用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 幾時開始換夏季校服??
go

幾時開始換夏季校服??

請問知唔知幾時開始換夏季校服??

waiwing,

我寫低左響企, 但唔肯定有冇記錯, 好似係4月底可以自己選擇著冬天/ 夏天校服, 5月1日起就換夏天, 咁五一係紅假, 即係5月4日正式換夏天...
5月4日呢個時間我幾肯定, 但唔記得左由4月邊日開始可以自己著冬/夏天呀!

原帖由 waiwing 於 09-4-14 15:30 發表
請問知唔知幾時開始換夏季校服??

Thank you, stliu.

你而家點呀, 幾多個月呀? 天氣無咁涷, 係唔係好d呀? 好耐無同你chat喇. 我個女而家2個喇, 尋日先打完針. 不過佢有d奶癬, 生完又起, 同天氣有關, 醫生話無問題, 但佢就唔靚女lor. 澈死.

原帖由 stliu 於 09-4-14 16:31 發表
waiwing,

我寫低左響企, 但唔肯定有冇記錯, 好似係4月底可以自己選擇著冬天/ 夏天校服, 5月1日起就換夏天, 咁五一係紅假, 即係5月4日正式換夏天...
5月4日呢個時間我幾肯定, 但唔記得左由4月邊日開始可以自己著冬/ ...

Ng360,

你一定係好忙湊女了!BB天天都在變, 佢遲D會越來越靚架喇!
我35週多D喇, 好快就生得, 真係想快D解決個大西瓜呀!因為個肚咁大, 好攰呀!

All,

原來係4月20至30日可以自由選擇穿冬 /夏季校服!

原帖由 Ng360 於 09-4-15 12:15 發表
Thank you, stliu.

你而家點呀, 幾多個月呀? 天氣無咁涷, 係唔係好d呀? 好耐無同你chat喇. 我個女而家2個喇, 尋日先打完針. 不過佢有d奶癬, 生完又起, 同天氣有關, 醫生話無問題, 但佢就唔靚女lor. 澈死.

...

唔該哂stliu.....

原帖由 stliu 於 09-4-14 16:31 發表
waiwing,

5月4日呢個時間我幾肯定, 但唔記得左由4月邊日開始可以自己著冬/ ...

咁下星期一返學就可以換季lor, 好野.

你就放假lor, 真係恭喜你呀, 而家你好好把握時間, 休息多d, 因為生完都好忙哦.

b女呢2星期都在我mommy家, 因為sheldon放假我同佢join左d classes, 工人睇唔哂2件. 我miss b女時就去mommy度食飯見下佢咁.

祝生產順利! bb肥肥白白!!

原帖由 stliu 於 09-4-15 12:59 發表
Ng360,

你一定係好忙湊女了!BB天天都在變, 佢遲D會越來越靚架喇!
我35週多D喇, 好快就生得, 真係想快D解決個大西瓜呀!因為個肚咁大, 好攰呀!

All,

原來係4月20至30日可以自由選擇穿冬 /夏季校服!

...

hi all,

原來可以換季拿!
大家唔講都唔知! thx!
希望咁多位bb(未出世都計喎)都肥肥白白,
快高長大, 大人就身體健康!

Ng360,

呢幾日咁熱, 換夏季真係好D, 我都想像唔倒佢地如果著返冬天的抓毛運動衫返學會有幾熱. 一諗起果條夏季毛巾熱褲運動褲我就覺得好得意! 嘻嘻!

係啊, 我而家已經非常期待放產假了, 雖然都有D公司手尾要清, 要交帶... 呢排個肚成日都好實, 都唔知細B會唔會搶閘出世, 希望佢起碼等到足37週先"面世"啦!

我都擔心一個工人搞唔掂兩個呀, 但我地都冇乜其他人可以幫手, 所以都考慮緊D唔同方案! 你有媽媽幫手都好!

原帖由 Ng360 於 09-4-16 12:32 發表
咁下星期一返學就可以換季lor, 好野.

你就放假lor, 真係恭喜你呀, 而家你好好把握時間, 休息多d, 因為生完都好忙哦.

TszWun,

多謝晒!

b女呢2星期都在我mommy家, 因為sheldon放假我同佢join左d classes, 工人睇唔哂2件. 我miss b ...

係呀, 佢地條熱褲真係好cute, 但要做足防蚊措施先得. 你知啦, 佢地d腿咁嫩滑, d蚊好識食架麻...

你講起清手尾, 而家我好後悔唔放前1後9, 因為當時係新年, 如果做多1個星期, 就可以返遲2個星期, 連埋新年假期. d人話第2胎係早, 但我係遲, 所以唔可以作準. 建議你頂到幾耐得幾耐, 因為復元要好多時間, 又可以對多d bb.

我2胎都係自己擇日催生的, 所以無經歷過早左, 又或者自然陣痛. 不過我都有個肚好大好實, 亦有拿住拿住, 希望你唔會早啦. 祈禱保守你!

