用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有無小朋友因中耳炎而影響到聽覺o架 ...
樓主: Edvychan
go

[聽/語障] 請問有無小朋友因中耳炎而影響到聽覺o架 [複製鏈接]

一般耳仔如果反覆發炎, 而且聽力好差, 影響到學習, 就會建議做耳管手術。呢個手術不少見, 不少小朋友都有做, 尤其是6歲前的小朋友一般患中耳炎的機會較大。是一個小手術。

不過始終是手術, 我都會建議你去睇多個醫生取second option才決定。

這討論板及本人知道的較常做耳管手術的耳鼻喉醫生有 (是家長的口中得知, 沒有廣告成份, 亦不是專業意見, 請家長自行作查詢及決定找那一位醫生):

許由http://www.hkdoctors.org/chinese/docsearch2.asp?id=12286

蔡德佳  http://www.hkdoctors.org/chinese/docsearch2.asp?id=15009

另外其他耳鼻喉醫生可以在以下link找到
http://www.hkdoctors.org/chinese/index.asp

原帖由 wttcly 於 09-6-11 14:48 發表
我上星期六睇咗耳鼻喉醫生, 證實囡囡中耳積水. 醫生REFER我地去做個聽力測試, 話下次覆診帶埋爸爸一起, 解釋做手術的細節.

後來我上綱SEARCH中耳積水的資料, 見到有啲媽咪話食抗生素有機會可以排咗啲水. 不使做手術 ...

以小弟所G,排水同抗生素係無關系既.

抗生素係醫病,排水係人體自然機制.

另外,如果你睇既 E 生一味 sell 你做手術,小弟建議你
以後唔好再睇佢.

照個醫生的意思就做手術係唯一的排水方法, 佢完全無提過其他可以醫好的方法.

我想問下, 咁如果有中耳積水, 依家可不可以游水呢?

我見啲媽咪話手術後有條管不游得, 咁依家未做手術又得不得呢?

原帖由 poonpoon 於 09-6-13 17:07 發表

以小弟所G,排水同抗生素係無關系既.

抗生素係醫病,排水係人體自然機制.

另外,如果你睇既 E 生一味 sell 你做手術,小弟建議你
以後唔好再睇佢.

原帖由 wttcly 於 09-6-14 00:41 發表
照個醫生的意思就做手術係唯一的排水方法, 佢完全無提過其他可以醫好的方法.

我見啲媽咪話手術後有條管不游得, 咁依家未做手術又得不得呢?

...

小弟唔係醫生,所以唔敢講咁多.

都係建議你睇多個專科,攞多個意見.

小弟細路個K屎,睇左三個添.
另外可以去有耳鼻喉既私家醫院睇.....

已經pm了你.

一般小孩6歲前都很容易中耳積水,你個女之前是不不有中耳炎?
而且6歲前的小朋友的排水功能都比較差.所以如果自己排唔到d水.會令耳內的神經線壞死.而且聽力就會有問題.

我個仔係大約在9個月內做了2次手術.

他第1次條導管脫落了之後,又再積水.點之都係唔可以自己排水.所以又要再做.第2次連增值體都割細了.

之後.一路都ok.

醫生說過了6歲後應該好好多.

你可以去帶女女去check下個聽力.帶個report比我pm你那個醫生看下.

我個仔現在雖然要戴耳機,不過係在主流學校返學.

如果有問題你可以再問啦,儘量幫下你,比d意見你啦!

原帖由 wttcly 於 09-6-11 14:48 發表
我上星期六睇咗耳鼻喉醫生, 證實囡囡中耳積水. 醫生REFER我地去做個聽力測試, 話下次覆診帶埋爸爸一起, 解釋做手術的細節.

後來我上綱SEARCH中耳積水的資料, 見到有啲媽咪話食抗生素有機會可以排咗啲水. 不使做手術 ...

中耳積水應該唔可以游水
有導管一定唔可以游.因為導管放在個耳膜上穿了個洞才可以放水.要等條管脫了.個耳膜生埋了才可以游水,最好戴上耳塞.

...

...

