用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 模擬大抽獎
樓主: khmama
go

2009 模擬大抽獎 [複製鏈接]

請教升中統一選校填表 - 觀塘區中學,急用!

khmama,

可否幫忙分析觀塘第5區呀? band 3生 (級名次131/140),但小兒心想入次序係: (甲乙部點放?)
1) 梁季彝
2) 五邑司徒浩
3) 寧波第2

另其他次序應點填位好?及可否講吓有關既校風資料評價等?點填會好些及機會大? thanks!

觀塘功樂官立
基孝
寧波公學
基智
堅樂
彩虹天主教
仁濟王華湘
仁濟靚次伯
宣道會宣基
瑪利諾 (彩霞附近那間)
王仲銘
青松
何明華
何南金
景嶺書院
呂郭碧鳳...等等

5)

Dear khmama,

灣仔區官小band 1男生,請指教怎樣選校,第10以後撰擇應怎樣

THANK YOU

荃灣區

荃灣區估計抽獎既band1生有556, 本區加埋他區英中學額323, 本區加埋他區band1中中132, 455, 要加埋李城壁先夠分. 基本上本區英中可以填一間, 第二志願可以搏他區既英中, 如果何傳耀唔係好多人既首選, 不妨搏第二, 搏完晒他區英中, 然後填他區中中, 最後填王少清, 因為王少清有位既機會微. 最後再填李城壁.

Band2生可以搏1間他區英中或band1中中, 其餘就填番所有本區及他區band2.

Band 1
(本區)
荃灣官立 (英中,81,男女)
可風 (英中,96,男女
)
何傳耀 (英中,111,男女
)
王少清 (中中,111,男女)

(他區)
聖公會林護紀念中學 (英中,5,男女)
中華傳道會安柱中學 (英中,5,男女)

順德聯誼總會李兆基中學 (英中,5,男女)
佛教善德英文中學 (英中,5,男女)
保祿六世書院 (英中,5,女)
天主教母佑會蕭明中學 (英中,5,女)

沙田蘇浙公學 (英中,5,男女)
中華基督教會全完中學 (中中,5,男女)

保良局八三總理中學 (中中,6,男女)
東華三院陳兆民中學 (中中,5,男女
)
東華三院伍若瑜夫人紀念中學 (中中,5,男女)

Band 2
李城璧 (中中,111,男女)

梁省德
廖寶珊
姚連生
林百欣

Band 3
胡漢輝
路德會呂明才
聖芳濟
李炳

我個仔係港島東區綱,佢係band 1學生,可否email一份試算表給我呀! 萬分感謝! my email is [email protected]

試算表已收到, 感激.

POST 內的分析亦很詳盡, 足見你對此區認識夠深入, 再感謝.

原帖由 khmama 於 2009-4-26 21:30 發表
荃灣區估計抽獎既band1生有556人, 本區加埋他區英中學額323個, 本區加埋他區band1中中132個, 共455個, 要加埋李城壁先夠分. 基本上本區英中可以填一間, 第二志願可以搏他區既英中, 如果何傳耀唔係好多人既首選, 不妨 ...

試算表已收到, 萬分感激。
可否給我一點選校意見或提議!
小兒是灣仔區band2生,小學有以下聯繫學位:
1.  金文泰    6/6    (非保留學額/聯繫學額) 2.  皇仁              71/22
3.  鄧肇堅維多利亞官立   52/12

因為小兒是灣仔區band2生是否應該選擇鄧肇堅維多利亞官立? 或者選擇灣仔其他學校?
明天要到小學開家長會, 但思緒仍很混亂,請幫忙給我一點建議!!

感激!!!

原帖由 patlychan 於 09-4-23 22:35 發表
khmama你好,荃灣band2生乙部第1王少清第2李城壁第3沙田蘇浙公學。甘樣排可行嗎?
- 派位總數(本區+他區)1367+195
- 英中非保留學位總數 (本區+他區)288+35
- 英中附屬位總數 (本區+他區)16+0
-直資英中 (他區) 3 ...

band2唔可以咁進取, 呢3間只可以選1間.

原帖由 rachaeltam 於 09-4-23 22:36 發表

中西區
-  派位總數(本區+他區): 1,365
-  英中非保留學位總數 (本區+他區): 314*
-  英中附屬位總數 (本區+他區): 458

*  已扣除聖瑪加利的人數(48)

謝謝 ...

中西區已經post咗, 請參考後幾頁.

原帖由 hung1224 於 09-4-23 22:40 發表
Khmama,

我囝囝就讀天水圍小學, 上兩次報分試成績是: P5( 全級38/164); P6第一次呈分( 全級45/162),P6第二次最後呈分試( 全級41-60)老師話屬於band1現有問題如下, 請幫忙解答:元朗區

1)  自行派位揀咗崇德和趙中,我 ...

