用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 播道書院
go

播道書院 [複製鏈接]

囝囝揀左播道書院,經常問我有關學校課程內容、教學形式、課外活動... ...等問題,由於學校得三年歷史,認識渠道不多,學校網頁資訊不多,只知道校風好,教學理念新,其他一切O晒嘴!
希望有師兄、師姐指點迷津,帶領一下小新丁,多謝!
   0    0    0    0

小女今年中一,同你分享一下:

課程方面幾簡單,中英數,通識,綜合科學,視藝,宗教同體育.中文科無教科書,上學期教射雕英雄傳,加D課外教材咁,學下點樣欣賞文章同做分析,家下好似教緊小王子,英文科唔算深,鼓勵多聽多講,數學同IS就比較深些少.

教學形式都係以活動教學為主,成日聽亞女話有分組報告,逢星期二或四有課外活動,分別有田徑,球類,樂器,舞蹈等等好多選擇,開學會有通告,都係自費活動.

希望以上資料幫到你啦

原帖由 碧加 於 09-4-20 09:52 發表
囝囝揀左播道書院,經常問我有關學校課程內容、教學形式、課外活動... ...等問題,由於學校得三年歷史,認識渠道不多,學校網頁資訊不多,只知道校風好,教學理念新,其他一切O晒嘴!
希望有師兄、師姐指點迷津,帶領一下小新丁,多謝! ...

多謝熱心的vespa!

1.想問播道學生放學後會做什麽?留校課外活動?參加功課輔導班?靈修/教會團契?趕往外出興趣班?三五成群去温習室?定還是各散回家?

2.囝囝想問課外活動是先到先得,或經老師選拔才可参加?哪一類型的課外活動最多人參加?學校有否機制鼓勵學生以學校名義參加公開比賽?

3.聽講一些學校書單上的課本往往教不完,造成浪費。以vespa說中文科以自編教材,豈不避免此等浪費,想問除中文外,其他科是否自編教材?以中一上學期中文科為例,請問共有多少個topic?互相關連或獨立課題?

4.一學年有多少測考?

請原諒我太多問題,再次感謝您!

查實放學後學生做咩,我都唔係太清楚,不過亞女同佢相熟嘅同學,放學都係返屋企做功課咁啦,好少留校喎,可能都仲係中一仔,放學都係歸心似箭...

課外活動方面,等我返屋企睇下個張通告掉左未,我估唔係先到先得,因為係同一日交通告,亞女係選樂器,逢星期二返,田徑就係星期四,開學時有選拔通知.

至於課本方面,暫時只過左上學期,教得晒與否都係言之尚早,不過咁,亞女D中文書似課外讀物多過似教科書,今年睇唔晒都可以下年睇返,唔算浪費,其他科就唔敢包.

考試方面,如果無記錯係三次,不過考試就爽囉,考足一個星期,每日先考一科起兩科止,11:00零鐘就放學,有時唔使10:00am就放,學生可以多D時間溫習,我幾欣賞. 

原帖由 vespa 於 09-4-24 14:04 發表
... 不過咁,亞女D中文書似課外讀物多過似教科書,今年睇唔晒都可以下年睇返,...

啊,忍不住也要說一句:真有“創意”呀....

阿仔睇左vespa的資訊,總算一解疑惑。多謝vespa!

碧加 ,有料到,請check PM!

原帖由 vespa 於 09-5-4 23:02 發表
碧加 ,有料到,請check PM!

收到,唔該晒!
有關334新高中課程,未知學校如何安排?
當日簡介會上盧校長聲稱未有中四學生,但暑假過後就實行wor,無理由唔向家長解釋啫?

碧加

收pm pls
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

My son has registered this school as well and we do hope he has a happy secondary life at Evangel.

:)
Josephine

你幾時註冊嫁

咁幾時要交派位証

原帖由 jongwy904 於 09-7-3 14:19 發表
My son has registered this school as well and we do hope he has a happy secondary life at Evangel.

:)
因為祂顧念你們

4月註冊的...我地已經放棄左派位lu...
Josephine

jongwy904

pls check pm

原帖由 jongwy904 於 09-7-3 16:13 發表
4月註冊的...我地已經放棄左派位lu...
因為祂顧念你們

jazzmama,

Pls check PM.. I replied yr message.. and would u please PM the information of Evangel S.4 for my sharing.

Cheers,
Jo mama (jongwy904)
Josephine

Jo mama

我升S1 噃
你s1 or s4 呀

s3 好似 7/9 先派成績, 仲未可以選科

原帖由 jongwy904 於 09-7-6 11:25 發表
jazzmama,

Pls check PM.. I replied yr message.. and would u please PM the information of Evangel S.4 for my sharing.

Cheers,
Jo mama (jongwy904)
因為祂顧念你們

我揀左播道書院aR!
我升中一>.<
http://img134.imageshack.us/img134/5739/fe6e0ab1a7a2cb1b3c81e7a.gif

hi
唔知幾時至編班呢
你件係仔 / 女呀

原帖由 CrystalChan2178 於 09-7-6 14:40 發表
我揀左播道書院aR!
我升中一>.
因為祂顧念你們

我係小朋友....=.=":;pppp:
http://img134.imageshack.us/img134/5739/fe6e0ab1a7a2cb1b3c81e7a.gif

小朋友, 你到底入左播道 定係 羅氏

原帖由 CrystalChan2178 於 09-7-6 15:32 發表
我係小朋友....=.=":;pppp:
因為祂顧念你們

羅氏and播道Lo...
我up中一aR嗎....
‹ 上一主題|下一主題