用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係唔係好多學校都唔buy公文?
go

係唔係好多學校都唔buy公文?

如果學校唔係好接受公文既教學法, 係唔係造profile同面試時都唔好提及阿仔有讀公文會好啲呢?

點解咁講呀?我都唸住加上去呀?

原帖由 janmom 於 09-4-8 00:12 發表
如果學校唔係好接受公文既教學法, 係唔係造profile同面試時都唔好提及阿仔有讀公文會好啲呢?

janmom,

我上年比我囝讀咗幾個月"小一面試班",其中有d家長班是教整porfolio....個"主理人"就特別強調如果有其他課外活動的話,就唔好寫"公文x"喎!!!

原帖由 janmom 於 09-4-8 00:12 發表

咁負面?咁我唔寫了。

原帖由 fi-fi 於 09-4-8 13:24 發表
janmom,

我上年比我囝讀咗幾個月"小一面試班",其中有d家長班是教整porfolio....個"主理人"就特別強調如果有其他課外活動的話,就唔好寫"公文x"喎!!!

有沒有解釋什麼原因?

我都想知原因,有沒有朋友真的試過把公文寫入profile內而被學校收錄或者被質疑?

Kumon class is just an interesting class at all in the general public and I can say that it is no difference from many private tutoring centre. Why have to count them in?

因我有朋友話有啲學校唔係咁鍾意公文嗰種只train小朋友做數而冇訓練思考既教學法, 所以叫我諗清楚先好加上profile喥! 唔知係唔係真, 所以問吓大家囉.

原帖由 janmom 於 09-4-8 23:49 發表
因我有朋友話有啲學校唔係咁鍾意公文嗰種只train小朋友做數而冇訓練思考既教學法, 所以叫我諗清楚先好加上profile喥! 唔知係唔係真, 所以問吓大家囉. ...

我個女現在k2, 我上年都比個女讀公x數, 讀了3個月之後就停咗, 我覺得佢地只train d小朋友去死記死做, 其實很多時候佢地未必知點解, 所以係幫唔到小朋友的思考
之前, 帶個女見教育心理學家, 佢都唔係好buy公文的教法

我想, 學校係因為想收思考力好的小朋友, 所以若果你強調你的小朋友讀公文的話, 可能學校覺得你的小朋友唔夠思考力, 而對你的小朋友的印象大打折扣

以我所知, 好似有很多學校都唔信公文x裡面的"超越年級"成績, 當我和個女的班主任講起公文x, 佢地的語氣好似很奇怪我會比個女讀, 佢地都唔係好認同公文x, 連幼稚園的老師都有咁的反應, 小學的老師唔buy公文都唔奇

醒目開學勳章 王國長老

我女學校就係唔buy公文數果d
d校長/老師會覺得, 公文操練, 就係要小朋友唔駛用腦(雖然咁講好難聽), 一味記記記, 快快快, 對小朋友邏輯思維訓練無幫助
所以我女學校, 一上小一做既第一份工作紙, 唔係幾十條單位加數, 而係"合十法", 即4+7=?, 要小朋友識拆開個7, 變成6+1, 而4+6=10, 仲有個1, 所以答案係11, 咁做3,4題, 好過叫小朋友做公文數100題
其實學校都知好多小朋友有學過kumon, 你話真係會影響收生咩? 我又覺得未必, 不過難免會令學校覺得, 家長著重於機械式操練lor.............寫唔寫落去, 我呢度唔comment了
原帖由 janmom 於 09-4-8 11:49 PM 發表
因我有朋友話有啲學校唔係咁鍾意公文嗰種只train小朋友做數而冇訓練思考既教學法, 所以叫我諗清楚先好加上profile喥! 唔知係唔係真, 所以問吓大家囉. ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-9 10:32 發表
我女學校就係唔buy公文數果d
d校長/老師會覺得, 公文操練, 就係要小朋友唔駛用腦(雖然咁講好難聽), 一味記記記, 快快快, 對小朋友邏輯思維訓練無幫助
所以我女學校, 一上小一做既第一份工作紙, 唔係幾十條單位加數,  ...

我個女無讀公文數之後, 去再讀Enopi數
真係同公文數好唔同, Enopi數唔會著重要做得多, 做得快
而家, 我個女做到Level 5尾, 開始學+5的計算, 果老師係教佢將個數字分開, e.g. 9+5 就教她將個5分1同4, 然後9+1=10, 剩番4, 所以係=14(同你個女的學校一樣咁教), 而且Enopi數分Basic Thinking同Critical Thinking, 係Critical Thinking裡真的訓練到她的思考, 其中有一種訓練就是要她用指定數量的shape砌出指定的圖案(好似玩七巧板), 初時, 個女要我選定要用的shape, 然後帶著她去砌, 現在, 她完全不須要我的幫助(只讀了4個月), 很快就砌到出複雜的圖案, 一眼就知要用什麼shape, 所以, 我覺得她的思考和想像力好咗好多, 她好鍾意做
仲有, 佢地提供很多的輔助教材比我地, d shape都係佢地比的輔助教材之人, 學費包晒, 唔洗額外比錢

hi, kathylo

我想知enopi數係點ga?幾錢一個月?邊度學ga?

