用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區中學如何排先後次序?
go

葵青區中學如何排先後次序? [複製鏈接]

請問可否幫忙為葵青區中中分band 1 / band 2排先後次序?
陳兆民 / 八三年總理 / 李賢堯 / 荔景天主教
伍若瑜 / 顧超文 / 全完 / 蘇浙公學 / 皇仁舊生會
石籬天主教 / 梁植偉/ 陳南昌/ 獅子會中學
葵涌循道 / 葉紀南 / 裘錦秋 / 燕京書院 / 鍾榮光
吳祥川/ 李惠利 / 圓玄學院 / 明愛聖若瑟 / 迦密愛禮信

多謝幫忙
   0    0    0    0

原帖由 Cheuk1997 於 09-4-16 23:50 發表
請問可否幫忙為葵青區中中分band 1 / band 2排先後次序?
陳兆民 / 八三年總理 / 李賢堯 / 荔景天主教
伍若瑜 / 顧超文 / 全完 / 蘇浙公學 / 皇仁舊生會
石籬天主教 / 梁植偉/ 陳南昌/ 獅子會中學
葵涌循道 / 葉紀南  ...

band 1 : 八三總理/陳兆民/伍若瑜/全完
band 2 : 荔天/李賢堯/顧超文/石天/蘇浙/葉紀南/梁植偉
band 3 : 陳南昌/獅子會/皇仁舊生會/循道

band 1a : 陳兆民/伍若瑜
band 1b : 八三總理/全完/皇仁舊生會
band 2 : 荔天/李賢堯/顧超文/石天/蘇浙/梁植偉
band 3 : 陳南昌/獅子會/葉紀南

Thank you so much!

原帖由 tse530 於 09-4-18 23:39 發表

原帖由 Cheuk1997 於 09-4-21 23:19 發表
Thank you so much!

葵青區的 band 3 學生 學業問題十分嚴重
上葵 四班中五(150人) , 竟然只得 2 人原校升讀

只許州官放火,不准百姓點燈

反對專制權貴作風

請問band 2 組別中, 以成績排, 那間比較好! 因小兒是band 2 生, 請幫忙排序, 謝謝!!

原帖由 tse530 於 09-4-18 23:39 發表

你住邊先?

會唔會唔想教會學校?

反對專制權貴作風

tse530

please check pm, thanks!

原帖由 tse530 於 09-4-22 14:46 發表
你住邊先?

會唔會唔想教會學校?

原帖由 xmanman 於 09-4-22 21:16 發表
tse530

please check pm, thanks!

please take a look the pm

反對專制權貴作風

簽名被屏蔽

原帖由 blytheBB 於 09-4-23 14:24 發表
TSE530,

吓!皇仁舊生會o係band1,
你有無收錯風ar?
頂晒磅咪band2尾,band3頭.

皇仁舊生會每年中六外校生只收6-8人
反映大部分皇仁舊生會學生(>50%)
能獲良好成績(>14分)

陳兆民某程度上勁過區內一些英中

反對專制權貴作風

tse530,

我仔原本是深水埗BAND1英小, 因為屋企近林護, 所以已經轉到葵青區, 但我對葵青區學校不太熟...只認識林護/安柱, 想問這樣排位如何? 請比意見:-
甲部
1.林護 2.安柱 3.善德.
乙部
1.林護 2.善德 3.陳兆民

但林護只得78學位, 安柱有106學位, 是否應該放安柱乙部第1?

原帖由 fion414 於 09-4-23 17:26 發表
tse530,

我仔原本是深水埗BAND1英小, 因為屋企近林護, 所以已經轉到葵青區, 但我對葵青區學校不太熟...只認識林護/安柱, 想問這樣排位如何? 請比意見:-
甲部
1.林護 2.安柱 3.善德.
乙部
1.林護 2.善德 3.陳兆民

...

