用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 應否叫小孩做暑期工?
樓主: Midagemum
go

應否叫小孩做暑期工? [複製鏈接]

如果小朋友唔肯, 好難逼到他去做暑期工! 但他唔肯做, 家庭經濟也不富裕, 無理由俾他花費去遊學!

另一方面, 而家既小朋友咁單純, 都驚他暑期工會識到d唔好既friend, 得不償失! 仲有, 做暑期工要找人工不高, 避免他以為唔繼續讀書出去做野都掂!

原帖由 ytpeople 於 09-4-23 22:20 發表
好多後生唔會諗得咁長遠架!

其實我覺得應該係同小朋友討論如何,有時我地做家長同佢地諗嘢有好大出入,如你想佢感受一吓世界辛苦,可以叫佢先做工再用自己的錢去旅行,可能佢會有很多心中問題點解其他同學唔洗做就可以去旅行,每一個家庭都有自己難處,中五都大個不況同佢深入些去討論,可能你會有想不到的結果

其實遊學同打暑期工都係好好既訓練, 不過去到f.5, 我覺得應該出去打下工, 睇下自己將來想做d咩.  我自己17歲開始每年都去不同公司做暑假工, 真係獲益良多, 當時尚算好景, 都有好多暑期工做, 特別係代果d放產假既員工, sales, account, personnel, receptionist, 派傳單, 快餐店, 樣樣都試過.  結果令我知道一定要努力讀書.

王國長老

當年我父母唔比我地做暑期工,
因為媽咪話將來成世人都可能要返工,
人生有幾多個暑假呢?

我大少今個暑假岩岩 15 歲.
佢可以係暑假期間教小朋友打波 .
佢不知幾開心 . 一來可以對住自己的運動,
二來又可以搵外快. 自己可以儲錢買電結他了.

試下搵熟人請啦.安全d,放心d呀嘛!

朋友個仔前幾日自己開聲,問同學仔媽咪開果間餐廳可唔可以請佢做暑假,冇糧只包飯都得,人地見佢咁有誠意,即刻話請佢,比返廿幾蚊一個鐘,仲包食飯,佢不知幾開心,(多得佢呀媽鼓勵佢問下身邊d人有冇工做,多少唔緊要,最緊要唔怕sit底,當攞下經驗,將來都係一種回憶!)

似乎里到都好多家長有[暑期工回憶情意結]呢 我就有好多嘞!

Hello, 好多好朋友都係呢度! 真開心!

最理想係反文職工作, 仲係最好有朋友介紹! 工資唔重要, 最緊要環境唔雜, 最怕識到壞人。

我同事個妹當年因出去旺角d餐廳做Waitress (summer job),之後識左個男仔, 由會考24分, 到 A level 肥晒佬, 之後同屋企反面 (因家人反對拍拖), 走出去同居......

所以女仔係要較男仔小心d。至於呢個係仔, 又可以持開放態度, 隨緣啦!

瞭解最重要,你瞭解佢支持佢所想,比他瞭解家庭方面和互相溝通下,比他去想去決定自己路,答案自然出來,父母都無需擔心,好與壞都是自己找來的人生經驗。在工作上的得著,人人都不同,要睇有無心去做。讀中六都好辛苦,最好在暑假自修下好過!有$的話學多些他喜歡的課程,反正+下都好難找到工,大學生通街都是,裝備自己為上。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

試下啦!吸收多D工作經驗

其實唔洗一定要做'搵錢既工' 既~

我f.5 果年都係想搵summer job, 但最後去左做書展義工
做完一日先得40蚊車費subsdies, 企足12個鐘, 果一下真係好辛苦! ><
發覺搵食艱難, 升f.6 之後就好勤力讀書, 唔想第日無錢養自己

之後我每年summer都搵accounts clerk, 搵唔到先做sales

好好彩, 因為我之前有工作經驗, 每年搵到既summer job都係上市公司/multi-national company, 令我知道真實世界既會計係點運作, 讀果陣都明好多

我大學interview果陣, professor 都睇你working exp. , 証明俾佢地睇你真係有心想入果行!

在車上聽到以下對話,令我有感而發,中學生不需太快做summer job。寧願做多些義工吸收人生經驗,都可以接觸社會人和事。想揾工賺$何日方長。

某A太對B太講,她一定不會比亞女做SUMMER JOB寧願比多幾百元佢"洗",因為佢亞女個同學去麥當奴做識咗個男朋友,仲認叻話比佢亞女知。

agree! 做下義工都好!又可以幫d有需要的人. 揾下d志願團體.快餐店有d都幾雜.
原帖由 日青日青 於 09-6-19 03:35 發表
其實唔洗一定要做'搵錢既工' 既~

我f.5 果年都係想搵summer job, 但最後去左做書展義工
做完一日先得40蚊車費subsdies, 企足12個鐘, 果一下真係好辛苦! ><
發覺搵食艱難, 升f.6 之後就好勤力讀書, 唔想第日無錢養自 ...
‹ 上一主題|下一主題