用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 真鐸學校 請問有否真鐸的家長,入來傾下
go

請問有否真鐸的家長,入來傾下 [複製鏈接]

你地好,囡囡今年9月在真鐸讀小一,入來傾下.

真鐸的家長,請問你地平日會給小朋友帶什麼小食/茶點回校?另外,如果小朋友SICK,學校會幫忙餵小朋友吃藥嗎?
   1    0    0    0

原帖由 connielam 於 09-4-6 13:54 發表

真鐸的家長,請問你地平日會給小朋友帶什麼小食/茶點回校?另外,如果小朋友SICK,學校會幫忙餵小朋友吃藥嗎? ...

有無人呀?

Hi,
我個囡今年9月都係讀真鐸呀!
同埋呢度無乜人come in .....Wu wu.

原帖由 ranmali 於 09-4-20 13:16 發表
Hi,
我個囡今年9月都係讀真鐸呀!
同埋呢度無乜人come in .....Wu wu.

你好啊,好高興認識你.多多指教. 你都是自行分配入?你幾多分入?我20分入,但知道20分都要抽籤.囡囡入到,真是開心到fly起.

真鐸

原帖由 connielam 於 09-4-6 13:54 發表

真鐸的家長,請問你地平日會給小朋友帶什麼小食/茶點回校?另外,如果小朋友SICK,學校會幫忙餵小朋友吃藥嗎? ...

你好~!茶點你最好帶餅仔,提子乾,生果(如提子,車厘茄,士多啤梨等等),糖,千其唔好帶薯片,蝦條之類,其實帶都可以不過潘主任見到會話兩句..
食葯方面(一):你可以自己到學校親自喂~ (二):用將紙寫明清楚幾時食,需唔需要放入雪櫃,要提小朋友同老師講,
因為老師可能唔記得,如果d葯要分兩段時間食(即一些四小時食,一些六小時食一次)最好自己到學校~~

原帖由 kittylaw 於 09-4-28 15:34 發表

你好~!茶點你最好帶餅仔,提子乾,生果(如提子,車厘茄,士多啤梨等等),糖,千其唔好帶薯片,蝦條之類,其實帶都可以不過潘主任見到會話兩句..
食葯方面(一):你可以自己到學校親自喂~ (二):用將紙寫明清楚幾時食,需唔需要 ...

kittylaw,
多謝你.不過我是在職媽媽,如果因d藥的吃藥時間不同而要回校自己餵,就真的很不方便.你是在職的嗎?若是,你通常會甚樣處理?

你小朋友幾多年班?

Hi, 您好呀!我個女都係20分入呀!唔知會吾會同班呢!緊張!

原帖由 connielam 於 09-4-20 13:55 發表

你好啊,好高?我20分入,但知道20分都要抽籤.囡囡入到,真是開心到fly起.

原帖由 ranmali 於 09-5-4 18:32 發表
Hi, 您好呀!我個女都係20分入呀!唔知會吾會同班呢!緊張!

ranmali,
嘻!有甘嘅可能.

聽學校說會盡量以小朋友常用的學習方式(即聆聽型,觀察型及行動型)編班,不過我囡囡好似樣樣都有d. 係呢,你覺得你小朋友的學習方式是什麼?

她應該是聆聽型及行動型吧!(I thought)! 係呢,知唔知幾時新生日呀?

原帖由 connielam 於 09-5-5 13:51 發表

ranmali,
嘻!有甘嘅可能.

聽學校說會盡量以小朋友常用的學習方式(即聆聽型,觀察型及行動型)編班,不過我囡囡好似樣樣都有d. 係呢,你覺得你小朋友的學習方式是什麼? ...

原帖由 ranmali 於 09-5-8 19:08 發表
她應該是聆聽型及行動型吧!(I thought)! 係呢,知唔知幾時新生日呀?

ranmali,
應該是6月20日,那天仲一次過在校內buy書薄,校服,影學生相.日後應該會收到學校寄來的通告.

原帖由 connielam 於 09-5-11 13:47 發表

ranmali,
應該是6月20日,那天仲一次過在校內buy書薄,校服,影學生相.日後應該會收到學校寄來的通告.

ranmali,
想下想下囡囡應偏向觀察型,因2歲開始看故事書.

我估入真鐸的小朋友可能大多是活潑的,故家長選擇活動教學.

kittylaw,
知道6月20日要買書薄,校服,訂飯等,仲未收到通告,想請問大概要預幾多$?

Hi! 小兒已讀到小五了,照他所說在小一至小五如需吃藥,老師都會在黑板上寫上他的名字及吃藥時間的,一來提醒學生吃藥,二來是提醒老師某學生要吃藥,到時問一問學生吃藥了沒有.
今年小六的書簿費要$14xx.校服費預冬季都要大約$700(金綸服裝),至於相片每年都有影樓派人來校映相$10/14張.午餐飯盒每天$15.50(盈信膳食),小兒話味道一般,有時很難吃.
今年六月廿七是售書日,不過不知小一是否同一日.

你好, 在今年小兒要選校, 可否告知學校的課程如何? 是淺 ? 是深 ? 謝謝!

原帖由 Msmei 於 09-6-10 21:02 發表
Hi! 小兒已讀到小五了,照他所說在小一至小五如需吃藥,老師都會在黑板上寫上他的名字及吃藥時間的,一來提醒學生吃藥,二來是提醒老師某學生要吃藥,到時問一問學生吃藥了沒有.
今年小六的書簿費要$14xx.校服費預冬季都 ...

Msmei,
很多謝你回覆.請問你地會否繼續訂飯?飯盒健康衛生如何?我要上班,所以都打算訂飯.請問如需吃藥,家長有沒有需要填表.小一在6月20日訂購,那天也是小一新生家長日.

原帖由 Cheuk1999 於 09-6-11 23:54 發表
你好, 在今年小兒要選校, 可否告知學校的課程如何? 是淺 ? 是深 ? 謝謝!

cheuk1999,
聽說程度都不淺,聽真鐸小學說小三程分試高過全港水平.有街坊小朋友讀小三,要上"保"集班.

不過深不深都很見人見智.聽說嘉諾撤/小拔等名校小一用小二課程的書,個人來說覺得深.不過真鐸的,我要買左書才知道.

你小朋友讀邊間幼稚/兒園?

原帖由 Msmei 於 09-6-10 21:02 發表
今年小六的書簿費要$14xx.校服費預冬季都 ...

Msmei,
我認識有小二,小三的學生(真鐸及其他學校)有返保集班,是否已經是普遍的事?你地多數去邊庶保集?$?

回覆 1# connielam 的文章

sorry~!阿女讀小五要報分試比較忙,所以很久沒有上BK了 我個女話學校D午膳一般中下味道,剛與供應商簽約,如你小朋友9月入要食埋出年9月先有可能轉供應商...至於食葯你到時詳細D同老師講,佢會幫你:D

回覆 2# connielam 的文章

sorry~!仲有補習問題,我由3年級開始找老師上門補習,,收費比補習社貴,我每個月平均$3300-$3600左右

回覆 3# connielam 的文章

connielam,
Hi! 本人也是上班一族的家長,所以小兒也是訂飯的.照兒子所說飯盒質素一般,有時不太熱,有時又極之熱,味道一般,有時會收到膳食供應商的問卷,但沒有任何改善.
而吃藥方面不需填表,如不放心,可在學生手冊上,寫上學生需要吃藥,請老師幫助.
‹ 上一主題|下一主題