用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王肇枝vs恩主教
樓主: joenjac
go

王肇枝vs恩主教

救恩係基督教,會比天主教既恩主教開放.

我第4志願都係呢間,係中中既首志願.

原因係考慮同儕效應,理論上會比其他中中好.加上多年名氣,非無原因,老師素質我估計,係估計唔差.唯一可追到既會係孫書.你睇佢剩係外籍老師都3個.校長又要係之前殺校潮中突圍.資源同魄力,都會比其他中中優勝.

恩主教唔係蘋果,係橙.唔可以比較

要補充一點, 大女當年無考慮孫書,係怕白老鼠,但成績出左,校長係有能力既人.好睇好呢間既未來

原帖由 joenjac 於 09-4-25 11:57 發表
王肇枝好早期成績比恩主教好,後來恩主教過左頭.幾年前王肇枝有新大樓,校舍比恩主教好.加上恩主教換校長,好多不利傳聞.於是好多家長選王肇枝.呢種效應同羅定邦一樣,收band2生愈多,就祗會更多.

至於沐恩,我研究過佢地 ...

joenjac,

(至於沐恩,我研究過佢地...)
請問可否捭條Link我詳細少少睇佢d成績和升大學情況?  Thanks

原帖由 joenjac 於 09-4-25 14:14 發表
救恩係基督教,會比天主教既恩主教開放.

我第4志願都係呢間,係中中既首志願.

原因係考慮同儕效應,理論上會比其他中中好.加上多年名氣,非無原因,老師素質我估計,係估計唔差.唯一可追到既會係孫書.你睇佢剩係外籍老師 ...

唉!今日問老師個banding組別係教育局比定係學校自己計,佢話教育局係唔會比學校,that's mean 係學校自己計,佢俾我仔全港 in band 1, but NT6 in band 2,再問detail 啲,佢話我仔 between  band 1尾 & band 2 頭,因為教育局有個調整分數,穩陣喲擺band 2 啦!

唉!死得啦!擺band 2 中中係穩陣, but 我想入EMI 呢!
如果擺一間band1尾EMI in ParT B 1st choice , 有冇chance ? Please advice ?

回覆 # 的文章

PM左你, 你 see see

原帖由 anivan911 於 09-4-25 22:06 發表

唉!今日問老師個banding組別係教育局比定係學校自己計,佢話教育局係唔會比學校,that's mean 係學校自己計,佢俾我仔全港 in band 1, but NT6 in band 2,再問detail 啲,佢話我仔 between  band 1尾 & band 2 頭,因為教育局 ...

之前講個d差唔多,你參考下啦.

再加一點,如果你個仔間學校人數較少,就向band2傾斜,人數多,取向就向 band1 傾斜啦.

原帖由 joenjac 於 09-4-25 22:35 發表

之前講個d差唔多,你參考下啦.

再加一點,如果你個仔間學校人數較少,就向band2傾斜,人數多,取向就向 band1 傾斜啦.

Thankyou very much:idea: