用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 播道書院
樓主: 碧加
go

播道書院 [複製鏈接]

Hi espa 你好呀!

先前在網上經常找到播道學生的開心學習, 現在我和女兒都係播道新丁, 希望日後可以向你請教更多在播道家庭如何讓子女愉快學習的經驗啊。  

原帖由 vespa 於 09-7-13 14:11 發表
手冊:有(不過唔使每日家長簽名)

學生証:有(仲幾靚添)

寫家課冊:梗係要寫啦:)  

留班:呢層我都唔清楚,不過亞女今日派成績表,佢話全部同學仔都升班,無人留班

播道少年軍:有

課外活動:都有好多,晏少少PM俾你,開學會有LWL ...
多一點努力 多一點回憶!

我地都係主的兒女, 一定蒙福
學盧校長話齋
升中啦, 家長要放手
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

Hi vespa,

不知道可否問一個問題, 我有個疑惑, 因為播道沒有BRIDGING COURSE, 既然又沒有精英班, 咁有無其他比如是補低的課程, 可以幫助學生從中文小學轉去英文中學要聽寫英文所遇到的困難呢?又或老師會否因為班中有中小和英小的學生, 用英語教學上會遇到困難呢?

謝謝解答。

原帖由 vespa 於 09-7-8 13:12 發表
小朋友攪攪陣

Hi bkman,

Yes, very glad we have some EC parents now in this site.  :   

Do stay in touch and share information.

SearchSchool

原帖由 bkman 於 09-7-14 10:45 發表
Hi SearchSchool,

你好呀, 先前都見到你大名經常出現, 依家見到你大家已經變成同係播道家長了。 感覺特別開心呀。

係既。 10號果日係家長會, 都聽到校長話唔會有精英班, 只係想確定一下。 其實咁真係仲好, 起碼無咗標 ...

bkman:

唔使擔心,我記得舊年考完分班試之後,學校會安排英文班或數學班俾一D成績未達標嘅學生,不過係要收費嘅.

其實我個女都係中文小學,初頭都有唔習慣,家長要幫下手,不過開學都有段適應期,老師會就住黎教,數學方面有本bridging書,係一D小學嘅數不過用英文教,可以提高學生用英文學數嘅信心.

放心喎,孩子就是這樣長大的!

原帖由 bkman 於 09-7-14 11:02 發表
Hi vespa,

不知道可否問一個問題, 我有個疑惑, 因為播道沒有BRIDGING COURSE, 既然又沒有精英班, 咁有無其他比如是補低的課程, 可以幫助學生從中文小學轉去英文中學要聽寫英文所遇到的困難呢?又或老師會否因為班中有中小 ...

vespa

請問幾時會通知小朋友係未達標嘅學生呀
因為簡介會 & 上星期家長會都無講
係咪會寄通告通知 ?
係咪暑假時上嫁 ?
死啦..我仔實有份, 尋日佢話maths 勁深..唔識做

原帖由 vespa 於 09-7-15 13:48 發表
bkman:

唔使擔心,我記得舊年考完分班試之後,學校會安排英文班或數學班俾一D成績未達標嘅學生,不過係要收費嘅.

其實我個女都係中文小學,初頭都有唔習慣,家長要幫下手,不過開學都有段適應期,老師會就住黎教,數學方面有本bridgi ...
因為祂顧念你們

Hi jazzmama,

我女女都話數學幾難下。 唔係好識做。 所以睇下暑假可以做D咩幫幫女女的數學囖。

原帖由 jazzmama 於 09-7-15 13:53 發表
vespa

係咪會寄通告通知 ?
係咪暑假時上嫁 ?

...

espa 你好呀。

其實分班試係米就係用中一學前考試做準呢? 還是另外會有一個分班試架? 因為上次家長會, 校長話無分精英班, 咁分班試用來做咩架? 同埋點知孩子未達標呢? 謝謝你的解答。

原帖由 vespa 於 09-7-15 13:48 發表
bkman:

其實我個女都係中文小學,初頭都有唔習慣,家長要幫下手,不過開學都有段適應期,老師會就住黎教,數學方面有本bridgi ...

我都唔記得是否出通告,不過你暑假返嘅!
唔使擔心,當返暑期補習囉!

原帖由 jazzmama 於 09-7-15 13:53 發表
vespa

係咪會寄通告通知 ?
係咪暑假時上嫁 ?

