用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 近視小朋友, 應長期帶眼鏡, 還是望近事物時要除眼鏡? ...
go

近視小朋友, 應長期帶眼鏡, 還是望近事物時要除眼鏡?

囡囡要帶眼鏡, 眼科醫生話, 做功課﹑用電腦﹑望近事物時要除眼鏡, 減少眼部壓力, 望遠事物就要帶眼鏡。 但一般帶眼鏡人事話經常又除又帶會增加近視深度, 有無帶眼鏡的小朋友, 其他醫生或視光師點講?

請分享啦.

真係未聽過,小女八歲,四百幾
[IMG]http://i245.photobucket.com/albums/gg60/szebaba/sze.jpg[/IMG]

我女女百零度,望黑板先戴眼鏡。

It is true.  In western countries, the doctors suggest you do not need to wear glasses when doing homework, reading ......

原帖由 芯朗 於 09-4-8 08:30 發表
囡囡要帶眼鏡, 眼科醫生話, 做功課﹑用電腦﹑望近事物時要除眼鏡, 減少眼部壓力, 望遠事物就要帶眼鏡。 但一般帶眼鏡人事話經常又除又帶會增加近視深度, 有無帶眼鏡的小朋友, 其他醫生或視光師點講?

請分享啦.:question ...

http://www.hkvisioncare.com/spec.htm
http://www.kmuh.org.tw/www/ophthal/myopia6.htm

回覆 # 的文章

多謝heiheima轉載文章, 及Sincelia分享,但咁就複雜, 睇完這片文章, 就話要常帶, 隨了睡覺和洗白白, 但眼科醫生及sincelia所知,又唔係咁講, 又無其他媽咪可分享下.

我朋友都話:如果又除又戴會加快及加深近視度數(不過就提供唔到科學根據),所以我都想知係唔係.

我個囡的CASE是時戴時不戴, 但結果每半年增加100度, 一年間由100度變成300度。所以我覺得要不不戴, 要不長戴比較好

原帖由 芯朗 於 09-4-8 08:30 發表

請分享啦.:question ...

咁如果你見佢望電腦, 做功課&書都"幪"灑眼, 好似"聞"本書咁, 你會唔會俾佢帶眼鏡呢???

黃巴士

我囡囡又無幪眼, 不過, 成日坐姿都好低, 真係好似聞書咁, 我覺得佢只慣性坐得不好.

我2個女都係時時戴住,除咗冲涼&睡覺外.檢查時冇增加度數,都可以keep 住
視光師話唔好又除又戴,會加深得好快,尤其係發育緊嘅小朋友

原帖由 芯朗 於 09-4-14 11:55 發表
我囡囡又無幪眼, 不過, 成日坐姿都好低, 真係好似聞書咁, 我覺得佢只慣性坐得不好.

咁你囡囡幾歲, 幾多度近視??

醒目開學勳章

原帖由 Sincelia 於 09-4-9 19:58 發表
It is true.  In western countries, the doctors suggest you do not need to wear glasses when doing homework, reading ......

my doctor also say that.