如果耳仔本手已知道有發炎, 當然最好都係唔好游水。因為水壓可能會令耳仔不適,而且游水可能令耳仔的"病情"更嚴重。

中耳炎及耳管手術, 找來了一點資料給你。

耳管, 又名Grommet, 或Tympanostomy tube,可以令中耳空間通氣, 減少發炎機會。

根據以上網站所講及本人所知, 若發現小孩患中耳炎, 一般會先用抗生素,若反覆發炎, 就會建議耳管手術 (http://w3.mc.ntu.edu.tw/department/ent/question/q8.htm)

如果做了grommet (耳管) 術, 中耳同埋外耳通就會相通。即係流入外耳道的水會直接入中耳, D水污嘈會令中耳發炎。所以做了grommet手術, 耳仔就唔可以入水。(唔入水 = 唔去游水, 或戴耳塞去游水)

以下是網上資料講解通氣管要注意的事項:
http://www.drugnet.com.hk/health/017-9.htm
一、通氣管會在數月至數年後自動脫落,故無須煩惱移除之問題。
二、放完之後不但不會影響聽力,且因此改善了積液之問題而改進了聽力。
三、至於可否游泳見人見智,我認為只要耳塞戴緊,應不會造成問題。當然,潛水之活動應避免。
四、若有持續流膿之情形應至耳鼻喉科醫師處治療。

希望以上資料幫到你....

我個囡8歲, 一直佢都未試過中耳炎, 係成日有啲鼻敏感, 早上會有鼻水. 佢係有時同佢講嘢, 佢有少少聽不到, 我都不為意, 後來個補習老師話佢不知係專注力不集中定聽不到, 我先帶佢睇醫生, 我覺得佢又好似不係好嚴重, 因為佢聽不到人講嘢都係一時時, 不係經常性.

我上次睇醫生, 個醫生話中耳積水不關游水事.

我仲啱啱幫佢報咗游水.

POONPOON,

咁你小朋友都係中耳積水嗎? 最後點呀? 可以分享下嗎?

中耳炎可能不是因為游水, 不過有中耳炎就唔好去游水喇....

中耳積水可能係鼻敏感之後有發炎,d細菌會傀去耳朵.

之後可能會中耳炎..

游水當然唔一定會積水,而且個人排水功能好就唔一定d水會積在中耳個度

原帖由 wttcly 於 09-6-14 20:15 發表
我個囡8歲, 一直佢都未試過中耳炎, 係成日有啲, 早上會有鼻水. 佢係有時同佢講嘢, 佢有少少聽不到, 我都不為意, 後來個補習老師話佢不知係專注力不集中定聽不到, 我先帶佢睇醫生, 我覺得佢又好似不係好嚴重,  ...

中耳炎好多時係因為耳咽管功能欠調。 耳咽管係耳, 鼻, 喉相通的地方

6歲前的小朋友, 因為頭仔細, 所以耳咽管較平, 如果中耳有積水, 好難從鼻/喉流走 (排水差)。到了成人, 頭仔夠大了, 耳咽管會變為向下鈄,就算中耳積水, 都會在鼻/喉流走 (排水很易), 不會引發中耳炎。

所以一般小朋友大個左, 中耳炎的機會就會細左好多

原帖由 wttcly 於 09-6-14 20:15 發表
POONPOON,

咁你小朋友都係中耳積水嗎? 最後點呀? 可以分享下嗎?

係呀,而且係好反覆添.所以佢睇醫生都好密下.
而家都重有少少水.
6月初帶佢反 正苦 check 耳,
耳壓正常,不過因為還有少少水既關系,聽力低左 DD.
G前可以聽到支針跌落地 ( 醫生形容既 ),而家差左少少,
不過仍然係正常範圍內.
無藥可以食,只有等佢自已水退.順其自然.

睇睇 :
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2119367&page=1#pid32041721

而家睇開既醫生比較取向由得細路B同細菌自已打餐飽,
唔中意用藥.所以好多時睇佢都係齋睇無藥帶走.

而我地就好小心,少少唔對路就帶佢去睇專科.

有時小弟會間唔中同細路 B 玩聽聲尋寶遊戲,
專登用 D 會產生好輕微聲音既野,收埋佢,
要佢搵返出黎. 細路 B 好中意玩架 ... ha ha..

我就用呢種方法去不定期試下佢聽覺好唔好.

