用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 分享進度
go

[聽/語障] 分享進度 [複製鏈接]

我仔現在三月七個月!
由ニ歲開始係語言遲緩.......
一直在健康院跟進............
二歲語言test 唔合格....(其間搬屋去咗元朗健康院)............
二歲半返元朗健康院再test...結果一樣fail..............我仔講唔到三個字句子............
咁姑娘話佢只係語言問題沒有其他..............過了一兩個月健康院姑娘打來問進度(我覺得有責任感姑娘)......我話沒改善她就話約評估見健康院e生....排到快期去見
做了45mins 評估e 生都係話語言有問題轉介去屯門e院..........屯門見完姑娘後要等电話做training........
冇了期等...........................

期間我用盡方法令我仔仔有改善
大約今年一月到start 每晚同佢講同一本中文故事書係學校單完書.........大約一星期後他能一句一句講出單完書部份......我好開心有一日他不段不段試講句子........現在他好流利咁講追到同年齡的小朋友.......

點解一直唔揾做training 係我媽話比時間個小朋友一定冇問題

0    0    0    0

多謝分享....十分鼓勵呢!

原帖由 timhouse 於 09-4-15 01:33 發表
我仔現在三月七個月!
二歲語言test 唔合格....(其間搬屋去咗元朗健康院)............
二歲半返元朗健康院再test...結果一樣fail..............我仔講唔到 ...

我都有同感,我個仔歲半返健康院講野都係唔合格,下個月兩歲返去都應該唔合格,而家只係識講單字,但呢兩個月真係進步左好多,可以講A-Z,1-10,係突然有一日自己講,係一次過講晒,之前一個字我都未聽過,之前都諗住同佢做語言治療,但最終都無我覺得真係要比小小時間就一定可以,有些小朋友要儲夠先一次過講,我諗我個仔都係呢類.

原帖由 pollybell 於 09-4-17 21:48 發表
我都有同感,我個仔歲半返健康院講野都係唔合格,下個月兩歲返去都應該唔合格,而家只係識講單字,但呢兩個月真係進步左好多,可以講A-Z,1-10,係突然有一日自己講,係一次過講晒,之前一個字我都未聽過,之前都諗住同佢做語 ...
我twins 歲半返健康院講野都係唔合格,但只識講幾個單字,全多數太空話!返醫院早產跟進,我叫Dr 轉介評估,Dr話twins無問題,可能我1人湊twins 少出街1 week 出1次(c6 day off果曰)Dr話多帶twins出街同其他小朋友溝通同叫我報N1就好些,Dr話到時開口你就話煩{我心想我不怕煩是只要開口keke}各位bb加油努力

原帖由 timhouse 於 09-4-15 01:33 發表
我仔現在三月七個月!
二歲半返元朗健康院再test...結果一樣fail..............我仔講唔到 ...
多謝分享^^

我每日好似傻婆咁,不停不停對我仔講嘢!乜都講!
佢唔講但會明白!
所以大家努力!

現在我仔好多嘢講...........都幾 煩架!

原帖由 timhouse 於 09-4-18 01:54 發表
佢唔講但會明白!
所以大家努力!

現在我仔好多嘢講...........都幾 煩架!
me too 都不知twins幾時開口!

原帖由 mandy_wong 於 09-4-20 23:54 發表
me too 都不知twins幾時開口!

你對twins 先歲幾大打時間追進步,更加好就係全職mama,到時對twins 講真係嘈到你暈

發現下對twins like 乜嘢之後從這方面入手

新城財經台逢thu 9pm 有個博士講語障你聽下

我仔仔也有言言吾障礙,慢咗同期小朋友一年,幸好經社工轉介,現在係早期言川練中心做治療,費用免費呀,還有玩貝借,現在仔仔各方面也叻咗好多

請問點樣可以經社工介紹?因為我個仔剛剛25個月,早2日去左評估中心做評估,但姑娘話排期起碼半年.所以我想找私人的語言治療師跟進,但又好貴

原帖由 嘜太太 於 09-4-24 01:16 發表
我仔仔也有言言吾障礙,慢咗同期小朋友一年,幸好經社工轉介,現在係早期言川練中心做治療,費用免費呀,還有玩貝借,現在仔仔各方面也叻咗好多

做得對!

你做得對,就係要咩嘢都講,好似傻婆咁!仔仔係會不斷吸收,治療師都係噉講,但要加上要求仔仔講先對。

原帖由 timhouse 於 09-4-18 01:54 發表
佢唔講但會明白!
所以大家努力!

現在我仔好多嘢講...........都幾 煩架!:happy:

Totally agree! 我個仔現在2歲7個月,佢比同齡小朋友講說話都慢D,到現在10句先有1句句子,仍有很多BB話,但在2-3月前,佢突然間自己講哂A-Z and 1-12 and 用英文講哂d colour出來,現在出街見到d 英文字or 數字都會自動講出來,同埋現在有時copy我的說話,雖然唔係咬字唔係好正,但都聽到佢講咩!

我囝囝而家2歲4個月, 係呢一, 兩個月講野先好小小,
係兩歲時都唔識叫媽咪,而家有小小句子,例如: 媽咪食飯飯,  媽咪返工, 食餠餠...!A-Z, 1-10全部都識! COLOUR 中英都講到!  
但都比同年慢,我而家同佢排緊做訓練!希望可以快D 追返! 而家唯有成日同佢講野!
大家一齊努力呀!

原帖由 vivicicimimi 於 09-4-27 20:58 發表
Totally agree! 我個仔現在2歲7個月,佢比同齡小朋友講說話都慢D,到現在10句先有1句句子,仍有很多BB話,但在2-3月前,佢突然間自己講哂A-Z and 1-12 and 用英文講哂d colour出來,現在出街見到d 英文字or 數字都會自動講出來,同 ...

vivcicmimi

How old is yr son son now? is he going to international nursery? u only talk to him in english>

my girl is 3 yr old. only say mama and papa when he wants to.  Can not force him. SHe understand everything. sHe just don want to speak.. many doc said is ok it will come out soon. sHe's just not ready. As long as she's understands and follow commands , everything it will ok. I hope so!!

peggy888,

我個仔現在2歲8個月,現在返緊internationl nursery,我平時會用廣東話和英文跟他對話,但我不會一句話裡mix up廣東話和英文,會whole sentance!
我現在會用引導方式,要他話番比我知D東西係D咩!唔再係佢問我!我都諗如果到3歲仍然無進步,我先帶他去做assesstment!

如果覺得小朋友係語障,不如只講一種語言會比較好!
如果mix 語言佢會唔敢講!
我知道我仔語障,我立刻停晒所有英文dvd 电視 child song !咁佢會有進步!

我個仔返了n1就快一年,去了協康言語治療3個月,昨天問學校老師個仔點, 他們仍然說他理解較差, 同埋做功課 (畫線條)未能理解好, 意思是叫我再考慮比佢讀多一年n1, 我已經拒絕了, 但他們的意見已經令我非常 upset

未能理解好? Do you think he has problems? Some kid they just don't wan to listen because they are busy with something. So they don't listen to command all the times. But sometimes they do as they told.
Sometimes is the teacher's problems they want yr son to be like other kid just sit there and do as they told.
actually not all kid are the same they just want to explore.
讀多一年n1 might be not need to repeat one more year cos they might catch up alot during the summer and now is only June, theres another few more months till Sept. You need to discuss with your teacher and school nurse . And go to school with yr son so you can watch how he behave at school .  

To me N1 is only play time. The teacher want them to behave really well, that's hard for some kid. Talk to the school head as well.
‹ 上一主題|下一主題