用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪所有名校都唔會收細仔??
go

係咪所有名校都唔會收細仔?? [複製鏈接]

係咪男拔, 英華, 宣道, spcc都係唔收細仔,我知培正,民生就一定唔收, 人地講明入學時年齡, 係就死火啦! 唔通同阿仔留班!我仔仔係04年12月出世, 家陣有d後悔太早比佢讀k1!!現在好擔心interview小學! 想起兩年前同仔仔in幼稚園, 同老公一起去in, 佢話家陣d細路真係可憐, 說話都未惦就要去interview!!當時都已經好煩! 現在又來多次!
   0    0    0    0

not really ......

港島的聖心算唔算名校?
以前阿sir的細女讀呢間

WindyChow,

培正講明要足六歲至接受入讀小一, 而民生都跟到
培正好足,所以你諗住入呢兩間,就真係要repeat K3
一年先再諗嗱 但其餘如男拔.英華.宣道.SPCC.
SP boys都從無要求話要大仔既 .......
係d家長認為私校/直資收大仔多d咋
講真,當千幾個小朋友去面試, 年頭出世跟年尾出世
既小朋友表現一定有分別  
當年我都係過來人,我仔都算細仔(當然不至於12月份),
我親身經歷過多次面試,亦試過成功與失敗 當時,我
都覺得同齡大仔表現比我仔好好多, 囝囝技不如人,
唔代表佢唔叻...只係"一山還有一山高"呀

我同事個仔都係12月出世,前年選小學時都有諗過
應唔應該重讀k3,等多一年至入小一? 但佢最後覺得
自己囝囝應付得黎,唔差過同齡既小朋友,到今日一切
正常,成績仲好好添 我自己身邊都有好多位10月/11月
既同學仔,佢地都應付得好好,咁當然係講到獨立/自理,
就真係好明顯大十個八個月既掂好多...

你最清楚你小朋友既強弱,12月出世就真係可以諗下是
否讀多年幼稚園...我亦有位小一同學仔插班入左DBSPD,
原來佢係安排囝囝重讀小一,才能成功插班入到小二,
但做家長亦要諗下小朋友心理質素是否接受到重讀小一 (果位小朋友兩年小一是不同學校既!)

祝順利

原帖由 WindyChow 於 09-4-17 23:41 發表
係咪男拔, 英華, 宣道, spcc都係唔收細仔,我知培正,民生就一定唔收, 人地講明入學時年齡, 係就死火啦! 唔通同阿仔留班!我仔仔係04年12月出世, 家陣有d後悔太早比佢讀k1!!現在好擔心interview小學! 想起兩年前同仔仔i ...

醒目開學勳章 王國長老

我當年去聽spcc收生會, 有人問校長, 細仔係咪機會細d
校長親自答, 我地d課程比出面深, 細仔會跟得吃力, 如果在座有細仔, 我恭喜佢tim, 因為今年唔得可以出黎再黎過.....
原帖由 LV77 於 09-4-18 10:52 PM 發表
WindyChow,

培正講明要足六歲至接受入讀小一, 而民生都跟到
培正好足,所以你諗住入呢兩間,就真係要repeat K3
一年先再諗嗱 但其餘如男拔.英華.宣道.SPCC.
SP boys都從無要求話要大仔既 .......
...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-18 23:19 發表
我當年去聽spcc收生會, 有人問校長, 細仔係咪機會細d
校長親自答, 我地d課程比出面深, 細仔會跟得吃力, 如果在座有細仔, 我恭喜佢tim, 因為今年唔得可以出黎再黎過.....
...
I heard that too...

But just an example, a classmate of my boy, who was born in December, was admitted.

我亞囡是11月出世, 暫時不是reject/ waiting, 未有任何offer.
個人覺得,亞囡未必是最差,但如果同人一比, same interview resut, 我想學校會prefer 大仔/ 大女.
我亦當年為亞囡做大女/細女煩了一陣.. 但既然已經決定了, 唯有繼續向前走, 希望抽到理想小學.

醒目開學勳章 王國長老

我相信總有exceptional case的, 不過就"大勢"黎講, 大仔大女幾時都著數d
原帖由 Unclejt 於 09-4-19 01:58 AM 發表
I heard that too...

But just an example, a classmate of my boy, who was born in December, was admitted.

My daughter is also small in size.
Does it mean that the chance is much smaller?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-19 13:16 發表
我相信總有exceptional case的, 不過就"大勢"黎講, 大仔大女幾時都著數d
對這點我沒有異議。據說這也是一些幼稚園傾向多收大仔的原因。

九龍塘宣小, 第一round唔收細仔細女, 不過朋友個仔12月出生, 差唔多開學, 宣小打比佢收左. 佢e+係宣小1-3名.  另外培正唔收, 女拔家長都同我講, 學校唔收細既小朋友.

陳守仁算唔算名校, 佢係一間, 不會理會細定大, 總知全睇表現,所以佢收了很多11,12月既小朋友, 包括我個女.

大仔一定有優勢, 名校多收大仔是事實, 但有些細仔的表現都好smart的, 所以不用擔心, 面試時收生準則取決於老師, 冇人知佢用哪個準則收生, 好好裝備小朋友, 一定會有他個人之處的.

非常讚同~
事實上也是有細仔考上名校

原帖由 mymelody2003 於 09-4-21 12:00 發表
大仔一定有優勢, 名校多收大仔是事實, 但有些細仔的表現都好smart的, 所以不用擔心, 面試時收生準則取決於老師, 冇人知佢用哪個準則收生, 好好裝備小朋友, 一定會有他個人之處的. ...

同意, 如果係細仔最好準備好d, 機會仍然係有既.

原帖由 mymelody2003 於 09-4-21 12:00 發表
大仔一定有優勢, 名校多收大仔是事實, 但有些細仔的表現都好smart的, 所以不用擔心, 面試時收生準則取決於老師, 冇人知佢用哪個準則收生, 好好裝備小朋友, 一定會有他個人之處的. ...

原帖由 catcatmom 於 09-4-19 22:36 發表
九龍塘宣小, 第一round唔收細仔細女, 不過朋友個仔12月出生, 差唔多開學, 宣小打比佢收左. 佢e+係宣小1-3名.  另外培正唔收, 女拔家長都同我講, 學校唔收細既小朋友.

陳守仁算唔算名校, 佢係一間, 不會理會細定大,  ...

唔係喎, 女拔都收細女喎, 朋友的女兒收了.

慘 la , 我個仔係 12 月出世 , 又慢熱又怕陌生...........咪實唔收 lor

唔使驚,我阿仔係12月27日出世,上年九龍塘宣小第一輪都收咗。

原帖由 manicheung 於 09-5-2 21:57 發表
慘 la , 我個仔係 12 月出世 , 又慢熱又怕陌生...........咪實唔收 lor

10月出世算唔算.....細仔細女

原帖由 joannespapa 於 09-5-4 11:34 發表
唔使驚,我阿仔係12月27日出世,上年九龍塘宣小第一輪都收咗。

在今年申請幼稚園的時候已確切體會到!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

For information, my boy was born in late Nov 2003 and we received the offer letter from 九龍塘宣小 on 26 Dec 2008, the 1st round of notification.

原帖由 catcatmom 於 09-4-19 22:36 發表

陳守仁算唔算名校, 佢係一間, 不會理會細定大,  ...
‹ 上一主題|下一主題