用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 真鐸學校 請問有否真鐸的家長,入來傾下
樓主: connielam
go

請問有否真鐸的家長,入來傾下 [複製鏈接]

原帖由 CPLau129 於 11-7-27 21:01 發表
係呀,個website 資料好舊,好似班級編制重係show 08-09年,2年冇update.  如果可以有升中結果就好啦.

同意,係就好了!

原帖由 jmdd 於 11-7-23 11:48 發表
Hi,
Sorry for late to reply due to I am so busy in these days.

報歉, 我是在職daddy . 我是基督徒, 不過是落在荊棘裹的種子.  --->幸會幸會,罕見的爸爸在此角落留下足跡!! 值得加獎.你的小朋友真幸福!!

"有愛心"應該是所有小學的最基本要求. 真铎會否做的較好應該由舊生家長俾意見. 唔知kammy和waterfall兩位mami或者其他家長可不可以俾d意見?  ...

---> 愛心此方面有待我們和小朋友親身體驗, Coming soon........

多資源 -----> 多社工此校三個 (一般學只得一個or 幾間share 一個),地方大.小班,老師與學生比例高和 share 了部份中學的資料.因小兒並不是精靈聰明的小孩,所以資料與愛心是我較為欣賞和關心部份.

原帖由 connielam 於 11-7-29 13:11 發表

到現時為止,囡囡都是愉快學習,我都仲喜歡真铎呢杯茶.

多謝你的回復! 我都期盼能如此!

多謝分享!

原帖由 samanthat38 於 11-7-29 14:36 發表

---> 愛心此方面有待我們和小朋友親身體驗, Coming soon........

多資源 -----> 多社工此校三個 (一般學只得一個or 幾間share 一個),地方大.小班,老師與學生比例高和 share 了部份中學的資料.因小兒並不是精靈聰 ...

多謝你的分享! 這方面我真係未諗過, 又多佐一個角度來看真铎.

回復 1# Nam-BaBa 的帖子

是有些奇怪. 可能是編制一直如此, 也有可能是仍有少數聽障學生需要協助.

不過, 我個人對此并不介意, 甚至覺得是學校的一個優點.

nam-baba, 你自行最終揀佐邊個學校啊?

回復 2# Nam-BaBa 的帖子

有多幾個社工仲好.

請問有無小朋友今年係讀四年級可以分享下.如果中文科係增潤二組的..有事想請教
囝囝昨天剛派左中文小測,得26/58,35/58才合格,他說最高分才39/58,大半班唔合格..想知是這份券是否很深..我自己就偏向覺得中文科老師教法有問題..因為這是4年以來第一次唔合格..所以比較重視..希望找到方法幫囝囝..希望有人可以分享..謝謝!

原帖由 大傻蛋 於 11-10-20 11:59 發表
請問有無小朋友今年係讀四年級可以分享下.如果中文科係增潤二組的..有事想請教
囝囝昨天剛派左中文小測,得26/58,35/58才合格,他說最高分才39/58,大半班唔合格..想知是這份券是否很深..我自己就偏向覺得中文科老師教 ...

老師的教法是有影響,但小朋友語文基礎都很重要,單靠老師/練習的幫助不大,只是治標.要治本的,就要打好語言基礎,不外乎都是靠閱讀,平而實.最好每晚用15分鐘親子閱讀,是會辛苦d,但日子有功,開始會見收成.

謝謝回覆及分享..會努力嘗試..thx!

Add Oil! Even my English standard improving little by little by reading story books with my daughter regularly!

關於英文閱讀, 請問平時看些什麼書啊?

原帖由 jmdd 於 11-11-2 13:20 發表
關於英文閱讀, 請問平時看些什麼書啊?

oxford reading tree, lady bird, scholatics, tick-tock series (忘記出版社), longman 的系列都不錯,不過最緊要囡囡喜歡那本書,同按小朋友的程度選擇.
‹ 上一主題|下一主題