用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 包皮過窄
go

包皮過窄

請問有否因包皮過窄塗類固醇藥膏而成功的例子可分享? 囝囝包皮過窄,小解時前端會脹至 ballon 形狀,從來沒有出現發炎、痕癢,是否要做手術?

你小朋友幾歲? 我小朋友都是過窄, 昨天剛做完手術, 以前都試過搽類固醇藥膏, 但醫生話是非常強, 不宜小朋友搽, 有副作用, 其實小朋友每次沖涼都要洗, 最重要衛生, 不是一定要做手術的. 最好找個好醫生問清楚, 佢會檢查有無其他問題, 原來會量長度, 希望幫到你.

Hi meyonw,

很感謝你的回覆!

囝囝剛剛六歲,請問完成手術後是否可不用留院(當天離開)? 需要限制活動(留在家裡)多少天? 醫生及手術費用(連覆診)約多少?

謝謝!

原帖由 meyonw 於 09-4-9 14:25 發表
你小朋友幾歲? 我小朋友都是過窄, 昨天剛做完手術, 以前都試過搽類固醇藥膏, 但醫生話是非常強, 不宜小朋友搽, 有副作用, 其實小朋友每次沖涼都要洗, 最重要衛生, 不是一定要做手術的. 最好找個好醫生問清楚, 佢會檢 ...

我小朋友11:00am做手術, 手術前後約6小時要在醫院, 手術前不可飲水及吃東西, 手術後要觀察因全身麻醉6小時後才可飲水吃東西(驚嘔吐, 不過我阿仔3:00pm巳飲水吃三文治, 跟住出院).  

醫生話大約7-10日在家.

醫院勁多人(復活節假期), 似酒店.

我囝囝之前summer holiday做完, 係好出名文永基醫生都好好.兩個星期完全好返.  做完唔洗用杯, 用一d叫人做皮去包住.  

Ophelia

Hi meyonw,

謝謝你的回覆!

原帖由 meyonw 於 09-4-10 22:10 發表
我小朋友11:00am做手術, 手術前後約6小時要在醫院, 手術前不可飲水及吃東西, 手術後要觀察因全身麻醉6小時後才可飲水吃東西(驚嘔吐, 不過我阿仔3:00pm巳飲水吃三文治, 跟住出院).  

醫生話大約7-10日在家.

醫院勁 ...

割包皮

請問各位的孩子在那間醫院和那位醫生做手術?

孩子的家庭醫生說要做手術, 但我不知如何找醫生和收費如

何?

opheliay
請問可否給我文永基醫生診所地址及電話?

醒目開學勳章 王國長老

我仔之前都係bk媽咪介紹下幫襯左文詠基e生
(上yahoo search都有好多佢d報導同埋聯絡資料, 呢度我唔細講了, 費事俾版主查封 )
我仔做左約一年, 每次checkup $900, 手術全部費用約$20000, 一日入院(養和大房), 旁晚e生巡完房就走得(所以大房就夠了, 只stay半日)
文e仔係出名唔用杯仔, 用人造皮的(即一大塊膠布裁剪完包住傷口), 話完全唔痛就假既, 尢其是傷口咁"新鮮", 會有分泌, 分完乾左會痴住件衫, 可以想像幾痛, 不過other then that, 基本上無咩大問題, 我仔果時得4歲都handle到(初時我都怕佢粗魯會整親, 原來佢仲謹慎過我!), 未出院已經可以vee vee了, 果晚我唔敢沖涼, 第2日都可以用花灑沖, 無問題, 傷口唔hurt, 係我仔驚屎姐, 行路就住就住! 一星期覆診換膠布就無晒事了
原帖由 opheliay 於 09-4-11 12:06 AM 發表
我囝囝之前summer holiday做完, 係好出名文永基醫生都好好.兩個星期完全好返.  做完唔洗用杯, 用一d叫人做皮去包住.  

Ophelia

醒目開學勳章 王國長老

補充一下, 關於保險
割包皮手術比較"敏感", 一般保險公司都比較多野問(始終有d係父母自願去做, 未必有medical需要)
果時我間保險公司都有問我, 不過我之前真係有門診睇過, e生証明發過炎, 過窄所以有需要做手術
保險公司又問我, 點解門診去st paul, 手術就去養和, 又轉睇文e生, 我咪話, 咁做手術梗係搵個手勢好啦, 咁文e生去養和, 我都無得揀
結果我claim到, 無問題 (記得之前交張claim form俾e生填, 出院時可以拎走)
另外, 有d保險公司可以安排到幫client直接找數(即client唔駛先付款再claim保險), 如果有就最好, 咁100%肯定有approval唔怕claim唔到(要手術前約1-2星期安排, 最好問返保險公司)..............仲有, 留意駛唔駛一定要過夜, 我果時都係驚屎, 所以雖然無過夜, 都係俾左一晚房租, 而早走就當係home leave, 正式checkout都係之後果一日

我個囝做手術時大約$2X,XXX, 覆診$1,000.  佢好在做完都可以take shower.  我個時都係用D舊褲cut 開個中間唔洗比tick到褲.  我個仔好怕痛都無事, 第二日都可以走來走去, 一次止痛藥都無食.

Ophelia

我唔記得佢D address & contact no. 但係, 你可以上網check.  

原帖由 Man04 於 09-4-12 20:47 發表
opheliay
請問可否給我文永基醫生診所地址及電話?