第一:仔仔band 1頭 ? 如果你仔仔三次呈分試都有90分以上,全級10名以內,方可報讀
第二:如果仔仔沒有自行報讀 林護 or 安柱, 不應過份進取

結論1.林護 2.善德 3.陳兆民 or 1.安柱 2.善德 3.陳兆民

反對專制權貴作風

tse530,

三次呈分試全級1x-2x名, 我地學校有11人自行in林護, 我仔在這班學生當中名次差不多是最前的, 因為名次在我仔前的同學一早比DGS, SPCC, DBS, St.Joseph's, 喇沙收晒...

為何全級10名以內, 方可報讀? 派位唔係以學額, banding及隨機編號來衡量嗎?

原帖由 fion414 於 09-4-23 21:05 發表
tse530,

三次呈分試全級1x-2x名, 我地學校有11人自行in林護, 我仔在這班學生當中名次差不多是最前的, 因為名次在我仔前的同學一早比DGS, SPCC, DBS, St.Joseph's, 喇沙收晒...

為何全級10名以內, 方可報讀? 派位唔 ...

10名以內是就一般小學有 30% Band 1 學生
而林護係Band 1 頭 (全港廿強中學,絕對可以與DGS, SPCC, DBS爭一日長短)
以 一般小學有3-4班(約80-100人) ==>10%學生 = 頭10-20名學生==> band 1 頭學生==>入band 1 頭中學
當然你仔仔的學校愈勁,
屬band 1 頭 學生就愈多, 愈多學生能入band 1 頭中學

讀林護要有心理準備都頗辛苦

反對專制權貴作風

Dear tse530,

小女屬band1中上
你覺得荃灣的可風同葵青的蕭明/保祿六世/善德好唔好呢?對排1/2/3志願有什麼睇法?

原帖由 Cheuk1997 於 09-4-23 23:35 發表
Dear tse530,

小女屬band1中上
你覺得荃灣的可風同葵青的蕭明/保祿六世/善德好唔好呢?對排1/2/3志願有什麼睇法?

你屬於荃灣區定葵青區先?
自行考左未?
策略完全不同!

反對專制權貴作風

tse530,

多謝你的意見! 想再問一問:-

我仔小學80%屬Band 1, 約1-120名學生屬Band 1學生,大多數家長在深水埗區乙部頭3自願會填3間英中, 而我因為轉到葵青區, 請問乙部1.林護2.善德都算過份進取嗎? 或者只填1間英中, 第2已經要填中中?

原帖由 tse530 於 09-4-23 21:32 發表

10名以內是就一般小學有 30% Band 1 學生
而林護係Band 1 頭 (全港廿強中學,絕對可以與DGS, SPCC, DBS爭一日長短)
以 一般小學有3-4班(約80-100人) ==>10%學生 = 頭10-20名學生==> band 1 頭學生==>入band 1 頭中 ...

原帖由 fion414 於 09-4-24 09:25 發表
tse530,

多謝你的意見! 想再問一問:-

我仔小學80%屬Band 1, 約1-120名學生屬Band 1學生,大多數家長在深水埗區乙部頭3自願會填3間英中, 而我因為轉到葵青區, 請問乙部1.林護2.善德都算過份進取嗎? 或者只填1間英中, ...

如果這樣,我想你仔仔都好勁,可以較進取,

如1.林護 (EMI) 2.李兆基 (EMI) 3.陳兆民 (CMI)
李兆基在體育及理科的成績不錯,值得推介
陳兆民 (CMI) 的英文學習氣氛很好,重點推介

反對專制權貴作風

Thanks!!

原帖由 tse530 於 09-4-24 14:00 發表

如果這樣,我想你仔仔都好勁,可以較進取,

如1.林護 (EMI) 2.李兆基 (EMI) 3.陳兆民 (CMI)
李兆基在體育及理科的成績不錯,值得推介
陳兆民 (CMI) 的英文學習氣氛很好,重點推介 ...
‹ 上一主題|下一主題