甲部填返趙中同崇德,第3志願可以唔填, 因為你唔應該填1間差過乙部第一志願既. 元朗區已經post咗, 請參考後幾頁.

選校填表策略

Dear Khmama,

灣仔區英文小學是Band 1 ,想佢可以去讀張祝珊,但一月份自行選校時錯過機會而沒有遞交申請表,想在甲部跨校網部份選填張祝珊排第一,博一博,有機會嗎?

乙部份會選填:

一、聖若瑟 (有聯繫位)

二、皇仁        71

三、聖公會    96

四、

五、

以後要怎樣 ?
次序怎樣才穩當? 請多多指教,批判。

**又如果乙部派得不理想,在第三次叩門時即7月放榜後還有機會投考張祝珊嗎?

原帖由 rebeccawong01 於 09-4-24 00:21 發表
Dear Khmama:
多謝你的回應。
想再問,小女屬荃灣band1尾band2頭,乙部第1全完, 第2李城壁。是否可以?
還有什麼可選的學校?
王少清可否作為其中一個選擇?如可以,又應放在那個位置最好?

- 派位總數(本區+他區)1367+195
- 英 ...

你既選擇都可以, 王少清就算放第一都未必有位, 因為佢係band1必然之選.

Khmama,

妳好, 上次我已經sent 咗私人信息給你是有關觀塘的.
請問你查看了沒有, 請幫忙分析.

Thanks
p6 媽咪

原帖由 Gigichanmochi 於 09-4-24 03:00 發表
Dear Khmama:

小兒屬灣仔band2頭,大抽獎甲部和乙部頭10間應該點楝呢?可否請您給我一點意見。

- 派位總數(本區+他區)1130+467
- 英中非保留學位總數 (本區+他區)273+33
- 英中附屬位總數 (本區+他區)436+203

請將 ...

灣仔band2頭有機會全港排band1,所以甲部應填band1中學, 邊間都冇所謂. 乙部穩陣可以選鄧肇堅第一, 第二劉永生,其餘填晒o的band2. 填band3前可以填番band1搏完先.

原帖由 icequeen123 於 09-4-24 08:55 發表
Khmama,

我都系元朗區band1生,可否同時發一個電郵給我。
謝謝...............
e-mail : [email protected]

元朗區已post.

原帖由 xmanman 於 09-4-24 09:13 發表
Dear Khmama

小兒荃灣區band 2 生, 是否頭十個選擇都放band 2 中學 (包括葵青之中學),  葵青之中學位很小, 每間中學只有 5-6個位!! 第一選王少青可行嗎?  待覆, 謝謝! ...

王少清放第一機會微, 你可以搏1間他區band1中中, 然後就填晒band2中學.

急!28號要交選校表了請幫忙!

原帖由 khmama 於 09-4-23 20:58 發表
之前個模擬大抽獎已經唔合用, 我會用呢個topic講今年抽獎, 請盡量係度留言, 舊既留言我會一一解答完.

先發表下我對抽獎既見解. 其實我都講過好多次, band1生千祈唔好咁快填band2學校. 抽獎既目的係在碰運氣情況下,  ...

Dear Khmama
本人仔仔屬西貢區,自行派位時(43/15X)屬BAND1尾,報了將軍澳官立及跨區官塘官中,但均沒有面試機會,估唔到現(69/15X)跌到BAND2,打亂之前計劃,想問宜家如何部署?因為冇晒頭緒,且就要交表格,十分徬徨,萬分感激!請E-mail([email protected])

原帖由 sdbma 於 09-4-24 09:15 發表
khmama,
我都系元朗區band1生,可否同時發一個分析給我。thx.
[email protected]

元朗區已post.

原帖由 0120 於 09-4-24 09:38 發表
HI KAMAMA :
又係LEE度見到你la~
屯門區4871名小六學生,當有1623名band 1, 但英中位只得710個, 那麼第2志願是以沒有可能選英中的~ 2至5都要選band 1 中中了, 請盡快分析, 因為27號要交表給班主任了:callme: :callme: ...

你仔仔成績咁好, 你就唔好咁保守啦, 第一二志願填英中, 後面填完band1中中, 搏埋其他band1英中先填band2啦.

原帖由 fanyc2002 於 09-4-24 09:42 發表
Khmama,

我都系元朗區band1生,可否同時發一個電郵給我。
Thanks a lot!!

e-mail : [email protected]

元朗區已post.

Hi khmama,     ***URGENT***

小兒是 NT7 (沙田) band 1, 可否send一份分析表給我。

e-mail: [email protected]

Many thanks
‹ 上一主題|下一主題