用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 包皮過窄
樓主: CHIULHJ
go

包皮過窄

囝囝一直都有包皮過長問題, 係bk知道可以用藥膏搽好的過案, 我記錄在案. 因為始終只在網上資料, 所以去看qm專科醫生(3月頭)先.

醫生話囝囝包皮過長加窄, 若不做手術會影響將來性生活. 但無話一定要做, 只問想唔想做, 又話如果做要等1年以上, 咁我有備而來就問類固醇搽藥膏得唔得, 佢話通常只2成機會得, 囝囝唔只一個問題, 佢話機會好低, 咁我話橫樹都要等咁耐, 我都想試吓用藥膏. 佢就"係咁易"寫咗藥紙去攞藥膏. 但就唔係bk mami話果隻, 我問派藥職員二隻藥既分別, 佢話都含類固醇, 不過醫生開個支份量低好多.

咁我見連專科醫生都話佢係包皮過長, 就自已去藥房買bk mami個隻藥膏, 開始每晚幫囝囝搽. 如是者大約20日後就見到頭, 以前從未見過"佢", 我地好開心, 繼續再搽多10日"頭頭"出到來, 因為已經差不多出咗大半個頭, 囝囝都話仲係有小小繄, 不過我覺得出到頭就ok, 唔再搽啦, 始終係藥黎. 頭尾一個月就搞掂. e+每晚沖涼只反出來洗下就得. (差不多2 個星期啦).

好高興唔洗做手術, 好多謝bk mami 的推介.

原帖由 CHIULHJ 於 09-4-9 13:42 發表
請問有否因包皮過窄塗類固醇藥膏而成功的例子可分享? 囝囝包皮過窄,小解時前端會脹至 ballon 形狀,從來沒有出現發炎、痕癢,是否要做手術?

Hi lky3107,

請問你囝囝幾歲?

為何你不先試醫生處方的藥膏? 是否怕因含類固醇太低而無法奏效?

請問塗藥膏時要注意什麼? 有什麼技巧?

原帖由 lky3107 於 09-4-17 17:36 發表
囝囝一直都有包皮過長問題, 係bk知道可以用藥膏搽好的過案, 我記錄在案. 因為始終只在網上資料, 所以去看qm專科醫生(3月頭)先.

醫生話囝囝包皮過長加窄, 若不做手術會影響將來性生活. 但無話一定要做, 只問想唔想做 ...

原帖由 CHIULHJ 於 09-4-18 09:35 發表
Hi lky3107,

請問你囝囝幾歲?

為何你不先試醫生處方的藥膏? 是否怕因含類固醇太低而無法奏效?

如現在覺得好些, 我提議都帶他到醫生處再看吓較好, 因有些事情, 不只是肉眼可完全看到, 要靠醫生才可判症.
如你對這醫生有質疑, 可另找其他更好的醫生.
坊間處方及用量, 都是按回醫生指引較穩陣, 不要小看一些看上去以為是的小問題.

如上只是個人意見.

囝囝快九yrs, 因為之前網上的資料非常清楚, 連醫生的名及地址都有, 是名醫, 而且都有好多mami回應用過得, (其實qm個醫生都話得, 不過成功%唔係咁過, 話20%), 因為我諗若搽了qm醫生開的藥膏唔得, 咁我到時都唔知再搽唔搽這藥膏, 因時間已多搽了一段時間, 倒不如就一試用那隻藥膏啦.

我跟據網友教的方法, 睡前, 把皮拉到最底而不覺痛的地方, 用棉花棒把藥膏搽在頂頂周圍, 然後hold二至三分鐘, 完成, 每晚一次.

原帖由 CHIULHJ 於 09-4-18 09:35 發表
Hi lky3107,

請問你囝囝幾歲?

黃巴士

多謝你的提醒

做mami真係要好小心先得

原帖由 黃巴士 於 09-4-18 10:15 發表

如現在覺得好些, 我提議都帶他到醫生處再看吓較好, 因有些事情, 不只是肉眼可完全看到, 要靠醫生才可判症.
如你對這醫生有質疑, 可另找其他更好的醫生.
坊間處方及用量, 都是按回醫生指引較穩陣, 不要小看一些看上 ...

Hi lky3107,

Thank you for your reply!

原帖由 lky3107 於 09-4-20 15:15 發表
囝囝快九yrs, 因為之前網上的資料非常清楚, 連醫生的名及地址都有, 是名醫, 而且都有好多mami回應用過得, (其實qm個醫生都話得, 不過成功%唔係咁過, 話20%), 因為我諗若搽了qm醫生開的藥膏唔得, 咁我到時都唔知再搽 ...

原帖由 lky3107 於 09-4-20 15:15 發表
囝囝快九yrs, 因為之前網上的資料非常清楚, 連醫生的名及地址都有, 是名醫, 而且都有好多mami回應用過得, (其實qm個醫生都話得, 不過成功%唔係咁過, 話20%), 因為我諗若搽了qm醫生開的藥膏唔得, 咁我到時都唔知再搽 ...

你就好啦! 仔仔搽藥就好了!
我都試過用網友介紹的藥膏, 始終未成功, 從未試到返出來, 同時醫生話我搽的藥膏是很強類固醇, 不適宜用.
所以各位mami要留意!

Topical steroid ointment is now the treatment      of choice for phimosis, due to low morbidity, lack of pain or      trauma, and low cost.

A success rate in the      range of 85-95 per cent is reported.

Treatment of narrow      non-retractile prepuce with topical steroid ointment is now      recommended by the American Academy of Pediatrics in its 1999      Circumcision Policy      Statement.

http://www.cirp.org/library/treatment/phimosis/

lky3107
可否pm我藥膏的名稱?等我比我姪仔(他是醫生)睇吓我仔用唔用得,我仔有包皮過長,我都想比個仔試吓。

Hi kachunma,

Please check pm.

原帖由 kachunma 於 09-4-27 11:20 發表

lky3107
可否pm我藥膏的名稱?等我比我姪仔(他是醫生)睇吓我仔用唔用得,我仔有包皮過長,我都想比個仔試吓。

Thank you!我再覆你啦!

原帖由 CHIULHJ 於 09-4-28 10:00 發表
Hi kachunma,

Please check pm.

可否pm藥膏名稱給我,謝謝!

回覆 32# jonamum 的文章

可否pm藥膏名稱給我,謝謝!

Hi Chiulhj,

我仔2歲時有同樣問題, 看過4個醫生 (include Q.E.), 如果有發炎, 一定要做手術.

你一定要看多幾個醫生, 多拿意見, 千萬不要乱用藥.

原帖由 CHIULHJ 於 09-4-9 13:42 發表
請問有否因包皮過窄塗類固醇藥膏而成功的例子可分享? 囝囝包皮過窄,小解時前端會脹至 ballon 形狀,從來沒有出現發炎、痕癢,是否要做手術?