用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 模擬大抽獎
樓主: khmama
go

2009 模擬大抽獎 [複製鏈接]

Dear Khmama,

煩請妳幫我分析一下大埔的情況.資料如下:

- 派位總數1813
- 英中非保留學位總數 554
- 英中附屬位總數 0

小兒band2頭(NT6)校網, 全港in band 1, 請問你如放一間英中尾在乙部1st, 救恩2nd 是否太冒險, 抑或全放中中?

Thanks a lot !

原帖由 beauty-wife 於 09-4-24 09:56 發表
HI KAMAMA,

有個問題, 想問要填滿30間, 我小朋友係 band 2生, 咁之前排晒了 band 2 學校,
剩下的應填 band 3 or band 1 or 他區?
之序應點排?
我仔仔係 band2 中-尾, 官塘區, band 1 學校可以唔駛選嗎?
甲,乙部頭 ...

甲部唔可以差過乙部第一志願, 如果甲部抽入基孝, 你就冇得抽乙部, 你可以唔選基孝, 試下羅陳楚思或聖若瑟. 乙部填呂郭碧鳳做第一志願機會微, 最好唔好選. 其餘照band2中學由最好至最差排序填落去.

Dear Khmama,

Please check PM.  Many thanks.

Rachael

英中位得710個~平均7個人競爭1個位! 點解第2志願都可放英中呢, 請詳細說明!
萬分感激
原帖由 khmama 於 09-4-26 23:23 發表

你仔仔成績咁好, 你就唔好咁保守啦, 第一二志願填英中, 後面填完band1中中, 搏埋其他band1英中先填band2啦.
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

Sorry, 在這插嘴,妳以下所指是 鄧肇堅維多利亞 or 聖公會鄧肇堅

quote]原帖由 khmama 於 09-4-26 23:05 發表

灣仔band2頭有機會全港排band1,所以甲部應填band1中學, 邊間都冇所謂. 乙部穩陣可以選鄧肇堅第一, 第二劉永生,其餘填晒o的band2. 填band3前可以填番band1搏完先. ... [/quote]

已收到  謝謝!
我想問點計考生人數, 為什麼不是非保留位總加呢?

小朋友讀邊間小學? 我個女 band 1 (36/ 166 ),老師都叫第二間選中中, 是否太保守 ?

原帖由 0120 於 09-4-27 09:55 發表
英中位得710個~平均7個人競爭1個位! 點解第2志願都可放英中呢, 請詳細說明!
萬分感激

khmama,

唔該你也send 一份沙田區的分析給我!

e-mail : [email protected]

Thanks!

原帖由 khmama 於 09-4-23 20:58 發表
之前個模擬大抽獎已經唔合用, 我會用呢個topic講今年抽獎, 請盡量係度留言, 舊既留言我會一一解答完.

先發表下我對抽獎既見解. 其實我都講過好多次, band1生千祈唔好咁快填band2學校. 抽獎既目的係在碰運氣情況下,  ...

Hi, khmama,

Please check PM, thank you very much.

hippomum

Hi hkmama,

Pls check pm, thank you.

Dacia

2009 模擬大抽獎

khmama,
話沙田區夠英中給band 1 生, 但老師又話少咗學位(比咗他區),
小兒是band 1, 點選好呢?? 煩請你也send 一份沙田區的分析給我! 謝謝!

kc
email: [email protected]

khmama,

可吾send 一份東區的分析給我。

Many thanks!

Khmama,

我都系元朗區band1生,可否同時發一個電郵給我。
Thanks a lot!!

回覆 # 的文章

Dear khmama,
老師說小兒屬油尖旺band1,全港亦band1,大抽獎甲部和乙部頭10間應該點楝呢?可否給我一點意見。
email :[email protected]

Dear Khmama:

我囡囡是中西區band2學生,現要填大抽獎啦!我現在心很亂,不知怎樣選,但你可否給我一些意見呢?甲鄀填1.英中(灣仔區或誇區)2.中中3.中中,好嗎!
我想知灣仔區英中是BAND1尾BAND2頭有边幾揀呀?
而乙部填本區BAND2 中中(比較穏陣)
本區校風好,請告知排名?謝謝!
你可否E-MAIL 給我,[email protected]

唔好再問試算表,khmama已放呢度:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

留多d時間比佢做模擬大抽獎表,時間好緊了。

原帖由 bworry 於 09-4-27 10:47 發表
Sorry, 在這插嘴,妳以下所指是 鄧肇堅維多利亞 or 聖公會鄧肇堅

quote]原帖由 khmama 於 09-4-26 23:05 發表

灣仔band2頭有機會全港排band1,所以甲部應填ban ...

當然係聖公會鄧肇堅.
‹ 上一主題|下一主題