用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王肇枝vs恩主教
go

王肇枝vs恩主教 [複製鏈接]

兩年前大女選校曾提過呢個問題,今次又要提.

做人真係好矛盾.

當年因為王肇枝決定走cpu既路線,我選左mst同恩主教,大抽獎得銀獎,去左恩主教.坦白講,有少少唔開心.

3個月前,遇到一些王肇枝家長,交換了一些心得.

今日之所以仍然會為此事煩惱.係因為我對恩主教老師水平有d意見.可能我要求高,又或者真係低過王肇枝,不得而知.所以想問下大家,有咩睇法.

如果2間學校老師水平接近,我都會選恩主教.因為我對王肇枝中二已分精英班既手法,不大讚同.教學資源太側重了.
   1    0    0    0

簽名被屏蔽

我都知恩主教收唔足band1生.但好怕王肇枝既政策.

個女班上好多都係將王肇枝放第2志願.當然呢個同老師既意見有好大關係.學校都係睇好呢間.

大女今年升中三,佢有小學同學讀王肇枝.佢地話老師唔多理非精英班d同學.中二就分,而且功課非常多,考試範圍大到無理,專題又難.

如果個女入唔到精英班,同被放逐無分別.思前想後.雖然個女全級20名內,都係放恩主教第2位好d.起碼大女而家讀得開心.有板睇嘛

我認為band 1 尾可以選

第一志願 王肇枝 / 沐恩 / 恩主教
第二志願 救恩
第三志願 圓玄 / 孫方中

圓玄、孫方中兩間都同樣重視學業成績,會考合格率都有八成以上。分別是孫方中是新校,只有兩年會考成績,圓玄已有20年歷史,教師流失率低,可以預計只要新生質素不變,會考成績可以維持。

你亦要考慮返學的交通問題。

今天 (25/4)下午圓玄有家長講座及開放參觀,你可親身去看看。

原帖由 ntefamily 於 09-4-25 07:57 發表

joenjac,

其實我都好煩腦, 我仔計出的成績係band 1尾, 但如果舊年班學生考得唔好, 今年又少左2, 3個band 1位, 咁阿仔分分鐘跌落band 2.

老師提議我放一間EMI係第一志願, 第二志願放救恩, 我就諗, 阿仔如果真係ba ...

我估計恩主教有收到band 2 生, 王之都有, 但個比例有40人個咁多我有相當保留, 例如自行收生那60人應是band 1生, 大埔區band 1生和英中學位比例大約 1 比 1, 根據大抽獎嘅原則始終係band 1生揀哂先, 才比 band 2揀, 即使大埔有40-50個本區band 1生跨區, 那麽根據那位家長所述恩主教餘下的140名學額, 即係有28.5% 比band 2生執死雞, 若唔計MST和CPU, 我假設餘下三所英中嘅吸引力差唔多, 那麽這三間英中就會遭遇亦應該差唔多, 真係有咁多死雞執?咁沐恩咪重緊要?

原帖由 Henrymama 於 09-4-25 00:00 發表
今日回校, 見到一位家長, 佢家姐的仔在恩主教讀S2, 得知今年S1有40人以上是 band 2生

恩主教歴年都無公佈過自行收生和報名人數比例, 大家點解估佢會無咁受歡迎呢 ?  即使係亦相差唔遠, 始終恩主教同王枝係3,4之爭。

根據明報2009攻略, 恩主教上年公開試成績重好王之少少添,自行收生係有上限30%, 任何中學都會揀成績好嘅學生, 不論是本區或他區學生, 而大抽獎是計或然率, 同一個banding 係講運氣, 所以排位要講策略,况且亦沒有王枝和沐恩嘅Band 2生資料, 大家都係口up up嘅階段, 即使你所指嘅係沐恩唔係恩主教, 都好難相信有40人咁多,打過比喻, 不分排名, 例如三所英中上年收band 2生嘅人數為 30人  :  30 人 :  40人, 真係好難令人相信以 大埔1:1 英中 學位與band 1生的比例, 有100人 +Band 2 生執到死雞入三間英中, 而且自行收生有相當比例係他區學生添!

