用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急問! 割包皮手術前後要注意什麼?
go

急問! 割包皮手術前後要注意什麼?

割包皮手術前後要注意什麼?

原帖由 meyonw 於 09-4-6 13:07 發表
割包皮手術前後要注意什麼?

想問問您仔仔幾多歲? 您點知佢皮過長呢?

我仔仔由3歲至依8歲試過3次尿道炎, 佢睇過2個醫生, 一個話要做手術, 一個話無問題, 我都唔知信邊個好 .

我個仔仔去廁所成日向一邊, 個孔又細, 醫生都suggest佢做手術, 所以佢3歲時已做咗, 之前無咩要留意, 但之後就要好小心, 每次去完廁所, 都用水清潔, 然後用風筒的冷風同佢吹干, 再用小杯保護便可, 佢果時暑假做, 可以在家只用杯杯, 不穿褲, 及多D時間休息.

細D做手術好D, 佢都唔知咩事, 我見到好多5歲後的小朋友, 未入手術室已喊啦.

原帖由 kc1016 於 09-4-6 20:55 發表
我個仔仔去廁所成日向一邊, 個孔又細, 醫生都suggest佢做手術, 所以佢3歲時已做咗, 之前無咩要留意, 但之後就要好小心, 每次去完廁所, 都用水清潔, 然後用風筒的冷風同佢吹干, 再用小杯保護便可, 佢果時暑假做, 可以 ...

唔該哂! 是否通常休息1星期可以了?

原帖由 YLMBEE 於 09-4-6 13:48 發表

想問問您仔仔幾多歲? 您點知佢皮過長呢?

我仔仔由3歲至依8歲試過3次尿道炎, 佢睇過2個醫生, 一個話要做手術, 一個話無問題, 我都唔知信邊個好 . ...

我阿仔10歲才做, 佢係窄不是過長, 你可以試吓去睇有經驗凡的醫生, 如趙長成或余國照, 都是在佐敦嘉賓大廈.
(我同以上醫生沒有關係)

我巳前就是心大心細, 有啲醫生話不是必需做手術, 到大啲可能會好的, 試過搽藥膏(網友介紹, 有類固醇), 有少少效, 到最後睇余醫生, 佢話小兒剛剛到界線(可以考慮做唔做), 最後我決定做, 因為佢咁耐都未試過成功反出來, 不想再拖到5年級, 醫生話那隻藥膏有好強類固醇, 不應再搽.

你話你小朋友是長的問題, 我有朋友的兒子都是, 佢話佢醫生話, 只要每次沖涼要幫佢反起來輕輕沖洗吓, 注意衛生, 不過我都建議你找個有經驗醫生睇吓. 如你睇之前topic佢地都有講到好多醫生的.

睇過有經驗醫生, 就會清楚, 不要擔心. 如你有買保險包費用更好.

原帖由 meyonw 於 09-4-7 11:56 發表

我阿仔10歲才做, 佢係窄不是過長, 你可以試吓去睇有經驗凡的醫生, 如趙長成或余國照, 都是在佐敦嘉賓大廈.
(我同以上醫生沒有關係)

我巳前就是心大心細, 有啲醫生話不是必需做手術, 到大啲可能會好的, 試過搽藥膏 ...

普通西醫話囝囝包皮長, 無發炎, 看情況都是做左好些. 所以轉介其他醫生,  我仲未去睇佢介紹的醫生, 因佢沒發炎, 但有些"養", 可以等到暑假至做. 但係到時天氣會較熱, 特別要留意要長開冷氣, 因恐汗水致發炎.

我唸住都搵其他醫生睇吓, 想問吓趙長成是他親手做手術或是轉介外科做呢??
因我囝囝以前都有睇佢, 佢都好好, 不過真係好多人睇佢, 每次都等好耐.

黃巴士

meyonw

我囝囝5歲包皮過窄,問過兒科醫生,如去小便時前面尖尖沒有谷起像個波,就不需做手術。但我也想問多一位醫生意見。

請問有设有趙長成或余國照醫生地址及電話,每次診金幾錢?他們是兒科醫生嗎?
如做手術,他們在哪間醫院?

