用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 16個月大BB不會講話又缺乏模倣能力,會是甚麼問題? ...
go

16個月大BB不會講話又缺乏模倣能力,會是甚麼問題? [複製鏈接]

兒子剛16個月大,只發單音,極少模倣他人動作亦沒有一般BB的手指指動作。但喜歡跟人玩亦有眼神接觸,初步健康院評估應不是自閉兒童。但總怕會唔會係有某方面既發展遲緩。唔知有無家長有相同個案可以分享吓。謝謝
   0    0    0    0

原帖由 June04 於 09-4-5 23:19 發表
兒子剛16個月大,只發單音,極少模倣他人動作亦沒有一般BB的手指指動作。但喜歡跟人玩亦有眼神接觸,初步健康院評估應不是自閉兒童。但總怕會唔會係有某方面既發展遲緩。唔知有無家長有相同個案可以分享吓。謝謝 ...

有可能發展遲緩, 你叫健康院寫信比你去做評估啦

Thanks Urme1997.

原帖由 urme1997 於 09-4-6 12:11 發表

有可能發展遲緩, 你叫健康院寫信比你去做評估啦

原帖由 June04 於 09-4-5 23:19 發表
兒子剛16個月大,只發單音,極少模倣他人動作亦沒有一般BB的手指指動作。但喜歡跟人玩亦有眼神接觸,初步健康院評估應不是自閉兒童。但總怕會唔會係有某方面既發展遲緩。唔知有無家長有相同個案可以分享吓。謝謝 ...

大仔當年都係大約17個月才開始講第一個仔, 他亦不喜歡用手指指野.  但他當年是會用身靠向他想你抱他去的那邊來提示你.

他現在已5歲了, SO FAR 各方面發展正確, 說話能力不錯, 不用過份擔心, 如有懷疑去健康院約時間做評估吧.

醒目開學勳章

你仔仔與我仔仔細時係差不多, 街外人同佢 bye bye 或 say hello, 佢都係望一望就唔理, 到成2歲大才真真正正叫我 mami, 以前係唔會叫人的, 單字就更加唔得

到左佢2歲大, 突然有日同我係到數 1至10, 之後就對數字更強, 而家4歲大, 係學術方面係比佢果班同齡同學識多些野, 但係語言方面都唔夠主動與人講野 (最近, 好少少啦!!)

若你不太担心可給他多點時間, 可嘗試守到2yrs, 不過你一定由宜家開始多0的同佢玩, 但我以過來人的經歴, 請你現在要求健康院轉介去評估中心, 因為由轉介至去接受醫生評估, 若需時8-12個月, 特別個案也要等6個月, 如果大吉利是小朋友要排服, 0禁你就浪費小朋友的時間啦!!!

June04
你要戒電視, DVD......
要望住仔仔講0野
玩playgroup....

原帖由 lmc640 於 09-4-27 23:32 發表
June04
要望住仔仔講0野

TES, 戒睇電視 同 DVD 好緊要

多謝分享.

其實仔仔好鍾意同人玩, 近排更係成日撩人玩, 而且係幾爛玩嗰種. 玩既過程亦好多眼神交流, 所以都唔係太擔心會係自閉. 有時, 亦都見佢會有同同齡小朋友溝通. 摸吓人地, "AIR"兩聲, 扮吓FRIEND.

只係見佢總係唔係好肯跟您指示去做嘢, 例如, 本書仔明明有個掣, 禁咗會發出聲音, 您示範咗好多次, 佢都硬係唔去禁, 淨係將佢DUMP落地.

不過, 講起DVD, 因為好細個買咗DISNEY, 佢就真係幾鍾睇(ZIPPY 同PLAY ALONG 有BB嗰類), 可能真係要戒睇先得.

原帖由 urme1997 於 09-4-28 12:04 發表

TES, 戒睇電視 同 DVD 好緊要

我個仔都係睇DISNEY套教材,我唔覺得會影響佢模仿力,返而更多模仿,好似動作,玩HIDE AND SEEK,扮FROGY AND BUNNY.好多動作都係睇DVD學.

其實睇TV學習不是每個小朋友都適合.
2yrs前睇電視大多, 會形响小朋友的專注能力, 無專注怎會留心學習其他事物.
另外電視不是一個互動溝通模式, 要親身同小朋友玩才可發揮互動的能力, 從中學習生字及提高語言能力.
但有些小朋友發展常, 睇TV不會形响佢的專注能, 那TV就很吸引及好教材.