原帖由 icanhear 於 09-6-15 00:39 發表
中耳炎好多時係因為耳咽管功能欠調。 耳咽管係耳, 鼻, 喉相通的地方

6歲前的小朋友, 因為頭仔細, 所以耳咽管較平, 如果中耳有積水, 好難從鼻/喉流走 (排水差)。到了成人, 頭仔夠大了, 耳咽管會變為向下鈄,就算中耳 ...

係呀.....小弟都係等緊細路 B 大,希望佢發育完善左,
耳咽管好左,唔洗再日日擔心 ~~~

POONPOON,

你小朋友係不係好細呀?

你意思係話, 你等緊佢大大下, 啲積水自己排走?

原帖由 wttcly 於 09-6-15 14:52 發表
POONPOON,

你小朋友係不係好細呀?

細路 B 而家 6歲半 lu.

正常既話,水係會 3 個月 內自已排走.

等佢大既意思係好似 icanhear 版主哥哥咁講,
佢大D既時候, 耳咽管 發育完成,中耳炎發生既機會
就自然少好多,無左中耳炎,就唔會再有中耳積水既情況
出現.

唉.....養兒一百歲 ~~~

原帖由 wttcly 於 09-6-15 14:52 發表
POONPOON,

wttcly,

你小朋友係不係好細呀?

八掛下,你小朋友做左聽力測試未?

有點唔明白既地方,你個情況唔係重覆番發,
做乜個醫生第一次積水就叫你做手術?
唔通已經積左好耐?

如果再有問題,唔方便係度講,可以 PM 我.

唉, 我都好煩, 我小朋友都有中耳積水, 食咗3個星期葯到, 個醫生就話, 水退了, 可以不使食葯住, 去做個TEST. 停咗葯一個月到, 我帶佢去做TEST, 出來個結果不係咁好, 噚日帶佢睇醫生, 順便睇埋報告, 醫生就話個RESULT不係咁好, 再食葯, 可能都要做手術....

暑假又幫佢報咗游水, 其實游不游得水呢?

如果可以, 建議用游水耳塞, 咁可以放心一點, 小朋友可以去玩水開心下...尤其天氣咁熱...

游水耳塞可以去聽覺中心倒模訂造
若第日真的決定做耳管手術, 游水耳塞也可以在洗頭沖涼時用來防止耳仔入水

不知聽覺中心係邊呢? 訂造游水耳塞大約幾錢呢?

我想問下, 如果排政府耳鼻喉科, 不知邊間醫院有專科呢?

原帖由 catbabycat 於 09-8-5 10:38 發表
不知聽覺中心係邊呢? 訂造游水耳塞大約幾錢呢?

我想問下, 如果排政府耳鼻喉科, 不知邊間醫院有專科呢?

其實好多間聽覺中心都有得做, 峰力而家做緊推廣...好似只係百幾蚊一隻, 你打電話去問下... 2311 2828
http://www.phonak.com.hk/promotions/SWP.html

我知道以下醫院的耳鼻喉科.

東區尤德夫人那打素醫院 - 耳鼻喉科

香港柴灣樂民道 3 號

雅麗氏何妙齡那打素醫院 - 耳鼻喉科

新界大埔全安路 11 號

屯門醫院 - 耳鼻喉科

新界屯門青松觀路

仁濟醫院 - 耳鼻喉科

新界荃灣仁濟街 7-11 號

油麻地賽馬會專科診所 - 耳鼻喉科

九龍油麻地炮台街143號11樓

廣華醫院 - 耳鼻喉科

九龍窩打老道 25 號

東華醫院 - 耳鼻喉科

香港上環普仁街 12 號

瑪麗醫院 - 耳鼻喉科

香港薄扶林道 102 號

威爾斯親王醫院 - 耳鼻喉科

新界沙田銀城街 30-32 號 李嘉  

誠專科診療所3樓

將軍澳醫院 - 耳鼻喉科

將軍澳坑口寶寧里 2 號

基督教聯合醫院 - 耳鼻喉科

九龍觀塘協和街 130 號

大口環根德公爵夫人兒童醫院 - 耳鼻喉科

香港薄扶林大口環道 12 號

參考資料: http://www.audiology.org.hk/chi/p2_4a.asp

‹ 上一主題|下一主題