原帖由 ntefamily 於 09-4-25 10:33 發表

根據這一, 二年自行收生的報名人數, 王及沐確實比恩主教受歡迎, 咁就容易解釋恩主教的band 2生人數

王肇枝好早期成績比恩主教好,後來恩主教過左頭.幾年前王肇枝有新大樓,校舍比恩主教好.加上恩主教換校長,好多不利傳聞.於是好多家長選王肇枝.呢種效應同羅定邦一樣,收band2生愈多,就祗會更多.

至於沐恩,我研究過佢地升大學既情況,升咩大學讀咩科系.都覺得成績係5間最弱既.

但 band1 生比恩主教多,原因係戰術運用.

大部份人都係cpu同mst第一,第二係王肇枝.第3你仲恩主教?分分鐘第4沐恩都無埋.於是沐恩第3就成為保險志願,加上band1/2未肯定個d band1生,沐恩會放前面之後先中中,就形成恩主教band2比沐恩多.

如果小六生去返2900人,恩主教同沐恩就會接近,如果人數再少落去,band1篤定英中,再無保險志願而風氣形成左,恩主教就好難番身.

至於圓玄,我去參觀過,好鐘意d學生同老師.而孫方中勝在資源夠,校長好靈活,2間差唔多,但我偏向孫書.

如果我個細路 band1/2

我會恩主教
孫書
圓玄.

band2就救恩
孫書
圓玄

原帖由 ricetaster 於 09-4-25 10:20 發表
我估計恩主教有收到band 2 生, 王之都有, 但個比例有40人個咁多我有相當保留, 例如自行收生那60人應是band 1生, 大埔區band 1生和英中學位比例大約 1 比 1, 根據大抽獎嘅原則始終係band 1生揀哂先, 才比 band 2揀, ...

09年開始F.1每班只收36人

自行 :180x30%=54人(肯定會是band1生)

大抽獎 :109人

假如真如樓上所講 ,恩主教有band 2 至少佔40人,那意味著有不少band 1 生填表時不夠進取, 在頭2、3、4志願已經選中中(極可能會是救恩)

亦即是說band 2 生如果隨機no.很後的話, 將救恩放第一志願亦未必抽到,更何況是放第2 、3志願那些.......

甲部一間英中.

教育局調整左先知亦係得佢知band1定2.

如果band1,你甲部第2中左中中,就中中了.
所以放一間英中.

如果你中中無所謂,就第2放救恩.

如果 band2, 就第2 志願放救恩都會微.
所以放一間.

所以點都係放一間

至於王肇枝,我查過,14分學生得一半左右.

如果師資好,點會有一半band1/2生會考會低過14分. 加上而家精英政策,又334,細路會教成點?始終令我唔敢選,最後係mst.恩主教,沐恩,救恩.,孫書
今朝交左表,怕後悔

yes

甲部係全港既,但係唔係好似你咁講計banding法,我無理會.所以唔知.

鵝老太好似清楚d

原帖由 ntefamily 於 09-4-25 13:45 發表

Hi joenjac,

聽講王肇枝幾嚴又谷, 之前諗過揀佢, 因阿仔要人push先肯讀書, 佢間小學好鬆, 好少罰, 所以佢咩都無所謂, 搞到我呢個阿媽成日做醜人, 捉佢溫書做功課 .

但實情王肇枝的教學方針是否啱佢呢? 我 ...

王肇枝唔分精英班可能ok,但如果你個仔不幸中二去左放牛班,咁就弊.

佢唔同cpu,整體谷.mst就一定唔得,因為mst係放任政策
沐恩似乎太年青,包括老師(心態)讀書氣氛唔夠,你留意下就發現沐恩學生大學選社工一類較少競爭科系既唔少.

5去其4.唔係恩主教好,起碼我覺得有d老師唔夠班.但唔會早分班,比同學有時間開悟,功課唔少,我個女做到11點經常事.

mst入唔到,係剩底無得選既選擇

‹ 上一主題|下一主題