醒目開學勳章 王國長老

我俾左d大人舊t shirt我個仔o係屋企著........
原帖由 opheliay 於 09-4-12 10:14 PM 發表
我個囝做手術時大約$2X,XXX, 覆診$1,000.  佢好在做完都可以take shower.  我個時都係用D舊褲cut 開個中間唔洗比tick到褲.  我個仔好怕痛都無事, 第二日都可以走來走去, 一次止痛藥都無食.

Ophelia

我唔記得佢D ad ...

拆線?
For circumcision (especially for kids), most doctors will use sutures that do not require removal.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-12 21:02 發表
一星期覆診拆線就無晒事了

請問用杯仔保護 bird bird 的,是否可洗澡? 洗澡時傷口是否會痛?

原帖由 CHIULHJ 於 09-4-15 17:17 發表
請問用杯仔保護 bird bird 的,是否可洗澡? 洗澡時傷口是否會痛?

我仔仔係舊年6月尾做,做嘅時候係7歲。
做手術當天早上入院,下午做,大約一個小時完成,第二日早上就可以出院。
醫生話傷口係噴左層膠布,我都按醫生吩咐照舊沖涼 (shower bath),沖好就同佢用paper towel 索走d水,用紙杯仔遮住就ok,過程完全唔痛,其實我個仔由做完手術到一星期後番去覆診,都話唔痛。我第三日仲同佢出街行左陣呀 係我緊張過頭就真呢!

原帖由 babyhim 於 09-4-11 21:53 發表
請問各位的孩子在那間醫院和那位醫生做手術?

孩子的家庭醫生說要做手術, 但我不知如何找醫生和收費如

何?

我個仔舊年係荃灣廣安醫院搵周俊恆醫生做,全程大約$13,000 (兩日一夜)。
因為線頭會自己脫落,所以唔洗拆線。

醒目開學勳章 王國長老

手快快, 打錯左
應該係"一星期後覆診換膠布就無事了"
多謝提點
原帖由 mow-mow 於 09-4-15 10:27 AM 發表
拆線?
For circumcision (especially for kids), most doctors will use sutures that do not require removal.

Hi funfun,

Thanks for your reply!

原帖由 funfun67 於 09-4-15 17:29 發表

我仔仔係舊年6月尾做,做嘅時候係7歲。
做手術當天早上入院,下午做,大約一個小時完成,第二日早上就可以出院。
醫生話傷口係噴左層膠布,我都按醫生吩咐照舊沖涼 (shower bath),沖好就同佢用paper towel 索走d水,用紙杯仔遮 ...

我囝囝一年班時(2007年)都是找文詠基做包皮和小腸氣手術, 他的技術是無可置異, 而且名氣很大, 不過醫德就麻麻及收費勁貴.  囝囝入院後做手術前他都沒有來病房. 做完手術後來了一次逗留了5分鐘, 到第二朝出院前都沒有再來病房, 結果他收了我$1500巡房費(雙人房價錢), 那次在養和住了24小時, 共$6XXXX, 其中有$5XXXX是文醫生收的.
手術後囝囝的brid brid一直都有血水滲出, 每朝起床, 媽煙通都是一片片血跡(並非如他所言二三天便無事). 到第一次覆疹撕開人做皮時bird bird 當然痛, 接著他們用消毒藥水 幫囝囝清洗brid brid(真的很fresh的皮), 囝囝當然大哭大叫, 做母親的都覺得肉痛, 但文醫生及姑娘就異口同聲說根本就不會痛, 是囝囝過度緊張, 佢話痛就由得他說痛啦! 但囝囝當時的傷口仍有血水, 又點會唔痛呢? 文醫生說囝囝的傷口仍然未好要再包人造皮, 咁我問何時再覆疹, 他居然悔氣地說 你喜歡再來或不來都可以, 我當時真的很嬲, 你打正旗號兒科, 但完全無兒科醫生的專業精神, 你幫囝囝再包人做皮難道我自己撕開, 而且你都仲收我$800一次的費用. 所以要選擇文醫生都要顧後價錢(真的有機會保唔足)及售後服務的問題.(雖然囝囝的醫療費用全數由保險公司支付, 但我真的不滿意付了昂貴的費用却受到這樣的態度.)

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-12 21:16 發表
補充一下, 關於保險
割包皮手術比較"敏感", 一般保險公司都比較多野問(始終有d係父母自願去做, 未必有medical需要)
果時我間保險公司都有問我, 不過我之前真係有門診睇過, e生証明發過炎, 過窄所以有需要做手術
保險 ...

醒目開學勳章 王國長老

講真, e生巡房, 十個都有9個都係短短幾分鐘, 望一下講2句就收一千幾百........仲2人房tim, 可能一次都唔只幾百了, 香港d醫療制度就係咁怪, 明明都係同一個手術同一個procedure, 房升級, 就咩價錢都跟住升(用舊棉花都貴d)
文e生係貴架(我都知), 不過果時我都係保險全包(我都好"慳儉"只係住大房, 其實我可以住單人房都包晒的), 既然全包, 當然揀個手勢好了
如果講不愉快經歷, 就係我仔返去覆診, 佢好驚, 用手遮住bird bird, 醫生都無話好有耐性咁tum佢lor, 直接話"你唔好遮住我啦".......無耐性唔算無醫德掛......

原帖由 longfung 於 09-4-17 12:12 AM 發表
我囝囝一年班時(2007年)都是找文詠基做包皮和小腸氣手術, 他的技術是無可置異, 而且名氣很大, 不過醫德就麻麻及收費勁貴.  囝囝入院後做手術前他都沒有來病房. 做完手術後來了一次逗留了5分鐘, 到第二朝出院前都沒有 ...