...

bkman:

都係講緊同一個分班試,即係尋日返中學考嗰個,呢個試係教統局要求嘅,同津校嗰隻一樣.

至於點先為之未達標,我代表唔到學校答你,不過放心啦,要補唔代表D咩野,唔使擔心喎,咪當早D適應學校環境囉!:)

原帖由 bkman 於 09-7-15 14:35 發表
espa 你好呀。

其實分班試係米就係用中一學前考試做準呢? 還是另外會有一個分班試架? 因為上次家長會, 校長話無分精英班, 咁分班試用來做咩架? 同埋點知孩子未達標呢? 謝謝你的解答。

...

vespa:

我就係怕無得補啊。 有得補可以幫女女提升下佢數學,等開學無咁辛苦啊。 呵呵。

另外想問暑假的功課多唔多架? 如果唔多, 你有無話特別買D作業比你小朋友做下?

原帖由 vespa 於 09-7-15 16:38 發表
bkman:

都係講緊同一個分班試,即係尋日返中學考嗰個,呢個試係教統局要求嘅,同津校嗰隻一樣.

至於點先為之未達標,我代表唔到學校答你,不過放心啦,要補唔代表D咩野,唔使擔心喎,咪當早D適應學校環境囉!:)

...

Yes, agreed.  I also want my son to take some English course.  He is lack of interest in English.

原帖由 bkman 於 09-7-15 16:54 發表
vespa:

我就係怕無得補啊。 有得補可以幫女女提升下佢數學,等開學無咁辛苦啊。 呵呵。

另外想問暑假的功課多唔多架? 如果唔多, 你有無話特別買D作業比你小朋友做下?

...

vespa

知唔知 7月定 8月返

原帖由 vespa 於 09-7-15 16:38 發表
bkman:

...
因為祂顧念你們

Hi,

就係怕女女放完暑假後, 好似一張白紙咁返學囖。
你仔仔暑假點過?

原帖由 SearchSchool 於 09-7-15 17:13 發表
Yes, agreed.  I also want my son to take some English course.  He is lack of interest in English.

Aai ....  His holiday has been started for almost 1 month.  Become more lazy and lazy.  I have not really planned much activities for him in this summer because I want to see which secondary school will he eventually go.  Now want to find some courses for him but not much choice la.

原帖由 bkman 於 09-7-15 20:08 發表
Hi,

就係怕女女放完暑假後, 好似一張白紙咁返學囖。
你仔仔暑假點過?

其實暑假係最容易心散既長假期。 不過難得有機會比女女休息下。 以前好難叫女女早上床睡覺, 因為佢乜都慢, 做功課慢, 溫書慢, 連食飯都慢過人。 依家可以限定佢10點前要上床。 依家發育年齡, 訓多D好重要既。 所以我都無乜安排到暑期活動, 又加上豬流感, 所以都係游泳班同畫畫班兩個。 同埋去樓下補習社跟下的科目, 係無壓力果種囖。

原帖由 SearchSchool 於 09-7-15 21:44 發表
Aai ....  His holiday has been started for almost 1 month.  Become more lazy and lazy.  I have not really planned much activities for him in this summer because I want to see which secondary school wi ...

vespa,

我都想知多D課外活動資料, 麻煩你都可以PM比我嗎? 唔該先。

原帖由 vespa 於 09-7-13 14:11 發表
手冊:有(不過唔使每日家長簽名)

學生証:有(仲幾靚添)

寫家課冊:梗係要寫啦:)  

留班:呢層我都唔清楚,不過亞女今日派成績表,佢話全部同學仔都升班,無人留班:victory:

播道少年軍:有

課外活動:都有好多,晏少少PM俾你,開學會有LWL ...

你地買左書未呀
有無買本英文字典呀
聖經有無買呀

有幾本書改左 2009版...
想用舊書都唔得
因為祂顧念你們

HI
我都未買書呀 ......

英文字典 -- > 本身自己有
聖經有無買 --> 都會買
射鵰英雄傳 --- >>>>>可以買舊的

我買咗英文字典啦。 射雕都買咗。 射雕可以早D比女女睇。 其他經學校買。

原帖由 jazzmama 於 09-7-17 13:19 發表
你地買左書未呀
有無買本英文字典呀
聖經有無買呀

有幾本書改左 2009版...
想用舊書都唔得
‹ 上一主題|下一主題