用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 終於買左個發聲地球儀比亞仔學地理
樓主: catlam123
go

終於買左個發聲地球儀比亞仔學地理 [複製鏈接]

please pm to me, tkx

ytpeople, sent again la.

原帖由 pakchunmama 於 09-4-14 22:47 發表

Hi, can u pm me where u buy the map and the book which show the flags and countries photos. Many thanks!

I've sent a pm to you already.  Pls check.

catlam123,
收到喇,唔該晒!
原帖由 catlam123 於 09-4-15 14:18 發表
ytpeople, sent again la.

原帖由 cornelius 於 09-4-15 16:26 發表

I've sent a pm to you already.  Pls check.

已經收到嘞!唔該晒!但我想問下,你話map係o係屋苑商場買,其實我之前都買咗一張都係$10 o既,係o個d流動書灘,o個張o野中間係map,四條邊印晒d國旗,但我個仔就唔多like睇囉!咁你o個張係咪就係呢張?

原帖由 pakchunmama 於 09-4-15 20:25 發表

已經收到嘞!唔該晒!但我想問下,你話map係o係屋苑商場買,其實我之前都買咗一張都係$10 o既,係o個d流動書灘,o個張o野中間係map,四條邊印晒d國旗,但我個仔就唔多like睇囉!咁你o個張係咪就係呢張? ...

係啊,就係$10張好似妳描述的一樣。其實我仔仔開始時都不是很熱衷,triggering point可能因我們去過一些國家同城市旅行,引發他的興趣(他尤其雀躍當提到從香港搭飛機(用手指指住點飛)飛到有關目的地),跟住我太太就介紹該國的國旗,如是者他把國家與國旗連繫上,老婆亦會趁機介紹該國是屬於哪一個洲,國旗的顏色及特徵等。仔仔亦會要求知道該國的中英文名稱。

老婆每天跟他「玩」認識一個國家同國旗,他亦樂此不疲。當然,我們曾去過的地方有限,但這親子遊戲已令仔仔上癮一樣。後來,在圖書館看到一本印有不同國旗及介紹該國資料的圖書,心想把它借回家,以方便進行親子遊戲,可惜該書是參考書不能外借,因此當在屋苑流動書攤看到該書平售,老婆便買回家方便施教。

相比樓主提到的發聲地球儀,我們買的會較遜色,起馬沒有國歌(希望遲一點通過互聯網學吧)。但價錢就平很多,若孩子懂得自發學習,相信一幅地圖所列載的資料亦應較豐富。

希望幫到妳啦!

Hi,catlam123,

pls. pm me.  thx

can you pm for me too? thanks.

can you alo pm for me please?

原帖由 yutung 於 09-4-16 03:04 發表
can you pm for me too? thanks.

Happyhappymom, yutung and nck, sent to you la. pls check your pm.

我很同意cornelius, 學習未必要很貴的玩具或器材.只要引發到小朋友的學習興趣,加上不斷反覆溫習都可以有很好的成績.

我so far真係好體會到 learning everywhere 的重要性. 例如我教亞仔學數字,我唔單止用一種教具:1-100 playing cards, montessori 1-9999數字板,超過10本以上有關數字的書,1-100 poster都有兩張貼係屋企,平時成日同佢一起數吓屋企有幾多個人, 碗中有幾多粒raisin, ....依家佢2yrs3m好鍾意數字.可以用英文, cantonese, putonghua,印尼話數1-100.我地開始教+數.

所以我見佢對d國家名嘅flash card咁有興趣,咪買埋個地球儀比佢,我諗住都會買埋cornelius話個d地圖,等亞仔可在不同情況下都見到同一樣的字,佢會學得快d同in context.

cornelius,

請問你仔仔讀幾年級啊?
原帖由 cornelius 於 09-4-15 23:39 發表

係啊,就係$10張好似妳描述的一樣。其實我仔仔開始時都不是很熱衷,triggering point可能係因我們去過一些國家同城市旅行,引發他的興趣(他尤其雀躍當提到從香港搭飛機(用手指指住點飛)飛到有關目的地),跟住我太太就介紹該國的 ...

can u also pm the details for me

thanks a lot...

原帖由 cornelius 於 09-4-15 23:39 發表

係啊,就係$10張好似妳描述的一樣。其實我仔仔開始時都不是很熱衷,triggering point可能係因我們去過一些國家同城市旅行,引發他的興趣(他尤其雀躍當提到從香港搭飛機(用手指指住點飛)飛到有關目的地),跟住我太太就介紹該國的 ...

真係好多謝你o既經驗呀!其實我地都有o係個map上面指番同個仔去過o既國家位置,但冇諗到可以伸延到講咁多o野,睇完你太太o既教法,對我好有幫助,等我都試一試先!

原帖由 ytpeople 於 09-4-16 11:58 發表
cornelius,

請問你仔仔讀幾年級啊?

仔仔讀緊K1

原帖由 ytpeople 於 09-4-16 11:58 發表
cornelius,

請問你仔仔讀幾年級啊?

仔仔讀緊K1

原帖由 catlam123 於 09-4-16 09:34 發表
我很同意cornelius, 學習未必要很貴的玩具或器材.只要引發到小朋友的學習興趣,加上不斷反覆溫習都可以有很好的成績.

我so far真係好體會到 learning everywhere 的重要性. 例如我教亞仔學數字,我唔單止用一種教具:1 ...

在小朋友年幼時, 父母必定是孩子最重要的老師.  我亦十分認同 learning everywhere這說法, 對小朋友來講係最自然不過的.

原帖由 catlam123 於 09-4-16 09:10 發表
Happyhappymom, yutung and nck, sent to you la. pls check your pm.

Can you pls pm me here, many thx in advance.

elmocookie, sent to you la.

原帖由 pakchunmama 於 09-4-16 12:22 發表

真係好多謝你o既經驗呀!其實我地都有o係個map上面指番同個仔去過o既國家位置,但冇諗到可以伸延到講咁多o野,睇完你太太o既教法,對我好有幫助,等我都試一試先! ...

唔駛客氣, 分享同交換育兒心得, 既係BK用戶的權利, 亦係義務啊.
‹ 上一主題|下一主題