June04
我小朋友都係一樣, 16個月大有講野, 不過全是bb 話, 可能係我舊工人比得多dvd 佢看, 當中有disney, 不過, 係d 推廣既碟! 又有 your baby can read….etc.
由於我小朋友 confirmed delay, 係未返n1之前, 我比佢上左d playgroup, 但我個人覺得對小朋友既言語發展只有少少幫助, 可能當時我小朋友實在係太細.
最后, 社署派到I 位, 依家讀左4個月n1, 佢講野多左好多, 雖然仲未追得上, 但係有明顯既進步!
其實我覺得dvd 都有佢既好處, 當然唔好成日看, 我小朋友由6個月開始看, 依家成隻ABC song 都唱到. 我都幾開心既, 而且, 佢開始識到英文字同數字, 當然同我轉左個新工人有關的. 因為新工人以前係菲國係做教師既. 佢好有心機去教囝囝! 盡量少開dvd, 同佢傾多d, 囝囝都可以講到 cat, dog, apple, 但佢既本性係lazy, 我都冇佢辦法, 愛講就講, 唔想就唔講. 我都好感恩, 搵到個好工人!
努力拉!!

我個仔成日睇迪迪尼,佢又可以係當中學了很多動作和說話,佢14個月時從dvd中學講up and down,現在未夠兩識得講句子,佢仲會問我問題,所以,不一定是要戎電視,你可以俾佢睇有益的dvd,而又經常問番dvd的內容,把dvd的內容融入生活中.....
原帖由 lmc640 於 09-4-27 23:32 發表
June04
要望住仔仔講0野

june04

我個仔嘅情況可以話同你個仔一模一樣, 佢宜家17個月, 唔識手指指, 亦只喺識發好少單音字 (只有mama, baba, dada, gugu), 但喺眼神接觸好好, 亦好鍾意撩人玩, 但喺比親玩具佢, 佢淨喺識遙同dump落地, 玩積目淨喺識掃佢!佢仲未識行,但扶住就行得好好.

我個仔由於早產所以醫院有好多followup, e生話佢發展正常,physiotherapist 同occupational therapist 都話ok, ot話想佢學手指指可以吹soap bubble然後捉住佢隻手指duk 爆d泡泡,漸漸可以要佢自己duk, 訓練佢手指指.你都可以試吓.

原帖由 June04 於 09-4-28 22:52 發表
多謝分享.

其實仔仔好鍾意同人玩, 近排更係成日撩人玩, 而且係幾爛玩嗰種. 玩既過程亦好多眼神交流, 所以都唔係太擔心會係自閉. 有時, 亦都見佢會有同同齡小朋友溝通. 摸吓人地, "AIR"兩聲, 扮吓FRIEND.

只係見佢 ...

仲有, 我都有買迪迪尼但咁耐淨喺比佢聽歌, 未比佢睇牒, 所以我覺得佢嘅發展同有無睇迪迪尼無乜關係, 我只喺聽聞唔好咁快比佢睇電視所以無比, 但我試過比佢睇電視佢都無興趣睇走去,所以更加無得登比電視佢睇.

佢一路都有返playgroup, 但又唔見得佢學都, 淨喺無時停就圍爬...

多謝各位媽媽既回覆, 令我覺得無咁徬徨.  
可能始終有個大仔作比較, 硬係覺得阿細仔好似差咗啲嘜,
不過, 最費神既就係唔知有嘜問題(定係其實無問題, 只係我們太少見識, 太緊張).

唉.....真係唔知點, 惟有等18個月時再去做個評估先啦.

ANYWAY, 再次多謝各位媽咪既分享。 在此提早祝願各位媽咪"母親節快樂", 繼續努力。 :loveliness: :loveliness: :loveliness:

原帖由 jor_mankiu 於 09-5-1 23:01 發表
仲有, 我都有買迪迪尼但咁耐淨喺比佢聽歌, 未比佢睇牒, 所以我覺得佢嘅發展同有無睇迪迪尼無乜關係, 我只喺聽聞唔好咁快比佢睇電視所以無比, 但我試過比佢睇電視佢都無興趣睇走去,所以更加無得登比電視佢睇.

佢一路 ...

June 04
My daughter is the same as your son.
She is over 14 months old, but she is very silent. She gives only occasional "dada" "arar" sound. When she wants something, she only point to things and give some "ee-aa" sound. She is not even giving and "ma" or "mum" sound yet!

But she likes to play with adult/small children. Eye contact reasonable. Seems to understand simple commands.

She does not seem to easily copy what we show her. She knows how to shake her head for "no"; but does not know how to nod her head for "yes"...

I am very worried about her language development too. She is real slow for saying even simple words...

Welcome any advice...

my daughter is 16 months old & didn't say any wording.  No ma ma pa pa sound & only point something if she want.  i am worry about her language development too.  how can i do now???

我果個都唔識,20mth 姑娘話佢係發音,2單字無............煩死
‹ 上一主題|下一主題