唔該解答一吓

原帖由 kathylo 於 09-4-9 14:09 發表

我個女無讀公文數之後, 去再讀Enopi數
真係同公文數好唔同, Enopi數唔會著重要做得多, 做得快
而家, 我個女做到Level 5尾, 開始學+5的計算, 果老師係教佢將個數字分開, e.g. 9+5 就教她將個5分1同4, 然後9+1=10,  ...

我個人唔會將d (academic) 學數, 學英放係profile度, 只會放體藝既活動or比賽證書等等.... 唔好以為多就係好呀, 會弄巧成拙...我稔無人會講比學校聽自己去上interview class卦 ?

原帖由 overview 於 09-4-13 12:37 發表
我個人唔會將d (academic) 學數, 學英放係profile度, 只會放體藝既活動or比賽證書等等.... 唔好以為多就係好呀, 會弄巧成拙...我稔無人會講比學校聽自己去上interview class卦 ? ...

我都覺得在 profile 要揀野擺落去, 而唔係咩都放晒落去. 擺得太多 & 唔適合的東西落去 profile, 會令人覺得家長強逼一個只得4-5歲的小朋友做得太多野, 冇晒時間去享受童年.

公文的 certificate 我覺得就唔好放落去, 畢竟 interview時有時會涉及學術方面, 小朋友係會有機會在呢方面表現出黎.

比賽的 certificate, e.g. 朗誦/講故事, 有冇獎唔緊要, 可以放落去.

小朋友的勞作/畫作 - 睇到小朋友的思維

家庭照 (去郊外, park, museums, 做運動 呢d相片), 睇到家長放心機去教養小朋友.

醒目開學勳章 王國長老

個人覺得, 睇下咩學校啦
有d家長, 幼稚園已經要小朋友去考英文試, 香港唔夠年齡都要返深圳報, 享受童年? 我相信唔係每一個家長杯茶.......當然亦有學校buy, 家長至會咁做啦
所以academic野, 寫定唔寫, 真係depends on你考邊類型學校喇
原帖由 birdbird 於 09-4-13 04:30 PM 發表
我都覺得在 profile 要揀野擺落去, 而唔係咩都放晒落去. 擺得太多 & 唔適合的東西落去 profile, 會令人覺得家長強逼一個只得4-5歲的小朋友做得太多野, 冇晒時間去享受童年.

公文的 certificate 我覺得就唔好放落 ...

原帖由 hin_ma 於 09-4-12 18:11 發表
hi, kathylo

我想知enopi數係點ga?幾錢一個月?邊度學ga?

唔該解答一吓

唔好意思, 放假少咗上網, 咁遲先覆你
Enopi數分Basic Thinking和Critical Thinking兩parts, 你可以入佢個網睇下http://www.enopi.com/Main/index.aspx

現在$600一個月, 包晒所有教材和輔助工具
初時, 佢地只有home tutor(即係好似上門的補習老師, 但係你上老師屋企), 現在有"門市"
我個女係去home tutor屋企, 逢星期一放學就上去, 因為這段時間無其他小朋友(正常home tutor會同時間教兩至三個小朋友), 所以我個女是一對一上堂, 一堂大約45-60分鐘

原帖由 kathylo 於 09-4-13 22:25 發表

Enopi數分Basic Thinking和Critical Thinking兩parts, 你可以入佢個網睇下http://www.enopi.com/Main/index.aspx

初時, 佢地只有hom ...

可否比你個home tutor 資料我呀? thanks

原帖由 kathylo 於 09-4-13 22:25 發表

初時, 佢地只有hom ...

Hi kathylo,

想問下妳囡囡會唔會覺得悶同唔想學. 我都想搵 D 關於思考及邏輯o既課程比囝囝讀, 但要有趣味性. 唔知妳講o既課程好唔好呢

原帖由 rabbitpiggy 於 09-4-15 08:52 發表

可否比你個home tutor 資料我呀? thanks

大圍的冼老師(女), 佢係馬鞍山有一間Enopi的Center, 你可以打電話比Enopi的office, 問下佢地, 網上都有這位老師的電話

原帖由 Gar 於 09-4-15 13:26 發表

Hi kathylo,

想問下妳囡囡會唔會覺得悶同唔想學. 我都想搵 D 關於思考及邏輯o既課程比囝囝讀, 但要有趣味性. 唔知妳講o既課程好唔好呢

我個女就話公x式悶, 甚至要我們罵她, 她才很不願意地做佢地d工作紙, 那時果問題係時間到, 我個女唔係做錯, 只係唔可以準時完成, 上堂又成日換導師, 攪到阿女上堂唔出聲唔合作, 個負責人仲係我面前罵我個女, 又話好難教, 好唔聽話, 個時已經交咗一個月的學費, 但我地唔想令個女繼續"受罪", 所以, 我地決定即刻停
之後, 去咗Enopi試堂, 個女就即刻表現開心, 還說很喜歡做Enopi的Workbook, d workbook好colorful, 佢地見我個女掌握到同埋識做, 老師會同佢跳級, 佢地都會計時, 但係只作參考, 唔會限定幾多分鐘要完成, 所以, 直到現時為止, 我個女都肯係我地回家時, 自動自覺做完當日的workbook, 仲有, 佢地係唔會要我個女一日要做好多workbook, 初時, 每日做半本, 有時阿女會一口氣做晒一本workbook, 我問佢why, 佢話鍾意做所以做晒一本, 真係同公x式好唔同