工人方面, 我估你會好d啦, 因為sheldon放假怕悶要返playgroup, 我又唔想妹妹4維去, 我先夾硬要比mommy湊b女, 但係晉晉都好定, 你工人handle 2件都應該無問題既. 我好多朋友都係比個工人湊2件的. 放心.

原帖由 stliu 於 09-4-16 14:49 發表
Ng360,

呢幾日咁熱, 換夏季真係好D, 我都想像唔倒佢地如果著返冬天的抓毛運動衫返學會有幾熱. 一諗起果條夏季毛巾熱褲運動褲我就覺得好得意! 嘻嘻!

係啊, 我而家已經非常期待放產假了, 雖然都有D公司手尾要清, 要 ...

hi ng360, stliu,

湊2件真係要睇下個小朋友百唔百厭,
2個男仔可能會"問"d,
我屋企就係咁情況,
湊2件姐姐其實都湊到,
但其余肯定咩都唔洗做!
此終我都覺得有老人家睇住會安全d!

Ng360,

係喎, 我都要幫晉晉做下防蚊措施先得, 我淨係掛住校服換季...

我係放前2後8, 上一胎係39w1d出世, 希望今胎再早D出. 不過我都有朋友第一胎早, 第二胎遲過預產期, 第二胎仲要係仔(D人成日話仔會早嘛), 所以都浪費左少少產假. 其實我公司一般都係最盡俾人放前2後8, 前1後9唔建議啦...

工人方面, 呢個已經係新新姐姐來, 之前果個新姐姐超唔得, 換左. 而家呢個都係來左唔夠一個月, 尚待觀察... 我都希望佢湊得掂2個... 但始終D小朋友又唔係佢自己的, 唔上心好似都唔奇, 所以我地唔係太放心!
最頭赤應該係, 到時暑假唔知點, 因為晉晉唔使返學, 留響屋企的話, 工人一個全日對住2個都幾係... 如果晉晉要上興趣班, 我地又真係唔知點安排!!! 你話幾頭痕!

TszWun,

係囉, 2個仔係咪真係好"問"呢. 雖則一個已經差不多4歲, 似乎係正值活躍時期, 一個工人對兩個小朋友, 真係好大挑戰. 自己湊又唔同...
老人家呢, 住得唔近, 好難expect佢地日日來幫手呀! 或者考慮請個保姆...

原帖由 Ng360 於 09-4-16 17:00 發表
係呀, 佢地條熱褲真係好cute, 但要做足防蚊措施先得. 你知啦, 佢地d腿咁嫩滑, d蚊好識食架麻...

你講起清手尾, 而家我好後悔唔放前1後9, 因為當時係新年, 如果做多1個星期, 就可以返遲2個星期, 連埋新年假期. d人話 ...

stliu,

完全明白!! 不過呢d困難時期都只係頭一兩年, 到細個件大d, 識行識走就會好好多. 工人可以帶埋細b去送大b上興趣班, 返學放學等...

尋晚我一家去mommy度食飯, 走果時sheldon問我妹妹呢? 我就話佢同婆婆一齊呀, 我地自己走先, 聽日先接妹妹, 佢都好似好miss咁. 唉, 無法啦.

原來你換左個工人, 希望你呢個工人聽聽話話, 手快腳快, 醒目ok啦! 我果個工人本身好懵, 做錯野又唔認, 又好勝, 不過我都會繼續用佢, 因為佢都肯學肯做, 好乾淨, 對小朋友都好有愛心. 每個工人都有利有弊, 我地要比d耐性至得, 無謂激親自己.

Ng360,

真係只有向前盼望,呢個階段會過去, 到時弟弟大D會好D...
或者有時太靠自己都係咁樣, 應該係多祈禱囉!

我都儘量對姐姐唔要求太高喇, 希望佢pick up倒, 又同我仔相處倒已經願了. 有時真係覺得好奇, 請佢地返來係幫手,但點解搞到自己心理唔平衡咁呢? 真係諗下諗下好想自己辭左份工, 自己湊冇咁"褸", 但當然, 自己湊又有另一D野煩...
哈哈, 實在冇乜野係兩全其美喇!

原帖由 Ng360 於 09-4-17 13:16 發表
stliu,

完全明白!! 不過呢d困難時期都只係頭一兩年, 到細個件大d, 識行識走就會好好多. 工人可以帶埋細b去送大b上興趣班, 返學放學等...

尋晚我一家去mommy度食飯, 走果時sheldon問我妹妹呢? 我就話佢同婆婆一齊 ...

請問之前幾時派通告的? 你們點解知道換季日子的?
唔知是否工人唔見了有關notice呢? 是明天要一定換嗎?thanks a lot

原帖由 BBFan 於 09-5-3 23:05 發表
請問之前幾時派通告的? 你們點解知道換季日子的?
唔知是否工人唔見了有關notice呢? 是明天要一定換嗎?thanks a lot

The notice comes together with the school folder received on the orientation day.  Yes, 4 May is the official date for changing to summer uniform.

thanks a lot!