我阿仔升3年班前嘅暑假做, 揾外科醫生何沛麟做嘅, 佢做得幾好, 不過因為阿仔包皮黏住咗龜頭,所以做嘅範圍都幾大, 差不多2個星期先復原,另外一提, 阿仔去年暑假做咗urgent嘅大手術, 因為係突然要urgent做手術,個保險經紀咪介紹個醫生俾我囉,咁啱又係何醫生...妳地知道嘛, 我好多謝佢救番我個仔, 因為公家d醫生話係肓腸炎, 仲要話手術室full哂, 如果急症室有位就做先, 如果唔係要等... 天呀, 我個仔已經痛到死, 又發緊燒, 好彩個醫生check到私家有位, 咁即刻由公家飛taxi去私家, 醫生見到我個仔時, 都話似肓腸炎,不過要即做.唔可以等. 但到做手術嘅時候發現好大"boil", 原來係大腸穿洞唔係肓腸炎, 仲要係手術前啱啱穿, 如果要喺公家等做手術, 就慘喇.所以真係要揾有經驗同口碑嘅醫生好重要架

原帖由 MaMaTracy 於 09-4-8 23:47 發表
我阿仔升3年班前嘅暑假做, 揾外科醫生何沛麟做嘅, 佢做得幾好, 不過因為阿仔包皮黏住咗龜頭,所以做嘅範圍都幾大, 差不多2個星期先復原,另外一提, 阿仔去年暑假做咗urgent嘅大手術, 因為係突然要urgent做手術,個保險 ...

可否PM何醫生資料予我??

謝!!

黃巴士

pls check pm, thanks!

原帖由 黃巴士 於 09-4-9 00:43 發表

可否PM何醫生資料予我??

謝!!

黃巴士

Hi MaMaTracy,

請你把何醫生資料pm給我,謝謝!

原帖由 MaMaTracy 於 09-4-8 23:47 發表
我阿仔升3年班前嘅暑假做, 揾外科醫生何沛麟做嘅, 佢做得幾好, 不過因為阿仔包皮黏住咗龜頭,所以做嘅範圍都幾大, 差不多2個星期先復原,另外一提, 阿仔去年暑假做咗urgent嘅大手術, 因為係突然要urgent做手術,個保險 ...

原帖由 MaMaTracy 於 09-4-9 11:08 發表

Thanks!!

原帖由 CHIULHJ 於 09-4-9 13:21 發表
Hi MaMaTracy,

請你把何醫生資料pm給我,謝謝!

原帖由 Man04 於 09-4-8 16:10 發表
meyonw

我囝囝5歲包皮過窄,問過兒科醫生,如去小便時前面尖尖沒有谷起像個波,就不需做手術。但我也想問多一位醫生意見。

請問有设有趙長成或余國照醫生地址及電話,每次診金幾錢?他們是兒科醫生嗎?
如做手術,他們在哪間醫院 ...

唔好意思! 我阿仔剛剛昨天做了手術, 所以未有上網, 昨晚藥力退咗痛到醒, 去小便時會痛, 但現在無問題了, 是余國照醫生做, 佢好好人, 好細心, 都是網友介紹的. tel. 23881923.

趙長成是我大肚是睇的醫生, 感覺非常有經驗, 但我都是睇之前topic, 有媽咪話佢小朋友找佢做這手術, 你可睇番.
電話你打電話公司問, 地址兩個都是嘉賓大廈.

原帖由 meyonw 於 09-4-9 14:39 發表

唔好意思! 我阿仔剛剛昨天做了手術, 所以未有上網, 昨晚藥力退咗痛到醒, 去小便時會痛, 但現在無問題了, 是余國照醫生做, 佢好好人, 好細心, 都是網友介紹的. tel. 23881923.

趙長成是我大肚是睇的醫生, 感覺非常 ...

是否很痛???  會痛多少天??  住了多少天醫院???
TAKE CARE!!

MaMaTracy

我都想要何醫生資料,請PM給我

謝謝

原帖由 黃巴士 於 09-4-9 15:59 發表

是否很痛???  會痛多少天??  住了多少天醫院???
TAKE CARE!!

我小朋友11:00am做手術(節日多人做手術, 如果唔係可以再早啲), 早一晚8:00入院(勁多人, 似酒店, 大人小朋友都有)做完手術要約6小時才可出院, 手術前後6小時要在醫院不可飲食. 我小朋友10歲, 手術有落麻醉藥, 佢手術後4小時後飲食, 要小便才可出院(一小便就好痛), 當晚痛醒, 要吃止痛藥, 之後都是去小便時才痛, 現在在家放大假. ok啦! 掛住玩, 煲碟.
這問題都困擾好久了, 終於解決了, 不想佢5年級重忙!
謝謝關心!

請問割包皮,買咗保險有無得clam,請問出院$?

原帖由 ponysee 於 09-4-11 02:10 發表

要有病徵才可CLAIM.

原帖由 ponysee 於 09-4-11 02:10 發表

要睇你買的保單內容點講, 有啲不包, 有啲因發炎要做手術才有, 問番你的agent先. $18,xxx