用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 校車保母的態度及言行
go

校車保母的態度及言行 [複製鏈接]

相信很多在職的家長們都是沒有時間接送自已的小朋直接到學校的,而 「校車」服務便是最大的幫忙,而且還會比較放心小朋友在校車的安全,因為有 「保母」代為照顧。

但各位家長們有否經歷過自已的小朋友在校車上給 「保母」惡言相對呢?  以下一段對白,便是一位 「校車保母」對一位小朋友的說話 :

有一天,某學生因為身體不適,上學途中在校車上嘔吐,幸好這位學生的媽媽早有準備為學生準備了「嘔吐袋」,沒有弄污自已及校車。跟著這位「保母」便大大聲對著這位學生說 :「你呀媽係唔係人黎架?比咁細個袋你嘔,你痾出黎既小便都唔夠裝啦!」
全校車上的其他學生都笑這位嘔吐的學生,他眼睛裡的淚便流出來了。這位學生回家後便向他媽媽問道 :「媽媽,點解你比我個袋細你就唔係人呀? 點解保母要鬧我呀?點解其他哥哥要笑我呀?我唔坐校車得嗎?」

我很懷疑,「保母的責任」是這樣的嗎?
各位,你們覺得這位保母還識合當「校車保母」嗎?
   0    0    0    0

王國長老

我覺得你可以向校車公司投訴,
小朋友唔舒服,佢都唔想嘔架嘛。

原帖由 麟媽媽 於 09-4-23 21:25 發表
我覺得你可以向校車公司投訴,
小朋友唔舒服,佢都唔想嘔架嘛。

跟本上這個保母出左名係目中無人,曾經都有家長到校車公司投訴過佢啦,咪又係一樣當無事發生!
我當然會去校車公司投訴的,我更加會致信到學校及家教會,請他們跟進這件事,不可以再任由她對其他學生口不擇言。我亦不會再比我的小朋友乘坐這公司的校車了。

我知你講邊個保姆,佢出名乞人僧,對小朋友呼呼喝喝,以為自己是訓導主任。我地坐呢條線的家長一早就知道佢D衰野。

醒目開學勳章

我諗我個囝囝唔同你地一條線,但我地條線個保姆都好離譜,試過同校車公司反映,佢地扮「意見接受,態度依舊」。其實校車整體服務+表現都好強差人意。據我所知當年還是林校長的時候已有家長反映要更換校車公司,後來又不了了之。

原帖由 conniejoan 於 09-4-26 19:13 發表
我知你講邊個保姆,佢出名乞人僧,對小朋友呼呼喝喝,以為自己是訓導主任。我地坐呢條線的家長一早就知道佢D衰野。

原帖由 水晶樹媽媽 於 09-4-26 21:58 發表
我諗我個囝囝唔同你地一條線,但我地條線個保姆都好離譜,試過同校車公司反映,佢地扮「意見接受,態度依舊」。其實校車整體服務+表現都好強差人意。據我所知當年還是林校長的時候已有家長反映要更換校車公司,後來又不了了之 ...

我已經用「行動」 表示我對這個「保母」的所作所為作出抗議!不再乘坐這間校車的公司的校車!

原帖由 conniejoan 於 09-4-26 19:13 發表

我不能容忍佢日日都對我個仔講「你呀媽唔係人,你呀媽好煩,你呀媽無愛心.....」等等。如果可以的話,我真的希望這條校車線的家長,大家能夠團結去正面處理這個問題,不能夠啞忍任由佢「胡言亂語」。

原帖由 小魔怪3號 於 09-4-27 00:09 發表

我不能容忍佢日日都對我個仔講「你呀媽唔係人,你呀媽好煩,你呀媽無愛心.....」等等。如果可以的話,我真的希望這條校車線的家長,大家能夠團結去正面處理這個問題,不能夠啞忍任由佢「胡言亂語」。 ...

你講你個仔嘔個件事
我個仔都知
呢個保母d惡行

我已經投訴個,但係都無用,因為佢都罵我個仔!

校車公司已接收到我的投訴了,他們也承諾就這次的事件正面地去調查及跟進,在此感謝跟我聯絡的校車公司聯絡人。真的希望「這位保母」能夠改善她的工作態度及言行,待小朋友們每天上學都能開開心心,愉快地渡過小學的生活。

原帖由 小魔怪3號 於 09-5-2 11:58 發表
校車公司已接收到我的投訴了,他們也承諾就這次的事件正面地去調查及跟進,在此感謝跟我聯絡的校車公司聯絡人。真的希望「這位保母」能夠改善她的工作態度及言行,待小朋友們每天上學都能開開心心,愉快地渡過小學的生活。 ...

Sorry! 我好想知你講的是那條線的保母,可以pm給我知嗎?我仔都是乘保母車的,等我有備而戰。
Thanks.

原來有這樣的事情發生, 多謝提醒,我仔仔都是乘保母車的,我都好想知你講的是那條線的保母,可以pm給我知嗎?
Thanks.

醒目開學勳章

想問清楚是校車定保母車的保母有問題,可否PM我,謝!
原帖由 some1wife 於 09-5-26 14:52 發表
原來有這樣的事情發生, 多謝提醒,我仔仔都是乘保母車的,我都好想知你講的是那條線的保母,可以pm給我知嗎?
Thanks.

保母的問題

是大校車的保母,,,

原帖由 bonbon123 於 09-6-9 20:58 發表
想問清楚是校車定保母車的保母有問題,可否PM我,謝!

can you pm me which school bus route?? Thanks!
8-)

不如係度講詳線啦,太多人想知.
無知是福

王國長老

樓主講既校車褓姆,應該已離職了。

上次呀仔坐B線, 個保母又幾好人喎...........
‹ 上一主題|下一主題