡與及學生人數, 但唯一可說的是網內的學額是足夠網內的學生(本區中學+他區中學學額)

你為何把在灣仔區只有3個學額的聖若瑟放在首選?是否博灣仔區學生冇人揀佢呢?好似有啲冒險! 點解唔揀皇仁(71個學額)或聖公會鄧肇堅中學(96個學額)為第一志願?況且若7月派咗皇仁又唔想讀, 都可以去其它學校叩門, 我覺得如果拎著皇仁去其他學校叩門, 我諗其他學校都會好大機會收, 相反派咗聖約瑟想去皇仁, 皇仁必數喇! 我有朋友試過派咗女拔又唔想俾錢讀, 於是去聖瑪利叩門, 結果成功咗。(此乃個人愚見)

Thanks so much for your prompt response, maglam.
正如所講,派咗聖約瑟想去皇仁, 皇仁必數喇! 即是有機會收,係嗎? 因為侄仔係聖袓有聯繫位,冇得陏,唔噤唔間佢!

原帖由 ylisam 於 09-4-26 21:45 發表
Thanks so much for your prompt response, maglam.
正如所講,派咗聖約瑟想去皇仁, 皇仁必數喇! 即是有機會收,係嗎? 因為侄仔係聖袓有聯繫位,冇得陏,唔噤唔間佢! ...

原來係咁, 咁又唔同講法, 有成105個位, 唔怪得之啦!
小學約有304個學生, 而中學有成105個位俾你哋, 即是冇三份一機會, 如果肯定係band 1 生兼且排得唔係咁後, 我估入梗, 直頭唔駛煩, 後面揀乜都唔係問題, 都唔知幾多人羨慕你呀!