用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 匯景啟思通告你地收到未呀?---校車費好貴呀 ...
go

匯景啟思通告你地收到未呀?---校車費好貴呀 [複製鏈接]

我今日收到, 見到校車車費好貴呀...我個區要850, 我計過自己搭MTR仲平...288一個月咋

0    0    0    0

昨天收到o勒. 最近o既麗港城都要五百幾, 坐van 仔上落都唔駛咁貴.我個小朋友係n1 pm 喎, 你呢?

啟思校車收費比其他貴20-30%, 搶錢

, 我九龍塘啟思既校車最平 $1000 呀,咪重貴. 痴線架 !!!!

麗港城5百蚊, 我都覺我非常貴, 原本老公都話咁貴唔搭, 自己接送, 但因為我又有一個BB, 到時亞仔返學佢就剛剛開始學野(9個月), 所以都係比佢試吓搭左先, 因為佢話過左今次之後先報名, 要做WAITING.....唉, D收費真係"狼"~

原帖由 os883 於 09-4-20 03:14 發表
昨天收到o勒. 最近o既麗港城都要五百幾, 坐van 仔上落都唔駛咁貴.我個小朋友係n1 pm 喎, 你呢?

我個仔係N1 AM班呀

原帖由 os883 於 09-4-20 03:14 發表

我囡囡N1 pm, 佢有個8月份學前班,係咪唔使報o架?

8月個班係適應班, 要報架, 學費好貴2千幾3星期, 同埋係下午D時間, 我初頭想報架, 但返下午唔好喇, 影響佢D瞓下午覺時間, 所以我唔報, 如果你返下午班, 我就覺得可以報名, 等小朋友適應下..

深灣軒間啟思都好貴, 由自已屋企行路返學, 15分鐘既路程都要收$480 (轉一個灣, 對面屋苑), 如果放學去阿婆屋企華富邨仲貴, $800, 所以決定返學由我自已帶完先返工, 放學就由阿婆自已去湊放學, 就算日日搭的士都係 $700咋 (當然唔會).

原帖由 JHsbb 於 09-4-20 16:28 發表
8月個班係適應班, 要報架, 學費好貴2千幾3星期, 同埋係下午D時間, 我初頭想報架, 但返下午唔好喇, 影響佢D瞓下午覺時間, 所以我唔報, 如果你返下午班, 我就覺得可以報名, 等小朋友適應下.. ...

唔該您,唔知有無PM媽咪報呢?我覺得好貴,25/4前要覆,唔係太多時間考慮...

我有思男孩校服及書可出售,全新膠袋都未開,有興趣可PM我.

AhChuMom

原帖由 AhChuMom 於 09-4-21 12:05 發表
我有思男孩校服及書可出售,全新膠袋都未開,有興趣可PM我.

AhChuMom

hello

i am interested for those items.  pls check pm and advise price by return.

I'm interested on summer sport uniform.  what size?

原帖由 AhChuMom 於 09-4-21 12:05 PM 發表

AhChuMom
ibaamyng

噢....我今日先走去學校交錢.....

啟思一年要買3次書.
我有上學期d書(9月及12月),全部9成幾新. 平售. 有興趣可pm我.

我有興趣呀...請check PM, thanks!

原帖由 monreve888 於 09-4-21 22:03 發表
啟思一年要買3次書.
我有上學期d書(9月及12月),全部9成幾新. 平售. 有興趣可pm我.

要買3次咩? 但我睇通告佢依傢買O既上學期架啵

when i registered on Friday, the staff told me that we need to buy school books twice a year. i.e. first term n second term.

原帖由 LYNG 於 09-4-20 14:02 發表
我囡囡N1 pm, 佢有個8月份學前班,係咪唔使報o架?

hi,
我個女都是n1 pm,
1.8月份學前班,可以不報.(學校只是怕小朋友不適應,我覺得同playgroup差唔多,而暑假可能會出外,所以不報)

2.都是不搭校車,搭mtr差不多平一半.and 2yrs我覺得都是自己帶好些.因為如坐校車要成1hrs.我會覺得好辛苦.

3.她們的書可以不用全部買.其實今年覺得有少少奇怪,我記得大女在2007年讀是要全套,但今年在學校教就只是買上學期,而下學期就不用買住.不過.我都只是買少少,因大女仲有剩餘係度,所以只是買左1pc cd & 3pc 是2008年出版的書.反而我覺得cd就最好買,因她們在學校聽完,回家可以再聽(因舊cd書給大女看到殘哂,所以要再買).

啟思N1上學期d書,全部9成幾新. 平售. 有興趣可pm我.
‹ 上一主題|下一主題